AKOM’dan uyarı: İstanbul’da 1987’den sonra en kuvvetli kar yağışı olacak!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan verilere göre, 1987 yılından sonra en kuvvetli kar yağışı yavaş yavaş ülkemize yaklaşıyor. AKOM tarafından yayımlanan tahminlere göre İstanbul’da pazar günü metrekareye 12 kilograma kadar kar düşecek.

İstanbul kar yağışı

Türkiye, Sibirya’dan gelen soğuk hava dalgasına hazırlanıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nde yer alan verilere ve AKOM’un uyarılarına göre çarşamba gününden itibaren kar yağışı İstanbul’u ve yurdun büyük kısmını saracak.

Günlerce sürecek

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan verilere göre, 10 Mart Perşembe günü kuvvetli bir şekilde etkisini göstermeye başlayacak olan kar yağışı, 14 Mart Pazartesi’ye kadar yurtta kalacak. Soğuk hava dalgası uzun süre tüm Türkiye’yi etkileyecek.


“Metrekareye 12 kilogram kar yağışı bekleniyor”

AKOM tarafından yayımlanan uyarıya göre İstanbul’da perşembe günü metrekareye 3 ila 10 kilogram kar yağışı beklenirken pazar gününe kadar yağış kuvvetini artırarak devam edecek. Pazar günü metrekareye 5 ila 12 kilogram kar bekleniyor.

1987’den sonra en kuvvetli kar yağışı olacak

1987 kar

Uzman yorumlarına göre yurda yaklaşmakta olan soğuk hava ve kar yağışının İstanbul’daki etkisi yüksek olacak. 1987’de yaşanan ve “efsane kış” olarak nitelendirilen yoğun kar yağışlı mart ayından sonra en yoğun kar yağışının 10-14 Mart tarihleri arasında görülebileceği tahmin ediliyor.

İstanbul Çarşamba günü itibariyle soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına giriyor.

Çarşamba akşamı itibariyle yağışların önce karla karışık yağmur, ardından da kar yağışına dönmesi ve perşembe günün ilk saatleriyle il genelinde kar yağışının başlaması bekleniyor.

Sıfırın altında seyretmesi beklenen soğuk havanın 3 gün sürmesi ve Cumartesi günü yağışlı havanın İstanbul’u terk etmeye başlaması bekleniyor.

kar fotoğrafları

Yaşanacak soğuk ve yağışlı havanın 1987 kışını aratmayacağı yönünde sosyal medyada yapılan yorumlar ise dikkat çekti.  Prof. Dr. Orhan Şen ise İstanbullulara uyarıda bulunurken, ‘Kar yağışı perşembe sabah saat 6- 7 dolayında İstanbul’un Avrupa yakasının kuzey ilçelerinden giriş yapacak görünüyor.

Yurt genelinde sıcaklıklar düşüyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı kuzey ve iç kesimlerde yağışla birlikte 2 ila 4 derece azalacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak. Rüzgarın, genellikle güney ve güneybatı, Marmara, Kuzey Ege ve zamanla Batı Karadeniz’de kuzey yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette eseceği tahmin ediliyor.

AKOM’dan İstanbul açıklaması

AKOM Sibirya kökenli soğuk hava dalgasının bu akşam itibariyle Marmara bölgesi üzerinde etkili olacağını söyledi.

istanbul karlı

Hafta ortasına kadar devam edecek Sibirya kökenli soğuk havanın, kar yağışını da beraberinde getireceği belirtildi.


AKOM’un paylaştığı bilgilere göre, hafta başında etkisini gösterecek Sibirya kökenli soğuk havanın, hafta ortasında etkisini arttırarak yer yer etkili kar yağışına sebep olması bekleniyor. Karadeniz üzerinden İstanbul’a geçiş yapacak soğuk hava dalgası, havadaki nemin de etkisiyle yağışa dönüşeceği, Ocak ayında yaşanan kar kalınlıklarına ulaşılabileceği değerlendiriliyor.

Kar yağışlarının yeni hafta başına kadar devam edeceği öngörülüyor. İstanbul başta olmak üzere yurdumuzun tamamına yakın bölümü Sibirya kökenli soğuk hava dalgasının etkisi altına girmeye hazırlanıyor. Karadeniz üzerinden bölgemize giriş yapması beklenen sistem nedeni ile hâlihazırda mevsim normalleri altında (5-8°C) seyreden sıcaklıkların Çarşamba akşam saatlerinden itibaren 0°C’ler civarı ve altına gerileyeceği, beraberinde il genelinde yer yer kuvvetli kar yağışı geçişlerinin yaşanacağı, soğukların tüm hafta süreceği tahmin ediliyor.

Kar kalınlıkları oluşabilir

İstanbul kar ne zaman başlayacak?

AKOM’un paylaştığı bilgilere göre; kuvvetli (40-60km/s) kuzeyli rüzgârların Karadeniz üzerinden geçerken nem ile beslenecek olması sebebi ile Ocak ayında yaşanan kar yağışına yakın kar kalınlıklarının oluşma ihtimali bulunuyor. AKOM’dan yapılan açıklamada, İstanbulluların soğuk ve yağışla havaya karşı hazırlıklı olması, yapılacak uyarıları takip etmesi istendi.

Prof. Dr. Orhan Şen ise yeni haftada bizi bekleyen Hava Durumu ile ilgili şu değerlendirmede bulundu:

• Bugün sabah Trakya da karla karışık yağmur ve yüksekler kar yağışı yapabilir. İstanbul yağmurlu sıcaklık 8 derece.

• 10-15 Mart arası günlerinde Soğuk hava ile birlikte karla karışık yağmur ve kar yağışı Türkiye’nin büyük bir bölümünde etkili olacak. Gece sıcaklıkları sıfırın altına düşecek. Bu nedenle geceleri buzlanma ve don olayı görülebilecek.

kar yağışı ne zaman

10 Mart Perşembe gününe dikkat!

• Kar yağışı perşembe sabah saat 6- 7 dolayında İstanbul’un Avrupa yakasının kuzey ilçelerinden giriş yapacak görünüyor. Önceleri karla karışık yağmur şeklinde başlar. Aralıklı olarak pazartesi sabahına kadar yerde ve gökte kar yağışını İstanbullular görecek.

• Kar yoğunluğu daha çok Marmara’nın doğusu ile Batı Karadeniz iç kesimlerinde görülüyor. Cumartesi günü İstanbul’un Anadolu yakası daha yoğun olmak üzere kar etkili olabilir.

Kış lastiği olmayan trafiğe çıkmasın!

• Yerel yönetimler, Karayolları, paralı yolları işletenler aman dikkat tekrar olumsuzluk yaşamayalım. En fazla dikkat edecek olanlar ise biz vatandaşlar Kış lastiği olmadan çıkmayın. Siz yolda kalınca arkadaki kış lastiklilerde yolda kalıyor. En önemlisi yolu açmak için kepçe de gelemiyor.


• Tabi ki bunların hepsi tahmin. Atmosferdeki olaylara etki eden o kadar çok şey var ki bunların hareketlerini tek tek kontrol etmeniz ve tahmin etmeniz zor. Afrika’daki bir kelebeğin kanat çırpması bile etkiliyor. Bu nedenle ben sadece olasılıkları yazdım.’

Tarih verildi: İstanbul’a Ocak ayındaki kar yağışı geri dönüyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.