Et ve Süt Kurumu’nun, kırmızı et fiyatlarına yaptığı yüzde 48’lik zamma ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP’li Özgür Karabat, iktidarı aylardır ‘kıtlık’ yaşanabileceğine ilişkin uyardıklarını ancak hükümetin liranın dolar karşısındaki değer kaybı ile birlikte canlı hayvan ihracatını teşvik ettiğini aktardı. Sadece bu yılın ilk 2 ayında yapılan canlı hayvan ihracının kilogramının yüzde 866 oranında arttığını kaydeden Karabat, Katar ve İran gibi ülkelerin et arzını Türkiye’den ithal ettikleri canlı hayvanlarla güvence altına aldıklarını söyledi.
Et ve Süt Kurumu’nun, kırmızı et fiyatlarına zam yapmasının ardından sosyal medya hesabından yaptığı bir dizi paylaşımla iktidarı aylarca ‘kıtlık’ yaşanabileceğine ilişkin uyardıklarını kaydeden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, uyarılarına rağmen sadece Kasım-Aralık 2021’de Katar’a satılan küçükbaş hayvan sayısının 2,5 milyonu bulduğunu söyledi.
Et ve Süt Kurumu, kırmızı et fiyatlarına yüzde 48 zam yaptı. Yapılan zamla kıymanın kilosu 56 liradan 83 liraya, 1 kg kuşbaşının fiyatı da 62,50 liradan 92 liraya yükseldi. Yapılan zam büyük tepki çekerken CHP’li Karabat, iktidarın Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değer kaybıyla birlikte canlı hayvan ihracı teşvik ettiğini, Sadece Kasım-Aralık 2021’de Katar’a satılan küçükbaş hayvan sayısının 2,5 milyonu bulduğunu kaydetti.
‘Yılın ilk 2 ayında yapılan canlı hayvan ihracatının kilogramı yüzde 866 arttı’
Karabat’ın aktardığına göre; 2021’in Aralık ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 339,8 artışla 14.8 milyon dolarlık canlı hayvan ihraç edildi. 2022’nin Ocak-Şubat aylarında ise bu rakam yüzde 451,5 artışla 31.3 milyon dolar oldu. Sadece bu yılın ilk 2 ayında yapılan canlı hayvan ihracının kilogramı yüzde 866 oranında arttı.
Hayvan ihracatının uçakların yanı sıra gemilerle de yapıldığını aktaran Karabat, Katar’ın yanı sıra İran’a da yüzbinlerce hayvan satıldığını kaydetti. İktidarın “İhracatımız rekor kırıyor” söylemini eleştiren Karabat, “AKP Hükümeti “İhracatımız rekor kırıyor” diye söylüyor;ama Türkiye’de vatandaşın ete erişiminin azalmasını görmezden geliyor” ifadelerini kullandı.
Türk lirasının dolar karşısındaki değer kaybıyla birlikte canlı hayvan ihracı teşvik edildi. Sadece Kasım-Aralık 2021’de Katar’a satılan küçükbaş hayvan sayısı 2.5 milyonu buldu.
Buyurun izleyin, uçaklarla Katar’a hayvanlar böyle gönderiliyor. pic.twitter.com/XwYufN11Hh— Özgür KARABAT (@OzgurKarabatCHP) March 22, 2022
‘Katar ve İran et arzını Türkiye’den aldıkları hayvanlarla güvence altına aldı’
Katar ve İran gibi ülkelerin et arzını Türkiye’den ithal ettikleri canlı hayvanlarla güvence altına aldıklarını söyleyen Karabat, “Bizde ise et sıkıntısı olduğu için Et ve Süt Kurumu, “Ramazan ayı öncesinde ete yüzde 48 zam yaptı” dedi.
‘TÜİK 25 AYDIR İSTATİSTİKLERİ AÇIKLAMIYOR’
Canlı hayvanların kilogramının ortalama 2.5-3 dolara satıldığını kaydeden Karabat, şöyle devam etti: “TÜİK, son 25 aydır kırmızı et istatistiklerini açıklamıyor. Gerçekleri halktan gizliyorlar. TÜİK’e göre küçükbaş hayvan sayısı artıyor ama doğru değil. Kesilen ve ihraç edilen hayvanların küpeleri sistemden düşülmüyor.”
‘AKP, ÖNCE KATARLILAR DİYOR’
İktidara seslenen Karabat, hangi ilde ne kadar hayvan stoğu kaldığı ve Güneydoğu ile Çukurova Bölgeleri’ndeki büyük çiftliklerde ne kadar hayvan bulunduğu sorularına da yanıt istedi.
İktidarın ‘İhracat rekor kırıyor” demek için atılacak adımların birkaç ay sonraki yansımalarını hesap etmediğini söyleyen Karabat, şunları söyledi: “Pandemi döneminde hatırlarsanız, dünyanın tahıl ambarı Rusya ve Ukrayna gibi ülkeler, “Öncelik kendi vatandaşım” diyerek tarım ihracatına kısıtlama getirdiler. Peki, AKP ne yapıyor? Öncelik Katarlılar diyor. Takdir sizin…”
Uçakların yanında gemilerle de küçükbaş hayvanlar ihraç ediliyor. Katar’ın yanı sıra İran’a da yüzbinlerce hayvan satılıyor. AKP Hükümeti “İhracatımız rekor kırıyor” diye söylüyor;ama Türkiye’de vatandaşın ete erişiminin azalmasını görmezden geliyor. pic.twitter.com/P4zWAyJhyb
— Özgür KARABAT (@OzgurKarabatCHP) March 22, 2022