Kur korumalı TL mevduat 3 ayda ne kadar kazandırdı?

Kur Korumalı TL Mevduat (KKM) modelinde gerçek kişiler için ilk 3 aylık vade bu hafta tamamlandı. Dolar kuru 11,6 lira seviyelerindeyken elindeki 100 bin lirayla KKM’ye geçen mevduat yatırımcısının parası, kurun 14,80’in üstünde olduğu bugünlerde 127 bin liraya yükseldi.

Kur korumalı tl

Türkiye’de geçen yıl aralıkta dolar/TL’deki kesintisiz yükselişin 18,4 lirayı aşması sonrası dövize talebi azaltmak için getirilen KKM’de ilk üç aylık vade bu hafta doluyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 20 Aralık’ta açıkladığı ve dolar/TL’nin 10 liraya kadar gerilediği dönemde 22 Aralık’ta ilk hesaplar açılmaya başladı. İlk günlerde Merkez Bankası günlük döviz kuru açıklarken henüz faizle üst limit de getirilmemişti.


KKM’nin devreye girdiği ilk hafta 24 Aralık itibariyle 29 milyar lira katılmıştı. Düşük kurdan KKM’ye giren vatandaşlar faizin üstüne kur farkı da alacak. KKM hesaplarındaki kazançlardan stopaj da alınmıyor. Normal TL mevduattaysa stopaj uygulanıyor.

Kazançlar ne durumda?

100 bin TL’yi 23 Aralık’ta KKM’ye yatıran bir kişinin üç ay vade sonunda getirisi ne kadar olacak? O günkü dolar kuru Merkez Bankası (MB) verisine göre 11,63 lira seviyesinde. Şu an dolar/TL 14,84. 23 Aralık’ta 100 bin TL’yle alınabilecek 8 bin 600 dolar bugünkü kurla 127 bin 500 liraya çıktı. Yani yüzde 27,5’lik yükseliş söz konusu.


Dünya’dan Şebnem Turhan’ın hesaplamasına göre 27 bin 500 liranın 4 bin 500 lirasını mevduat faizi nedeniyle banka, 23 bin lirasını da Hazine karşılayacak.

Kur korumalı TL’de 12,5 milyar liralık zarar! Bakan Nebati açıkladı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.