Netflix dizisi Pera Palas’ta Gece Yarısı: Hazal Kaya başrolde

Netflix’te 3 Mart’ta yayınlanacak Pera Palas’ta Gece Yarısı dizisinin fragmanı yayınlandı. Hazal Kaya ve Selahattin Paşalı’nın başrollerinde olduğu dizi izleyiciyi zamanda yolculuğa çıkarıyor.

Pera Palas'ta Gece Yarısı

Fragman videosu aşağıda – Netflix yapımı “Pera Palas’ta Gece Yarısı” dizisinde, İstanbul’daki Pera Palas Oteli hakkında yazmak üzere görevlendirilen genç gazeteci Esra, yanlışlıkla tarihi odalardan birinin 1919 yılına açılan bir kapı olduğunu keşfediyor.

Böylece, geçmişe doğru bir yolculuk yapan Esra İstanbul’un en çılgın kulübünün sahibi, yakışıklı ve gizemli Halit ile tanışır tanışmaz, 1919 İstanbul’unda hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığını ve kimsenin aslında söylediği kişi olmadığını anlar.


Yine bir Netflix yapımı olan Aşk 101 dizisinde Osman karakterini canlandıran Selahattin Paşalı‘ya eşlik edecek olan Hazal Kaya, Pera Palas oteli hakkında yazı yazmak üzere görevlendirilen gazeteci Esra olarak karşımıza çıkacak.

Pera Palas’ta Gece Yarısı dizisinin konusu: Yıl 1919

İlk sezonu sekiz bölümden oluşacağı duyurulan dizide Esra, yanlışlıkla tarihi odalardan birinin 1919 yılına açılan bir kapı olduğunu keşfetmesi üzerine geçmişe gidecek.

Kendisini bir anda 1919 yılının Türkiye’sinde bulan Esra geçmişe doğru yaptığı yolculukta modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk‘e karşı düzenlenen siyasi bir komplonun ortasına düşer. Artık Esra, kurnaz otel müdürü Ahmet ile birlikte Türkiye tarihinin akışını ve geleceğini korumak zorundadır.

Hazal Kaya’nın gazeteci Esra’ya hayat verdiği Pera Palas’ta Gece Yarısı dizi 3 Mart’ta yayınlanacak.

Charles King imzalı kitabın konusu nedir?

Editor notu: Dizi için spoiler içerebilir.


Charles King, kitabında Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinden Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarına uzanan süreçte modern İstanbulun doğuşunu resmediyor.

charles king

31 Aralık 1925 gece yarısı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Yeni Yılı kutladı. İlk defa, ulusal olarak ortak bir takvim ve saat kullanmayı kabul ettiler. Oysa çok eski bir kavşak noktası ve büyük şehir olan İstanbul’da halk belirsiz bir geleceğe bakıyordu.

Çok sesli, alternatif ve mikro bir tarih anlayışıyla kaleme alınmış, roman tadında bir araştırma kitabı sunuluyor okura. Zira, “Devrimlerden söz ederiz, imparatorlukların çöküşünden, savaşlardan, insanların büyük göçlerinden; hepsinin sabit başlangıç ve bitiş tarihleri vardır. Ama kimse hayatını böyle yaşamaz.”

Ekim 1883’te bir Pazar akşamı, birkaç vagonluk bir tren Paris’in Doğu Garı’ndan hareket eder. ‘Orient Express’ adı verilen trenin ilk yolculuğudur bu. Pera Palas ise 1892’de, İmparatorluğun başkentini görmeye gelen Orient Express yolcularına hizmet vermek üzere kurulmuştur. Mermer merdivenlerin arasından bir kuş kafesi gibi yükselen ahşap ve demir karışımı asansörüyle Otel, Şark’a giden yolda Garp’ın son fısıltısı gibidir. İstanbul’un en gözde mahallesi Pera’ya bakmaktadır. Yazara göre, “Bedeli karşılığında her türlü serkeşliğin yapılabildiği bir semttir Pera. Köprüyü geçip Las Vegas’a gitmek gibi bir şeydir.”

Kitabın ismi neden Pera Palas’ta Gece Yarısı?

Cevap, kitapta karşılaştığımız bir cümlede saklı. 31 Aralık 1925 akşamı Pera Palas’ta toplananlar ilk kez yılbaşını, gece yarısında, hep beraber kutlamaktadırlar. İstanbullular daha önce hiçbir zaman aynı saati, aynı ayı ve yılı kullanmamışlardır. Cumhuriyet hükümeti hâlâ Hicri takvimi, Rum Ortodokslar Jülyen takvimini kullanırken, Yahudiler özel günlerini Ay’a, Müslümanlar ise zamanlarını namaz vakitlerine göre hesaplamaktadırlar.

Charles King, Türkiye’nin batılılaşma serüveninde önemli bir sembol olan Pera Palas Oteli’nin tarihini anlatırken Pera’nın; Pera’nın tarihini anlatırken İstanbul’un; İstanbul’un tarihini anlatırken de Türkiye’nin tarihini anlatır aslında. Pera Palas’ta Gece Yarısı, Kanun-i Esasi’nin ilan edilmesinden Varlık vergisinin uygulandığı 1940’lı yıllara uzanan bir dönemi kapsamaktadır.


İşte dizinin ilk fragmanı:

Netflix Türk yapımı dizilerin ekonomiye katkısı 583 milyon TL


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.