Neandertaller ile ilgili tarihi değiştirecek keşif!

Fransa’da kazı çalışmalarını sürdüren arkeologlar ve bilim insanları, modern insanın atası olan Neandertallerin, Homo Sapiens tarafından yok edilmediğini aksine iki grubun da birlikte yaşadığını tespit etti.

Neandertaller

Fransa’da kazı çalışmalarını sürdüren arkeologlar ve paleontologlar, insanlık tarihi ile ilgili dikkat çekici bir bulguya ulaştı…

Fransa’daki Madrin mağarasında incelemelerini sürdüren bilim insanları, Homo Sapiens’lerin, Neandertallerin Avrupa’daki bölgesine tahmin edilenden çok daha erken dönemlerde geldiğini buldu. Uzmanlar, yapılan kazı çalışmaları sırasında 54 bin yıl önceye ait bir çocuk dişi bulduktan sonra bu kanıya vardı.


Bu zamana kadar Neanderthallerin, 40.000 yıl önce, “kuzenleri” Homo Sapiens’lerin bölgeye gelmesiyle yok olduğu tahmin ediliyordu. Fakat bulguları inceleyen bilim insanları iki grubun da birlikte yaşadığı sonucuna ulaştı.

Toulouse Üniversitesi’nde görevli Ludovic Slimak önderliğinde çalışan bilim insanları, şu an güney Fransa’daki Rhone bölgesinde bulunan Mandarin mağarasında iki grubun bir arada yaşadığını tespit etti.

Neandertal arkeolojik

Bilim insanlarının araştırması Science Advances isimli bilimsel dergide yayınlandı.

Neandertal nedir?

Neandertal ya da Neandertal (İngilizce: Neanderthal) insanı, günümüzden yaklaşık 250 bin ila 40 bin yıl önce yaşamış insan türüdür. İkili adlandırmada ismi “Homo neanderthalensis”dir. Fosilleri muhafaza etmeye müsait kireç taşı mağaralarda yaşadıkları için haklarında en fazla bilgi sahibi olunan ve bunun bir sonucu olarak modern kültürde tipik “mağara adamı” kalıbını yaratan tarih öncesi insan türüdür.


İlk neandertal fosili Almanya’nın Düsseldorf kenti yakınlarındaki Neander vadisinde 1856’da bulundu. Bu nedenle Neandertal ismi verildi. Almanca “tal” ve eski Almanca’da “thal” sözcükleri vadi anlamına gelir.

Neanderthals

Neanderthaller günümüzden yaklaşık 200 ila 100 bin yıl önce ortaya çıkmışlardır. Soyları yaklaşık 35 bin yıl önce tükenmiştir. Atlantik kıyılarından Orta Asya’ya, en kuzeyde Belçika’dan, güneyde Akdeniz ve güneybatı Asya’ya kadar olan bölgede yaşamışlardır.

Neandertaller muhtemelen Avrupa’da, soğuk iklim koşullarına uyum sağlayabilmek amacıyla ortaya çıktı. Daha sonra batı Asya’ya ulaştı ve muhtemelen Levant’da (doğu Akdeniz) Homo sapiens ile karşılaştı. Neandertalların Afrika’ya ya da Özbekistan’ın doğusuna ulaştıkları konusunda herhangi bir iskeletsel kanıt yoktur.

Neanderthal skeleton

Büyük ölçüde H. heidelbergensis’in, popülasyonlar sırasıyla Avrupa, Asya ve Afrika’da izole edilmeden önce Neandertallerin, Denisovalıların ve modern insanların son ortak atası olduğu düşünülmektedir. Neandertal/insan ayrımı için çok sayıda tarih önerilmiştir. Yaklaşık 250.000 yıl öncesine ait tarih, “H. helmei” nin son ortak ata olduğunu belirtir ve bölünme, Levallois taş alet yapma tekniği ile ilişkilidir. Yaklaşık 400.000 yıl öncesinde ayrıldığı teorisi, H. heidelbergensis’i son ortak ata olarak kullanır. 600.000 yıl öncesinde ayrıldığı teorisi ise, “H. rhodesiensis”in modern insan soyunun ve bir H. neanderthalensis/H. heidelbergensis olarak ayrılan soyun son ortak atası olduğunu belirtir.


Genetik kanıtlar, Sima de los Huesos homininlerinin (Miguelón) sonraki Neandertallerin ataları olduğunu gösteriyor. Ancak, onları Homo heidelbergensis’e dahil edip etmemeleri veya Homo neanderthalensis’in erken üyelerini temsil edip etmemeleri konusunda tartışmalar var.

Neandertallerle ilgili bulgular şaşırtmaya devam ediyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.