Özel Koruma Bölgeleri enerji yatırımlarına açıldı!

Zeytinliklerin kesilerek maden açılmasına izin veren yönetmeliğe tepkiler sürerken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yeni bir karar geldi. Patara, Kekova, Kelebekler Vadisi, Ihlara, Salda Gölü ve Pamukkale gibi doğal alanlar, enerji yatırımlarına açıldı.

Özel Koruma Bölgeleri

Özel Koruma Bölgeleri enerji yatırımlarına açıldı!

Enerji Bakanlığı’nın yasasız yönetmelikle zeytin ağaçlarının katliamına izin veren düzenlemesinin ardından kritik bir değişiklik de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık, Patara, Kekova, Kelebekler Vadisi, Ihlara, Salda Gölü ve Pamukkale gibi özel koruma bölgeleri de dahil ülke genelindeki koruma alanlarına enerji santralleri, trafolar, baz istasyonları ve iskele gibi yapı ve tesislerin kurulmasına izin veren bir yönetmelik yayımladı.


Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik’ maddelerindeki düzenlemeye göre ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanları’ tanımı daha fazla yapılaşmaya izin verecek şekilde genişletildi.


HES, RES ve GES KURULABİLECEK

Buna göre, nitelikli doğal koruma alanlarında daha önce kesinlikle yasak olan hidroelektrik (HES), rüzgâr (RES) ve güneş enerji (GES) santralleri kurulabilecek. Elektrik iletim tesis ve hatları, temiz ve atık su hatları, trafolar, haberleşme servisleri ile açık otoparklar yapılabilecek. Ayrıca coğrafi yapısı gereği başka güzergâhtan geçirilmesi ‘kamu menfaatiyle’ bağdaşmayan enerji iletim hatları da bu alanlarda geçirilebilecek. Tarımsal sera ve spor alanları da inşa edilebilecek.

Çevre Bakanlığı, insanların girmesi bile yasak olan ‘kesin korunacak hassas alanlarda’ güvenlik amaçlı yapılaşmanın da önünü açtı. Değişikliğe göre, bölge komisyonlarının kararıyla bu alanlarda, zorunluluk arz eden durumlarda mevcut yol güzergahı kullanılarak atık su, içme suyu, doğal gaz ve elektrik hatları, ulusal güvenlik için zaruret arz eden tesisler, orman yangını yolu açılabilecek.


CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, doğal sit alanlarını yapılaşmaya ve kullanıma açan yönetmeliğe tepki gösterdi. Öztunç, “Dün zeytinlikler bugün de sit alanları. İktidarın gözünü para hırsı bürümüş. Saray iktidarının ekonomik krizden çıkış için yeni planı belli ki tüm doğayı yandaşa satmak” ifadelerini kullandı. “Tarihimizi, yaşamımızı parayla satmak istiyorlar” diye Öztunç, şunları söyledi: “Bunlara izin vermek için ülkede enerji santrali ya da balıkçılık yapacak başka bir yer kalmamış olmalı. Çevre Bakanı doğal güzelliklerimizi yağmalatmak istiyor herhalde.”

Zeytinlikler maden sahası olabilecek: Karar Resmi Gazete’de


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.