4 mevsim lastik nedir? Yaz ve kış lastiklerinden farkı nedir?

4 mevsim lastik nedir? Yaz ve kış lastiklerinden farkı nedir? Lastik hava basıncı kaç olmalı? Arabaya uygun doğru lastik nasıl seçilir? Dört mevsim lastiklerinin olumlu ve olumsuz yönleri nelerdir? En iyi dört mevsim lastik markaları hangileri?

kış lastiği

1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlar kış lastiği takmak zorundalar. Bu tarihler arasında kurallara uymayan sürücülere cezai işlem uygulanıyor.

Dört mevsim lastik nedir?

Aslına bakarsanız son yıllarda dört mevsim lastik kavramı ortadan kalkmış durumda. Bunun sebebi ise dört mevsim lastiklerin yaz döneminde iyi performans sunarken kış mevsimindeki performansının daha düşük olması. Dört mevsim lastikler ıslak ve kuru zeminde ortalamanın üzerinde tutunma sağlar. Diş derinlikleri ne kış lastikleri kadar fazla ne de yaz lastikleri kadar düşüktür. Ömürleri hem yaz hem de sıcak dönemlerde kullanıldığı için uzundur. Hafif kış koşullarında iyi performans sunabilirler.


Dört mevsim lastikleri, yaz ve kış performansının bir karışımını sundukları için genellikle ılıman iklimlerde ve makul sürüş şartlarında sürücüler için iyi bir seçenek olmaktadır.

Yaz lastiği nedir?

Yaz lastikleri, yüksek performans araçları için idealdir ve hız ve çeviklik sağlayacak şekilde üretilmiştir. Daha hızlı tepki verirler ve viraj alma ve fren yapma yetenekleri daha yüksektir. Bunun sebebi genellikle yolda daha hassas bir sürüşü sağlayan sırt desenleri ve kullanılan kauçuk bileşimleridir.

Yaz lastiklerinin sırt desenlerinde daha az oluk bulunur ve daha fazla kauçuğun yol ile temas etmesini sağlarlar. Maksimum yol tutma kabiliyeti sunacak şekilde tasarlanmışlardır. Yaz lastiklerinin kauçuk bileşimleri, daha esnek kalmalarını ve daha iyi çekiş ve yol tutmayı sağlamak üzere dizayn edilmiştir. Yaz lastiklerinin diş derinlikleri, sınırları zorlandığında daha fazla dengeli olmaya imkan vermeleri için fazla derin değildir.

yaz lastiği

4 mevsim lastik nedir? Yaz ve kış lastiklerinden farkı nedir?

Dört mevsim lastikler çok sert ve yoğun kar yağışı almayan bölgeler için üretilen üçtepe kar logosu bulunan, yazın ve kışın da kullanılabilen lastikler dir. Tüm kış lastiği standartlarına uygun olarak üretilirler. Bu lastikler yıl içerisinde çok yoğun kar yağan bölgeler için kullanıma çok uygun değildir. Çok sıcak yaz günlerinde kuru zemin üzerinde kabul edilir seviyede olmasına rağmen yaz lastikleri kadar etkili fren mesafesine ve yol tutuşuna sahip değillerdir.

Aynı şekilde çok sert ve soğuk iklimlerde, aşırı karlı ve ıslak zeminlerde ise kış lastikleri kadar etkili fren mesafesine, su tahliyesine ve çekiş gücüne sahip değillerdir. Dört mevsim lastikler İstanbul gibi çok yoğun kar yağışı almayan şehirlerde orta düzey araçlarda şehir içinde kullanmak için son derece idealdir. Dört mevsim lastiklerde kalite çok önemlidir çünkü kalitesiz bir dört mevsim lastiği tercih ettiğinizde ne yazın yaz lastiğinden nede kışın kış lastiğinden beklenen performansı yeterli seviyede alamazsınız.

4 mevsim lastiklerinin olumlu ve olumsuz yönleri

Dört mevsim lastik kullanmanın farklı artıları ve eksileri vardır. Artılarından bahsedecek olursak;

• Dört mevsim lastikler kullanıcıyı lastik değiştirme, depolama ve ayrı bir kış lastiği alma maliyetlerinden kurtarır. Alırken biraz pahalı gibi görünse de uzun vadede daha ekonomiktir.

• Havanın +7 derecenin altına düştüğü sıcaklıklarda yaz lastikleri gibi donma yapmazlar, yaz lastiklerinden daha güvenlidirler.

• Kar yağışının olmadığı kış günlerinde kış lastiklerinden daha iyi yola tutunurlar ve kış lastiğine oranla daha az yakıt tüketirler.

• Dört mevsim lastiklerin diş derinliği yaz lastiklerinden daha fazladır ve bu sayede daha uzun bir kullanım ömrüne sahiptirler.

Eksilerine değinecek olursak;

• Performans sergilemek için üretilmemişlerdir, yüksek performans beklentilerini karşılamazlar.

• Yapısından dolayı yaz lastiğine göre daha çok yakıt tüketimine sebep olurlar.

• Kar yağışlı ve sert kış koşullarında karlı ve buzlu zeminlerde bir yere kadar yeterli olsalar da iyi bir kış lastiğinin gösterdiği performansı gösteremezler.

• Çok sıcak havalarda ve sıcak asfaltta yaz lastikleri kadar yola tutunamazlar ayrıca fren mesafesi ve viraj alma konularında yaz lastikleri kadar başarılı değillerdir.

Gerçek 4 Mevsim lastiği nasıl olur?

4 mevsim lastik özellikleri

Dört mevsim lastikleri yaz lastiklerinden daha derin dişlere sahiptir ve kış lastikleri kadar yoğun olmasa da kılcal damarlara (lamellere) sahiptirler. Genellikle yumuşak hamurdan yapılırlar.

Lastiğin gerçek dört mevsim lastiği olup olmadığını yanağındaki işaretlerden anlayabilirsiniz.


M+S ve Kar tanesi işaretleri var ise lastik kış koşulları için onaylanmış gerçek bir dört mevsim lastiğidir.

Gerçek bir dört mevsim lastiği -5 dereceye kadar beklentilerinizi karşılar.

Vector 4Seasons tüm iklimler de ve koşullarda en iyi performansı göstermek için Goodyear’ın weather reactive ( iklim reaksiyonu) teknolojisini kullanarak lastiğin mevsimsel farklılıklara uyum sağlaması için üretilmiştir. Yoğunluğu yüksek 3B zikzak dişleri sayesinde başarılı bir kar ve buz çekişi sunar ve bu lastik kış lastiklerinin gerektirdiği özellikleri karşıladığını gösteren kar tanesi sertifikasına sahip ilk 4 mevsim lastiğidir. Goodyear hafif ticari araçlar için ise Cargo Vector modelini üretmektedir.

En iyi 4 mevsim lastik markaları hangileri?

4 mevsim lastik konusunda Michelin markası CrossClimate ve CrossClimate SUV modeli ile ülkemizdeki dört mevsim lastik anlayışına yeni bir soluk getirmiştir. Kullanıcıların %92 gibi bir oranla beğendiği ve memnun kaldığı bir lastik olarak piyasada yer edinmiştir.

Pirelli ise Scorpion Verde All Seasons modeli ile Suv ve Crossover araçlar için ilk yeşil performans lastiklerini üreterek dört mevsim lastikler arasında yerini almıştır. İtalyanların dünyaca ünlü lastik markası Pirelli aynı zamanda Carrier All Seasons modeli ile hafif ticari araçlar içinde dört mevsim lastik üretmektedir.

Bridgestone Weather Control A005, yıl boyunca aynı lastiklerle kontrolü elinde tutmak isteyen premium lastik kullanıcılarının günlük kullanımda karşılaşılabilecek zorlu koşullar ve özellikle yağmurlu ve zaman zaman karşılaşılabilecek karlı hava koşulları karşısında huzurlu bir sürüş deneyimi vadederek en zorlu koşullarda bile mevsimler boyunca yola devam etmeyi sağlar..

Alman teknolojisi ile üretilen Continental AllSeasonContact, yılın her döneminde güvenlik ve performans sağlamak için geliştirilmiş bir 4 mevsim lastiğidir. Lastik yanağında kış koşullarında kullanım için onay aldığını gösteren 3PMSF (3 Zirveli Dağ Üzerinde Kar Tanesi) işaretlemesi bulunmaktadır. Düşük sıcaklıklarda esnekliğini koruyabilen lastik hamuru ile ContinentalAllSeasonContact, hem yaz hem kış koşullarında güvenli yol tutuş ve frenleme performansı sunmaktadır. Islak, karlı ve kuru zeminlerde kullanıma uygun tasarıma sahiptir. Etkin viraj performansı ve manevra kabiliyeti ile yılın dört mevsimi güvenli performans sunmaktadır. Aynı zamanda düşük yuvarlanma direnci sayesinde yakıt tüketimini azaltmaktadır.

Amerikan ithal gelen BF Goodrich markası ise G-Grip All Season modeli ile otomobiller için 4 mevsim lastik üretmektedir.

All Terrain T/A KO2 modelini 4×4/SUV araçlarının asfalt ve arazı koşulları için üretirken Urban Terrain T/A modelini ise aynı araçların asfalt zeminde kullanımı için üretmektedir.

Dünyanın en beğenilen 4 mevsim lastiklerinden biri olan Finlandiya’dan ithal Nokian markası ise dört mevsim lastik olarak Weatherproof modeli ile kış şartlarında kendini kanıtlamıştır.

Yokohama şu anda ülkemizde Geolandar G015 A/T modeli ile Suv ve 4×4 araçlar için dört mevsim lastik satışı yapmaktadır. Yokohama, otomobiller için ise Blue Earth-4S AW21 modelini 2018 de Avrupa’da satışa sunacağını açıklamıştır.

Güney Kore’nin tanınmış markası Nexen ise N’Priz 4S model ismi ile dört mevsim lastik üretmektedir.

İtalyanların bir diğer lastik üreticisi Momo ise, dört mevsim lastik kullanıcıları için 4Run M4 All Seasons modelini üretiyor.

Kış lastiği kullanmanın faydaları neler?

Kış lastikleri daha çabuk ısınan ve böylelikle soğuk zeminde daha çok yere tutunan özelliğe sahip kauçuktan üretilir. Böylece 7 santigrat derecenin altında olan havalarda yola daha iyi tutunmanızı sağlar. Ayrıca kış lastikleri yaz lastiklerine kıyasla daha fazla kılcal kanallara sahiptir. Böylelikle karlı zeminlerde daha kararlı biçimde kaymadan yolunuza devam edebilir, ıslak zeminlerde ise suyu daha kolay lastik yüzeyinden tahliye ederek yolunuza güvenle devam edebilirsiniz.

Kış lastikleri üretildikleri hamurdan kaynaklı soğuk zeminlerde fren mesafenizin artmasına sebep olmaz. Böylelikle mevsimine göre lastik kullanmak hem canınızı hem de malınızı korur. Senede iki farklı takım olarak lastik kullanmak lastiklerinizin ömrünü de uzatacaktır.

Arabanıza uygun doğru lastik nasıl seçilir?

Doğru lastiği seçmek, bir takım seçip daha sonra hiç geriye bakmamak demek değildir. Yaz lastikleri ile dört mevsim lastikleri arasında bir seçim yapmaya çalışırken, sürüş şartlarınızı, yaşadığınız bölgenin iklimini ve performans ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurun.

Aracınızdaki bütün lastiklerin aynı türden – kış lastiği, dört mevsim lastiği ya da yaz lastiği gibi olması– en iyisidir. Aracınızın lastikleri, üretici firmanın tavsiye ettiği boyut, devir değeri, yük kapasitesi ve diğer özelliklere uygun olmalıdır.

Lastik hava basıncı kaç olmalı?


Bu soru ile alakalı çok fazla anlamsız ve doğru olmayan bilgi internette, halk arasında dolaşmaktadır. Ustaların, aile büyüklerinizin ya da bu işten en iyi ben anlarım diyenlerin söyledikleri gibi her lastiğin ve her arabanın lastik basınçları 28-29 ya da 32-33 gibi sabit değildir. En doğru lastik basıncı aracınızın sürücü kapısının içindeki barkodda ya da benzin kapağının içinde yazar. Aracınıza binmeden önce lastiklerinizi gözle ve 2 haftada 1 lastikçilerdeki ya da benzincilerdeki cihazlarla kontrol etmenizi öneririz. Doğru lastik basıncı güvenli sürüş ve uzun lastik ömrünü kullanıcıya sunar.

Türkiye’nin benzinli ve dizel arabalara veda edeceği tarih belli oldu


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.