Blaundus: Türkiye’nin Stonehenge’i görenleri büyülüyor

Blaundus Antik Kenti, Uşak’a 40 kilometre mesafede bir doğa harikası olan Ulubey Kanyonu içinde yer alıyor. Görünümüyle İngiltere’nin dünyaca ünlü tarihi anıtı Stonehenge ile benzerlik gösteren Blandus, büyüleyici bir atmosfere sahip.

blaundus stonehenge Blaundus, Büyük İskender’in Anadolu Seferleri’nden sonra Makedonya’dan gelenler tarafından kurulmuş.

Büyük İskender’den sonra Bergama Krallığı’na, ardından da Roma İmparatorluğu’na bağlanan kentin önemi Roma Dönemi’nde çok artmış.


Blaundus Antik Kenti, üç tarafı çok derin ve dik vadiler ile çevrili bir yarımada benzeri bir yapı üzerinde kurulmuş.

blaundus antik kenti

Yarımada şeklinde bir toprak parçası üzerinde kurulu olması kentin girişinin sadece kuzeydeki kapı ile yapıldığını gösteriyor.

Kentin, bazı kalıntıları günümüze kadar gelebilmiştir. Helenistik Dönem’de inşa edilen kuzey surlarının giriş kapısı kemeri, darphane bölümleri, idari binalar sur duvarlarının bazı bölümleri, İon tarzındaki mabet kentin ortasında yer alan ve Roma İmparatoru Claudius’un mabedi, yalnızca bir tarafında oturma kademeleri olan stadyum bunlardan bazıları…

Kentin güney yamacında bulunan tiyatro kalıntıları ile hemen yanı başında bulunan kaya mezarları da görülmeye değer yapılar arasında yer alıyor.

Yapılan bir DNA araştırması sonucu, Blaundus’un görünümüyle benzerlik gösterdiği İngiltere’nin dünyaca ünlü tarihi anıtı Stonehenge’i inşa edenlerin Anadolu’dan göç ettiği tespit edilmişti. (Fotoğraflar: Cumhur Yetmez-DepoPhotos)

İngiltere’deki Stonehenge:

Stonehenge salisbury

İspanya’da da bir gölün kurumasıyla ortaya çıkan Dolmen de Guadalperal isimli yapı İngiltere’deki Stonehenge taşlarına çok benzetilmişti. NASA’nın da araştırma sürecine dahil olduğu yapının 7 bin yıl önce inşa edildiği tahmin ediliyor.

Dolmen de Guadalperal spain


Yaklaşık 1.8 metre yüksekliğindeki taşların yer aldığı yapının İngiltere’deki Stonehenge‘den çok daha eski olduğu belirtildi. Arkeologlar M.Ö. 4 ve 5’inci yüzyılda yapıldığı tahmin edilen yapıda ayinlerin yapıldığı tahmin ediliyor.

Dinozorları yok eden meteor ile bağlantılı fosil keşfedildi – İndigo Dergisi’ni Facebook, Twitter, Instagram ve Telegram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.