Selçuk Bayraktar paylaştı: İnsansız savaş uçağı ‘Kızılelma’ üretim hattında

Selçuk Bayraktar, insansız savaş uçağı MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) Kızılelma projesinin üretim hattındaki fotoğraflarını ilk kez paylaştı.

bayraktar kızılelma

Geliştirdiği insansız hava araçları ile sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada konuşulan Bayraktar, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi sonrasında çok daha fazla konuşulmaya başlandı. Öyle ki Time dergisi “Türk Drone’ları” başlıklı haberini Twitter’da bir süre sabir tutmuştu.

Ukrayna, Türkiye’den aldığı insansız hava araçları ile Rus ordusuna ciddi zararlar vermeyi başarırken, Selçuk Bayraktar’dan MİUS yani insansız savaş uçağı (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) için üretim hattındaki ilk fotoğraflar paylaşıldı.


“Bayraktar Kızılelma yolda, geliyor…”

mius kızılelma
MİUS Kızılelma – Baykar Technologies

“Üretim hattına 3 buçuk yıl sonra daha büyük ve daha çevik bir balık girdi” ifadeleri ile sosyal medya hesapları üzerinden MİÜS’ün fotoğraflarını paylaşan Bayraktar, ” MİUS – İnsansız Savaş Uçağı: Bayraktar KIZILELMA. Yolda geliyor, takipte kalın… ” ifadelerini kullandı.

Selçuk Bayraktar benzer bir paylaşımı 2018 yılının Haziran ayında, Akıncı için yapmıştı. Aradan geçen dört yılın ardından Akıncı şu anda Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından aktif bir şekilde kullanılıyor.


Bu TİHA’lar 2021 yılının Ağustos ayında TSK envanterine girerken, Akıncı B modelinin ilk uçuşunu geçtiğimiz günlerde yaptığını sizlerle paylaşmıştık.

AKINCI projesi kapsamında Baykar tarafından yerli ve milli imkânlarla geliştirilen Bayraktar AKINCI B ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.


Bayraktar tarafından paylaşılan bilgilere göre MİUS, 40000 feet yani 12 km operasyonel irtifaya, 5.5 ton kalkış ağırlığına, 1.5 ton faydalı yüke ve 1 ton mühimmat taşıma kapasitesine sahip olacak. İlk uçuşunu 2023 yılında gerçekleştirmesi beklenen uçağın detayları, MİÜS özellikleri şöyle:

  • Kalkış Ağırlığı: 5,5 Ton
  • Faydalı Yük Kapasitesi: 1,5 Ton (Gövde içi ve kanat altında mühimmat taşıma kabiliyeti)
  • Seyir süresi: 5 Saat
  • Maksimum İrtifa: 40.000 ft (12.000 m)
  • Seyir Hızı: 800 km/sa (0,65 Mach)
  • TCG Anadolu LHD gemisinden iniş ve kalkış
  • İlk prototipler sübsonik, sonraki prototiplerde ise süpersonik kabiliyet
  • Düşük Radar İzi
  • Dikey kuyruklar ve önde bulunan yatay kontrol yüzeyleri
  • Akıllı Filo Otonomisi

Ekonominin gidişatı boynunu kaptıran aslan misali


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.