Muğla İkizköy’de maden ocağı için asırlık zeytin ağaçları kesiliyor

Muğla’nın Milas ilçesinde Limak’ın işlettiği termik santrale kömür sağlamak için çıkarılan yasaya aykırı yönetmelik uygulanmaya konuldu. İkizköy’de asırlık zeytin ağaçlarının kesildiği iddia edildi. YK Enerji tarafından yapılan açıklamaya göre ise ağaçların kesilmesinin söz konusu olmadı, uzman ekipler eşliğinde yerlerinden taşındığı belirtildi.

ikizköy zeytin

Muğla’nın Milas ilçesinde Limak tarafından işletilen Yeniköy ve Kemerköy santraline kömür sağlamak amacıyla zeytin ağacı kıyımı başladı.

Limak’ın zeytinleri kökünden sökmeye  başladığı haberini alan köylüler ve çevreciler sabah saatlerinde bölgeye hareket etti çok sert tepki gösterdi.


Zeytinlerimizi taşıttırmayız, adalet istiyoruz!

İkizköy Çevre Platformu Sözcüsü Nejla Işık “Alan 2017 yılında kamulaştırılmıştı, ama açtığımız davalar devam ediyor. Zeytin tarlalarımızı ve ormanlarımızı korumak için açtığımız iptal davaları devam ederken bugün tarlalarımızdaki asırlık zeytinlerin köklendiğini taşınmaya çalışıldığını öğrendik, bunu 1 Mart’ta çıkan yeni yönetmeliğe göre yapıyorlar, oysa ki buna hakları yok” dedi.

Işık, “Zeytinlerimizin sökümüne engel olmak için bölgedeyiz, zeytin için adalet istiyoruz, zeytinleri taşıdıktan sonra sıra bize mi gelecek madenler uğruna Muğla’da 5-6 köy boşaltıldı, aileler tarihleri, kültürleri doğaları yok edildi” diye konuştu.

Sözlerini tutsunlar, herkesi desteğe bekliyoruz

İkizköy Çevre Platformu kurucularından aktivist Deniz Gümüşel ise yaptığı çağrıda, “Bu gün burada Milas, Muğla, Bodrum belediye başkanlarını ve tüm partilerin milletvekilleri ile il ilçe temsilcilerini görmek istiyoruz. Bize sık sık destek olacaklarını söyleyip mikrofonlara konuşuyorlardı, bugün destek olma zeytinimizi koruma kurtarma günüdür, herkesi buraya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Gerginlik arttı: 25- 30 zeytin ağacını sökmüşler, Jandarma durdurdu

Köylüler ve çevreciler ile birlikte zeytin sökümlerinin yapıldığı yere giden köylülerin avukatı İsmail Hakkı Atal, çevreciler ve şirket yöneticileri arasında gergin anlar yaşandı. Gerginliği jandarma sökümü durdurarak önleyebildi.

Avukat İsmail Hakkı Atal SÖZCÜ‘ye yaptığı açıklamada şunları söyledi:

  • Bu sabah maden ocağı açacak olan şirketin zeytinleri taşımak için kamyonlar ve iş makinaları ile zeytin tarlalarına geldiğini haber alır almaz bölgeye geldik.
  • Geldiğimizde 25-30 zeytin ağacının söküldüğünü gördük ve hemen jandarmaya ihbarda bulunduk. Jandarma güçleri bölge geldi.
  • Bu son çıkartılan YK Limak şirketine özel olarak yönetmeliğin uygulanabilir olmadığını söyledik. Çünkü kanuna aykırı bir yönetmelik uygulanamaz. Ve zeytinciliğin ıslahı ile ilgili kanunda madenciler zeytinlik alanların yanına 3 kilometreden fazlada yanaşamaz, dedik,
  • Jandarma şirketin zeytinleri söküm işlemini geçici olarak durdurdu, bizde şimdi köylüler adına Milas Cumhuriyet Başsavcılığı’na konu ve şirket ile ilgili şikayet dilekçemizi vereceğiz” ifadelerine yer verdi.

İki kişi gözaltına alındı

Zeytin ağaçlarını kökünden söken termik santral işçilerine engel olan çevreciler ve köylülere santral özel güvenliği ve işçilerinin müdahalesi sert oldu. Pankartlarla olay yerine gelen çevrecilerin ellerindeki pankart ve dövizler alınarak iteklenmeleri ve tartaklanmaları gergin anların yaşanmasına neden oldu.

Özel şirketin güvenlik görevlileri arasında yaşanan olayın ardından çevreci ve köylülerin tepkileri devam edince jandarma güçleri alandan ayrılmalarını istedi. Alandan ayrılmak istemeyen ve basın açıklaması yapmaya çalışan köylüler ve çevrecilere müdahale eden jandarma 2 kişiyi gözaltına alarak İlçe Jandarma Karakolu’na götürdü.

“Sorumlusu AKP iktidarı ve Erdoğan’dır”

Bu sabah saatlerinde bu yana asırlık zeytinlerin kesilmesini önlemeye çalışan köylülere Milas CHP İlçe Başkanı Tüze Çetinkaya, Milas Sol Parti İlçe Örgütü üyeleri olay yerine giderek CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban ise yazılı açıklama yaparak destek verdi.

Alban yaptığı açıklamada “Zeytin sahasında kesim yapılmasını sert eleştiren CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, “Beşli çete fırsattan istifade zeytin ağaçlarına saldırdı. Bu yönetmeliğin adrese teslim olduğunu söylemiştik. Beşli çete için adrese teslim yönetmelik çıktı demiştik. Bunun doğruluğu da bugün belli olmuştur. Kesilen her zeytin ağacı için anayasa suçu işlenmiştir. Bu suçun faili AKPiktidarı ve onların Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır” dedi.

Köylülerin ve çevrecilerin kesim alanına yakın bölgede bekleyişleri sürüyor.

“AKP yeter artık, kirli ellerini Muğla’dan çek!”

CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, Muğla’nın Milas ilçesi İkizköy’de bulunan Akbelen ormanında maden sahası açılması için zeytin ağaçlarının kesilmesine yeniden başlanmasına tepki gösterdi. Zeytin ağaçlarının katledilmesini TBMM Genel Kurul gündemine taşıyan Erbay, “Biz, AKP’nin Muğla’mızdaki talan projelerine karşı bu toprakları savunmak için oradan oraya koşmaktan bıktık. AKP, plajlarımızdan ne istiyor, koylarımızdan ne istiyor, ormanlarımızdan ne istiyor? Siz nasıl insanlarsınız? AKP yeter artık, kirli elini Muğla’dan çek” dedi.


İnsanlar ağlayarak zeytin ağaçlarının yeniden kesilmeye başladığını aktarıyor

Akbelen ormanlarında zeytin ağaçlarının kesimine yeniden başlanması üzerine bölgeden sürekli telefon aldıklarını dile getiren CHP’li Erbay şunları kaydetti:

“Akbelen ormanlarında bugün ağaçların kesimine yeniden başlanmış. Sabah saatlerinden bu yana Milas’tan, İkizköy’den telefonlar geliyor. İnsanlar ağlayarak zeytin ağaçlarının yeniden kesilmeye başladığını aktarıyor.

Bir avuç maden için 100 yaşındaki zeytin ağaçları yok ediliyor. Hukuksuz bir yönetmeliğe dayanarak doğamız katlediliyor. Bu uygulanan yönetmelik kanuna aykırı, yönetmeliğin gereğini bile yerine getirmiyorlar. Tarım Bakanlığı’ndan alınan bir izin yok, kamu yararı yok. Bu proje yanlıştır, bu yönetmelik iptal edilecektir.

Bodrum’a giden içme suyu bu bölgeden geçiyor. Bu alanda maden sahası açılmasıyla binlerce insanın kullandığı su kaynakları yok olacak. Muğla’ya her yıl milyonlarca insan geliyor ve mevcut durumda su kaynakları yetersiz kalıyor.

Buna rağmen ormanlar ve yeraltı kaynakları yok ediliyor. Bu ormanlara sahip çıkılmazsa birkaç yıl sonra Bodrum’a gelen misafirlerimiz su bulamayacaklar. Eğer bu şirketler istedikleri faaliyetleri yürütürlerse, kömür havzası diye yerin altına inerlerse yerin altındaki su kaynakları yok olacaktır. Görünenin ötesinde çok daha büyük bir tehlike ile karşı karşıyayız. Bodrum, Yatağan, Milas’taki hemşerilerimizi bu direnişe davet ediyoruz.

Muğla’yı talan projelerinizden vazgeçin

Biz sonuna kadar topraklarımıza, ormanlarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Artık yeter. Muğla’yı talan projelerinizden vazgeçin. Gözünüz doymak bilmiyor ama biz topraklarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Biz, AKP’nin Muğla’mızdaki talan projelerine karşı bu toprakları savunmak için oradan oraya koşmaktan bıktık. AKP, plajlarımızdan ne istiyor, koylarımızdan ne istiyor, ormanlarımızdan ne istiyor? Siz nasıl insanlarsınız? AKP yeter artık, kirli elini Muğla’dan çek.”

Güncelleme: 31 Mart 2022 TSİ 22:15

YK Enerji açıklama yaptı: Ağaçların kesilmesi söz konusu değil, yeni yerlerine taşınmaktadır

Limak Holding’in şirketlerinden Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılan basın açıklaması metni şöyle:

“Bugün sosyal medyada ve bazı medya organlarında ‘İkizköy’de zeytin ağaçları kesiliyor’ içerikli paylaşımlar yapıldığı görülmüştür. Söz konusu zeytin ağaçlarının bulunduğu alan, 2016 yılında kamu yararı kararı doğrultusunda yerli kaynaktan elektrik üretimi amacıyla kamulaştırılarak madencilik faaliyetleri için şirketimize tahsis edilmiştir. Linyit İşletmeleri sahasında bulunan, 9 zeytin ağacı uzmanlar eşliğinde yine YK Enerji bünyesinde oluşturulan ve 22 binden fazla zeytin ağacının yer aldığı zeytin park alanına taşınmıştır.

Hiçbir şekilde ağaçların kesilmesi, zarar görmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Kök bütünlüğü korunan ağaçların herhangi bir zarar görmemesi için iş makineleriyle etrafları kazılarak ve budamaları yapılarak yeni yerlerine taşınmaktadır. Tüm bu işlemler uzmanlar eşliğinde gerçekleştirilmektedir.

Öte yandan, zeytin ağaçlarının taşınması sırasında madencilik faaliyeti için şirketimize tahsis edilmiş alanın içine girilerek iki çalışanımıza eylemciler tarafından saldırılmış ve çalışanlarımız darp edilmiştir. Saldırının ardından kolluk kuvvetleri, eylemcilere müdahale etmiştir.


Çalışanlarımıza saldıran ve yaralanmalarına neden olan kişiler hakkında da tüm yasal haklarımızı kullanarak suç duyurusunda bulunduğumuzu belirtmek isteriz.”

Ölmez Ağacı’nı öldürme kararı: Zeytinlikler talan edilmek isteniyor! İndigo Dergisi’ni Facebook, Twitter, Instagram ve Telegram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz! 


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.