Aybar kar fırtınası geliyor: 35 yılın en kuvvetlisi!

İstanbul’a 35 yılın en kuvvetli kar yağışı geliyor. Aybar Kar Fırtınası adı verilen sistemle ilgili Meteoroloji ve AKOM’dan uyarılar geldi. THY ve Pegasus pek çok seferini iptal etti. Metro seferlerinin süreleri uzatıldı. Kar ne zaman yağacak? Kaç gün sürecek? İşte detaylar…

Aybar kar fırtınası

Aybar kar fırtınası geliyor: İstanbul’a kar ne zaman yağacak?

Türkiye 10-14 Mart tarihleri arasında Aybar kar fırtınası etkisi altına girecek. İstanbul’da Çarşamba günü itibariyle soğuk hava etkili olacak.


Çarşamba akşamı itibariyle yağışların önce karla karışık yağmur, ardından da kar yağışına dönmesi ve perşembe gününün ilk saatleriyle il genelinde kar yağışının başlaması bekleniyor. Sibirya’da etkili olan Aybar kar fırtınası Perşembe ve Cuma günleri, başta İstanbul olmak üzere birçok ilde etkilerini gösterecek.

Aybar Kar Fırtınası nedir?

Sibirya kökenli olan Aybar Kar Fırtınası, Türkiye’ye doğru ilerlemesi nedeniyle gündeme oturdu. Geniş bir alanda etkili olması beklenmesi nedeniyle kar fırtınasına, heybetli, görkemli anlamına gelen aybar ismi verildi.

Ocak ayının son haftası İstanbul’da etkili olan kar fırtınasına ise Avar ismi verilmişti.

BOLU DAĞINDA KAR YAĞIŞI BAŞLADI

bolu dağı

İstanbul ve Ankara’yı birbirine bağlayan Bolu Dağı D-100 yolu geçişinde akşam saatlerinde kar yağışı başladı. Karayolları ekipleri, güzergahlarda kar küreme ve tuzlama çalışması yaptı. Ekiplerin yaptığı kar küreme ve tuzlama çalışmasıyla ulaşımda aksama olmadı. Bölgede kar yağışının gece saatlerinde de sürmesi bekleniyor.

Meteoroloji uyardı

kar

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre, Ülkemiz genelinin çok bulutlu, Çanakkale, İzmir ile Aydın’ın kıyı kesimleri dışında kalan tüm bölgelerimizin aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların genellikle yağmur ve sağanak, Batı Karadeniz’in iç kesimleri ile bugün zamanla İç Ege, Batı Akdeniz’in iç kesimleri İç Anadolu, Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor.

Yağışların bugün öğle saatlerinden itibaren Antalya’nın doğusu, Konya, Tunceli, Bingöl, Muş, Elazığ, Erzurum’un güneyi, Kars, Ağrı, Van’ın kuzey ve güney ilçeleri, Hakkari, Bitlis, Şırnak, Adıyaman, Diyarbakır’ın kuzeyi, Batman ve Siirt çevrelerinde kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

Karadeniz’in iç ve yüksek kesimleri ile Doğu Anadolu’da yüksek kar örtüsüne sahip eğimli bölgelerde çığ riski bulunmaktadır. İç ve doğu kesimlerde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

1987’den beri en şiddetli kar fırtınası

1987 kışı

Uzmanlar, 1987’den sonra en şiddetli kar yağışlarından birinin gerçekleşme olasılığının olduğunu ifade ediyor. Sibirya’da etkili olan ve Türkiye’ye doğru gelmeye başladığı uzmanlar tarafından dillendirilen Aybar kar fırtınası Perşembe ve Cuma günleri başta İstanbul olmak üzere birçok ilde kendini gösterecek.


Kaç  gün sürecek?

Başta İstanbul olmak üzere tüm yurdu etkisi altına alacak olan Sibirya kökenli soğuk hava dalgasının yağışının yeni hafta başına kadar devam edeceği öngörülüyor. Sıfırın altında seyretmesi beklenen soğuk havanın 3 gün sürmesi ve Cumartesi günü yağışlı havanın İstanbul’u terk etmeye başlaması bekleniyor.

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Deniz Demirhan konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Soğuk hava dalgası, Sibirya üzerinden önce Avrupa’ya oradan da Edirne ve Kırklareli’den ülkemize giriş yapacak. Çarşamba günü bu iki şehrin yüksek kesimlerinde kar yağışı ihtimali çok yüksek. Kar fırtınası daha sonra Tekirdağ üzerinden Marmara Bölgesi’ni, Kuzey Ege’yi ve Batı Karadeniz’i etkisi altına alacak. Çarşamba günü İstanbul’da sıcaklıklar düşecek. Şehir içinde karla karışık yağmur görülecek. Fakat Çamlıca ve Aydos gibi yüksek kesimlerde önemli miktarda kar görülecek. Perşembe gece ise ciddi kar yağışının başlamasını bekliyoruz. Genel olarak perşembe ve cuma 15-20 santime yakın kar görülebilir. Cumartesi ve pazar günü de karın etkisini ve yollarda buzlanma görebiliriz.”

THY, beklenen kar yağışı nedeniyle 185 seferini iptal etti

Türk Hava Yolları (THY), İstanbul Havalimanı’ndan 10 Mart’taki 185 seferini, AnadoluJet de Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan 20 iç hat seferini olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal etti.

thy pilotlarının maaşları

THY, İstanbul’da beklenen kar yağışı nedeniyle MADKOM (Meteorolojik Acil Durum Komitesi) kararı gereği İstanbul ve Sabiha Gökçen Havalimanlarında 10 Mart tarihinde sefer iptalleri yapıldığını duyurdu. Açıklamada, “İstanbul Havalimanı’nda 185 sefer iptali yapılmıştır. Bunların 114’ü iç hat, 71’i dış hat seferidir.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda ise 20 Anadolujet seferi iptal edilmiştir. Seferlerin tamamı iç hat uçuşudur. Toplam 205 sefer iptali yapılmıştır. Operasyon gereği iptal sayılarının artması muhtemeldir” denildi.

Açıklamada, seferi iptal olan yolcuların uçuş saatine kadar web sitesi, mobil uygulaması ve +90 850 333 0 849 numaralı çağrı merkezinden değişiklik veya iade işlemlerini tamamlayabilecekleri bildirildi.

Pegasus Hava Yolları’ndan açıklama

Pegasus

Pegasus Hava Yolları da flypgs.com resmi internet sitesinden yaptığı duyuruya göre; Meteorolojik Acil Durum Komitesi kararıyla 10-11 Mart tarihlerinde İzmir, Adana, Bodrum, Dalaman, Antalya, Denizli, Erzincan, Malatya, Ankara, Konya, Kayseri, Samsun, Muş, Van, Kars, Trabzon seferlerini iptal ettiğini açıkladı.

9-13 Mart arasında metro sefer süreleri uzatıldı

İstanbul’da beklenen kar yağışı nedeniyle 9 Mart Çarşamba gününden, 13 Mart Pazar gününe kadar metro seferlerinin süresi uzatıldı.


Metro İstanbul’dan yapılan açıklamada, “İstanbul’da beklenen kar yağışı nedeniyle 9 Mart Çarşamba gününden, 13 Mart Pazar gününe kadar M1, M2, M3, M4, M5, M6, M7, M9 metro, F1 füniküler ve T1, T4, T5 tramvay hatlarımızda seferlerimiz 02.00’ye kadar uzatılmıştır.” denildi.

AKOM’dan uyarı: İstanbul’da 1987’den sonra en kuvvetli kar yağışı olacak!İndigo Dergisi’ni Facebook, Twitter, Instagram ve Telegram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.