İstanbul’da kadınlar “Ev soğuk” deyip AVM’ye sığındılar!

İstanbul Kadıköy’de bir grup kadın, elektrik ve doğal gaza yapılan zamları alışveriş merkezinde (AVM) protesto etti. Grup “AVM’ler sıcak, evlerimiz soğuk” diyerek alışveriş merkezinde oturma eylemi yaptı.

avm eylem Video aşağıda – İstanbul’da bir grup kadın, dün akşam Kadıköy’deki bir alışveriş merkezinde “AVM’ler sıcak, evlerimiz soğuk” dövizleriyle elektrik ve doğal gaza yapılan zamları protesto etti. Yaklaşık bir saat süren eylemde kadınlar, soğuk olduğu için evlerinde yapamadıklarını belirttikleri aktiviteleri AVM’de yaptı. Kimi kitap okudu, kimi dikiş dikti.

Protestocu kadınlar adına açıklama yapan Nevruz Tuğçe Özçelik, “Elektrik, doğal gaz faturalarımız en az iki katına çıktı. Gıda, ısınma ve barınma gibi temel ihtiyaçlarımıza ulaşamaz hale geldik ve ekonomik kriz en yakıcı haliyle bizlerin sağlığını, hayatını tehdit ediyor” dedi.


“AVM’ler bu kadar sıcak ve ışıklıykan biz faturalarımızı ödeyemiyoruz”

Özçelik, “Fakat şu an içinde olduğumuz ya da olacağımız AVM’ler sermayedarların çıkarları için bu kadar sıcak ve ışıklı iken evlerin içine hapsedilmeye çalışılan, istihdamın dışına itilen, ev ve bakım emeği kıskacına alınmaya çalışılan biz kadınlar, faturalarımızı ödeyemiyor, ısınamıyor, barınamıyoruz” diye konuştu.

Kadınlar, AVM’de bir saat kadar toplu olarak oturdu. Kimi kitap okudu, kimi bilgisayarını açarak çalıştı, kimi elişi yaptı, kimi ise termosta getirdiği çayını içti. AVM’nin güvenlik görevlileri kadınlara oturdukları yerden kalkmaları yönünde ikazda bulundu ancak kadınlar eyleme devam etti.


“Mahallemizin tam ortasına kurulmuş, aslında yeşil alan olması gereken AVM’ye gidip oturabiliriz dedik”

Kadıköy’deki AVM içinde yaptıkları eylemle ilgili ANKA Haber Ajansı’na bilgi veren Nevruz Tuğçe Özçelik, bu fikrin kadınlarla aralarında hayat pahalılığını konuşurken ortaya çıktığını söyledi. Zamların geri alınmasını talep eden Özçelik, yaptıkları eylemi şöyle anlattı:

• Bizler, Kadıköy’de yaşayan kadınlarız. Sohbetlerimizin tamamı ekonomik kriz, yoksulluk, faturalar. ‘Onu nereden aldın? Nerede daha ucuz’ diye geçerken bu sorunu tek tek evlerimizde yaşadığımızı ve bazen de doğal gazı yakmadığımızı, elektrikleri açmadığımızı, bazen eve geç gittiğimizi fark ettik.

• Bir çoğumuzun benzer şeyleri yaşadığımızı fark ettik, fakat mahallemizin tam ortasında kocaman bir AVM neredeyse günün 24 saati ısıtılıyor ve ışıklandırılıyor. Biz faturalarımız ödeyemezken bu koca koca AVM’ler ciddi miktarda enerji tüketimini karşılayabiliyorlar.


• Buna dikkat çekmek amacıyla mahallemizin tam ortasına kurulmuş, aslında yeşil alan olması gereken AVM’ye gidip oturabiliriz dedik. Çünkü bu AVM’nin kamusal bir alan olduğu iddia ediliyor.

Perakende mağazacılıkta maliyetler uçtu, cirolar çakıldı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.