Time dergisi, Türk Drone’ları haberini Twitter’da sabitledi

Time dergisi, Türk yapımı İHA haberini Twitter sayfasında sabitleyerek önemli içerik olarak kullanıcılarına sundu.

time türk drone

Time dergisi, Türk Drone’ları haberini Twitter’da sabitledi: “Artık Türkiye’nin büyüyen bir savunma sanayisi var.”

Video son günlerde Ukrayna’nın dronelar ile Rus ordusu üzerindeki yıkıcı etkisini gösteren siyah beyaz karelerden ibaretti.


Ukrayna’dan paylaşılan video Twitter’da 2 gün içerisinde 3 milyon izlenirken, açıklamasında ‘Korkun düşmanlar! Size dünyamızda barış yok!’ yazıyordu.

Salı günü, Ukrayna ordusu Bayraktar insansız hava araçlarının bir tank ve iki karadan havaya füze sistemini bir gecede imha ettiğini belirtti.

Twitter’da paylaşılan diğer videolarda ise, 2021 yılından beri ordu tarafından kullanılan bu droneların Rus yakıt konvoyunu ve ikmal kamyonlarını havaya uçurduğu görülüyor.

Tek bir saatte 30 saate kadar gökyüzünde kalmalarını sağlayan 12 metre açıklığında kanatlara sahipler. Her bir drone dört lazer güdümlü füze taşıyabiliyor.

İşte Time dergisinin sabitlediği o paylaşım:

time turkish drones

‘Ukrayna ordusu tarafından yayınlanan görüntüler, Rus hava savunmasındaki ciddi kusurları gösteriyor ve bu birçok gözlemci için sürpriz oldu. Görüntüler ayrıca halkla ilişkiler ve psikolojik savaş için çok faydalı.’

“Son yıllarda Bayraktar’lar gerçekten ünlü başarılara imza attı. Artık hepsinin en ünlü drone olduğunu iddia ediyorum. Bayraktar’larla ilgili en önemli şey, ucuz olmaları ve ucuz olduklarında onları kaybetme konusunda o kadar da endişeli olmamanız. Onları bir kavgaya atabilirsin ve dün gördüğümüz gibi dramatik bir vuruş yaparlarsa, aniden yıpratma savaşını kazanırsın.’

TIME dergisi haberinde şu ifadelere yer verildi:

“Bayraktar insansız hava araçlarının Ukrayna’daki etkisi”

ABD ve Avrupalı ​​askeri analistler, Ukrayna’nın insansız hava aracı kampanyasının Rus ilerlemesini yavaşlatmadaki erken başarılarına katkıda bulunduğunu ve Rus ordusunun beklenmedik zayıflıklarını ortaya çıkardığını söylüyor.


ukrayna türk siha

Analistler, belki de daha önemlisi, videoların Ukrayna’nın bilgi savaşının giderek daha belirgin bir parçası haline geldiğini ve Rus işgalcilere düşmanlarından korkmaları için bir neden verdiğini ve yaklaşan bir askeri saldırının korkuları arasında Ukrayna’nın morali için hayati bir destek sağladığını ekliyor.

Analistler, buna rağmen, drone’ların savaşın uzun vadeli gidişatını değiştirme ihtimalinin düşük olduğuna dikkat çekiyor.

“Türkiye şu anda önde gelen tedarikçiler arasında”

Türk askeri ve havacılık analisti Arda Mevlütoğlu, “Ukrayna ordusu tarafından yayınlanan görüntüler, Rus hava savunmasındaki ciddi kusurları gösteriyor ve bu birçok gözlemci için sürpriz oldu” dedi. “Görüntüler ayrıca halkla ilişkiler ve psikolojik savaş için de çok faydalı.”

Güvenilir ve doğru askeri dronelar, bir zamanlar ABD ordusunun özel alanıydı. Ancak teknoloji son yıllarda daha yaygın hale geldi ve şimdi birçok 21. yüzyıl savaş alanının demirbaşlarından biri niteliğinde. Ve Türkiye şu anda önde gelen tedarikçiler arasında.

Son iki yılda Türk Bayraktar insansız hava araçları sadece Ukrayna’da değil, Etiyopya, Azerbaycan, Libya ve Suriye’de de ortaya çıktı. Geçen yıl Etiyopya’da, hükümet onları insansız hava araçlarıyla geri püskürtmeden önce bir isyancı güç başkent Addis Ababa’ya yaklaşıyordu. 2020’de Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ihtilafta, Türk insansız hava araçları, Azerilerin bir Rus müttefiki olan Ermenistan’a karşı kazandığı zaferde belirleyici oldu.

bayraktar siha tb2

“Artık Türkiye’nin büyüyen bir savunma sanayisi var”

Galip Dalay, “İHA’lar Türkiye’ye jeopolitik bir avantaj sağlıyor. Libya veya Suriye gibi yerlerde konvansiyonel savaşa girmek bir şey, ancak insansız hava araçları kullanmak başka bir şey. Drone’lar Türkiye’nin işini kolaylaştırıyor.”

Ve son olarak Galip Dalay, şunları dile getiriyor;

“Artık Türkiye’nin büyüyen bir savunma sanayisi olduğuna göre, size ait olanları savaşta test edilmiş olarak sergilemek istiyorsunuz. Bu tür çatışma bölgeleri, Türk drone endüstrisi için önemli bir PR haline geldi.” (Kaynak: TIME)

siha tb2 drone

Bayraktar TB2 SİHA özellikleri:

  • Kanat açıklığı: 12 m
  • Kullanıma sunulma tarihi: 2009
  • Birim maliyeti: $6 milyon (2020)
  • Motor tipi: Rotax 912
  • İlk uçuş: 29 Nisan 2014
  • Üretici: Baykar Teknoloji
  • Üretim sayısı: 257+ (Kasım 2021)

Ukrayna Büyükelçiliği, Kherson şehrine giren Rus konvoyunun SİHA’larla etkisiz hale getirildiğini bu görüntüleri paylaşarak duyurmuştu:

Ukrayna: SİHA’lar ile Rus konvoyunu etkisiz hale getirdik


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.