Dolmen de Guadalperal: İspanya’da Stonehenge benzeri yapı

İspanya’da bir gölün kurumasıyla ortaya çıkan Dolmen de Guadalperal isimli yapı İngiltere’deki Stonehenge taşlarına çok benziyor. NASA’nın da araştırma sürecine dahil olduğu yapının 7 bin yıl önce inşa edildiği tahmin ediliyor.

Dolmen de Guadalperal spain

İngiltere’de her yıl milyonlarca turisti çeken ve gizemini halen koruyan Stonehenge kalıntılarının bir benzeri İspanya’da ortaya çıktı. Dolmen de Guadalperal

Bu yaz aşırı sıcaklarla mücadele eden İspanya’da Valdecanas Gölü‘nün kurumasının ardından bir gecede dik şekilde duran ve bazı şekiller oluşturan kayalar görüntülendi. Yetkililer bu kayalıklara Dolmen de Guadalperal adını verdi.


Dolmen de Guadalperal ispanya spain

Peraleda de la Mata sahillerindeki yapay gölün dibinde 50 yıl boyunca durduğu tahmin edilen bu kaya parçaları bilim dünyasını adeta şaşkına çevirdi.

NASA ekip gönderdi

ABD Uzay ve Havacılık Ajansı NASA da ekipler göndererek incelemeye dahil olduğu taşlara Dolmen de Guadalperal ismi verildi. 7 bin yıl önce yapıldığı tahmin edilen yapıda yaklaşık 150 kaya olduğu ve bunların oval bir şekil oluşturacak bir biçimde dizildiği görülüyor.

Dolmen de Guadalperal ispanya spain

Yaklaşık 1.8 metre yüksekliğindeki taşların yer aldığı yapının İngiltere’deki Stonehenge‘den çok daha eski olduğu belirtildi. Arkeologlar M.Ö. 4 ve 5’inci yüzyılda yapıldığı tahmin edilen yapıda ayinlerin yapıldığı tahmin ediliyor.

Dolmen de Guadalperal spain stonehenge

1960’larda kurulan hidroelektrik santrali sebebiyle oluşan gölün altında kalan Dolmen de Guadalperal ile ilgili incelemelerin devam edeceği açıklandı.

ispanya stonehenge

Yetkililer gölün seviyesinin düşmesiyle birlikte kayalıkların uçlarının görüldüğünü fakat tamamen suyun çekilmesiyle birlikte kayalıkların net bir şekilde görüldüğünü duyurdu.


ispanya stonehenge

Anıt mezar ve Güneş Tapınağı olduğu tahmin ediliyor

Anıt ilk kez 1926’da, 1925-1927 yılları arasında Alman arkeolog Hugo Obermaier liderliğindeki araştırma ve kazı kampanyası sırasında bulundu.

Dolmen de Guadalperal’in mezarın yanı sıra bir Güneş Tapınağı olabileceği de tahmin ediliyor. Bulunan bazı parçalar arasında Roma kalıntıları olduğu belirtilen bir madeni para, seramik parçaları ve bir öğütme taş var.

Ayrıca 11 eksen, seramik, çakmaktaşı bıçak ve bakır zımba bulundu. İnşaat zamanından mezar inşaatçıları olduğu tahmin edilen bir yerleşim yeri de keşfedildi.

Diğer nesneler arasında baltaları keskinleştirmek için evler, odun kömürü ve kül lekeleri, çok sayıda çanak çömlek, değirmen ve taş vardı.

ispanya stonehenge

1963 yılında, Tagus nehrindeki Valdecañas barajının inşası ile rezervuarı anıtı sular altında bıraktı. Suyun altına gizlenen anıt, yalnızca su seviyesi alçalınca havadan görülebiliyordu. Son 10 yılda yaz aylarında yaşanan kuraklıklar nedeniyle Dolmen’i birkaç kez kısmen görmek mümkün olmuştu. Bu yıl ise gölün kurumasıyla anıt, suyun yüzüne tamamen çıktı.

Dolmen Guadalperal spain

Çoğu zaman suyun altında olması, taşları aşındırarak ve gravürlerine zarar vererek anıtı bozduğu düşünülüyor.


Hugo Obermaier tarafından yürütülen çalışmalar sırasında; 1960 yılında Alman arkeologlar Georg ve Vera Leisner tarafından yayınlanan gravürlerin reprodüksiyonları yapıldı.

Tutankamon tabutu 97 yıl sonra ilk kez görüntülendi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.