Bankaların kârı bir yılda yüzde 323 arttı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) şubat bankacılık sektörü verilerine göre bankaların kârı ilk iki ayda geçen yıl ilk iki aya göre yüzde 323 artarak 38 milyar 999 milyon liraya yükseldi. Kamu mevduat bankalarının karı yüzde 1682 artarken yerli özel mevduat bankalarının karı yüzde 358,6, yabancı mevduat bankalarının karı ise yüzde 179,1 yükseldi.

bankaların karı

Bankaların kârı bir yılda yüzde 323 arttı. BDDK verilerine göre geçen yıl ilk iki ayda bankacılık sektörü karı 9 milyar 223 milyon lira seviyesindeydi. Bu yıl şubat döneminde 38 milyar 999 milyon liraya çıktı.

Yerli özel mevduat bankalarının ise geçen yıl şubatta 3 milyar 215 milyon lira olan karı bu yıl şubatta 14 milyar 746 milyon liraya çıkarken, kamu mevduat bankalarının geçen yıl şubatta 486.5 milyon lira olan karı bu yıl şubatta 8 milyar 669 milyon liraya çıktı. Yabancı mevduat bankalarının da geçen yıl 3 milyar 383 milyon lira olan karı bu yıl 9 milyar 444 milyon liraya yükseldi.


Bankacılık kaynakları bu yıl ilk çeyreğin bankacılık sektörü açısından iyi geçmesini beklediklerini hatırlatarak sektörün karındaki bu olağanüstü artış hem TÜFE endeksi devlet tahvillerinin baz etkisinden hem de kredi mevduat makasındaki iyileşmeden kaynaklandı. Tüm bankaların bilançolarında TÜFE endeksli tahvillerden oluşan portföylerin arttığını belirten kaynaklar enflasyon değerlemesiyle burada ciddi bir potansiyel bulunduğunu dile getirdi. Analistler ilk çeyrekte bankacılık sektöründen rekor karlar beklendiğine de dikkat çekti.

• BDDK verilerine göre Şubat 2022 döneminde bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü 9 trilyon 482 milyar 668 milyon TL olarak gerçekleşti. Sektörün aktif toplamı 2021 yılsonuna göre 267 milyar 210 milyon TL arttı.


• Şubat 2022 döneminde en büyük aktif kalemi olan krediler 5 trilyon 171 milyar 470 milyon TL, menkul değerler 1 trilyon 579 milyar 664 milyon TL’ye yükseldi. 2021 yılsonuna göre sektörün; toplam aktifi yüzde 2,9, krediler toplamı yüzde 5,5, menkul değerler toplamı yüzde 7,0 oranında arttı.

• Bu dönemde kredilerin takibe dönüşüm oranı yüzde 3,02 oldu. Bankaların kaynakları içinde, en büyük fon kaynağı durumunda olan mevduat 2021 yılsonuna göre yüzde 4,4 artışla 5 trilyon 538 milyar 974 milyon TL’ye çıktı.


• BDDK verilerine göre 2021 yılsonuna göre bankacılık sektörünün özkaynak toplamı yüzde 12,2 artışla 800 milyar 954 milyon TL olurken, Şubat 2022 döneminde sektörün dönem net kârı 38 milyar 999 milyon TL, sermaye yeterliliği standart oran ise yüzde 19,05 seviyesinde oldu.

Hizmet sektörü enflasyonu rekor seviyeye çıktı!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.