Üretici ve market arasındaki fiyat farkı ilk kez 5 katı aştı!

Tarım Platformu açıkladı: Üretici ve market arasındaki Mart ayı fiyat farkı ilk kez 5 katı geçti. Bu durum çiftçilerimizin yüreğini yaralıyor. Üretici ve tüketici soyuluyor! Limondaki değişim oranı ise yüzde 365,82 oldu.

fiyat farkı

Üretici çıkış fiyatı ile market perakende fiyatlarını düzenli olarak gözlemleyen Denizli Tarım Platformu, Mart ayında fiyat farkının ilk kez 5 katı geçtiğini duyurdu.

Denizli Tarım Platformu Başkanı İrfan Hatipoğlu yürüttükleri çalışmada market fiyatlarında olağanüstü artış tespit ettiklerini kaydetti.


Şampiyon limon oldu

Araştırmada fiyat farkının en fazla açıldığı ürün limon oldu. Limonda üretici fiyatı ile market fiyatı arasındaki artış yüzde 365,82 oldu.

Maruldaki değişim yüzde 321, maydanozda yüzde 303, yeşil mercimekte yüzde 251, salatalıkta yüzde 248, kuru fasulyede yüzde 230, kırmızı mercimekte yüzde 223, kuru incirde yüzde 223, karnabaharda ise yüzde 212 oranında değişim gözlendi.

“Üretici ve tüketici soyuluyor!”

Hatipoğlu yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı;

• Dünyanın hiçbir yerinde üretici tüketici arasındaki fiyat aralığı bu kadar olmaz. Bu üreticinin ve tüketicinin soyulmasıdır.

• Kamu kurumlarına çağrıda bulunuyorum müdahale edin. Üreticide 2 lira olan elmanın 11 lira 14 kuruşa, 1 lira 70 kuruş olan limonun 7 lira 92 kuruşa, 2 lira 90 kuruş olan marulun 12 lira 22 kuruşa, 1 lira 14 kuruş olan maydanozun 4 lira 59 kuruşa satılmasını kabul etmiyoruz.

“Çiftçinin yüreğini yaralıyor”

• Bu durum çiftçilerimizin yüreğini yaralıyor. Fiyat artışının sorumlusu çiftçiler değildir. Fiyat artışlarının üreticiye bir katkısı yok. Üretici zor durumdadır.


Üretici maliyet baskısından bunaldı. Örneğin üreticimizin kullandığı mazot fiyatı son bir yılda yüzde 249 oranında arttı.

İstanbul’da bir lokanta içi boş dürüm satmaya başladı! – İndigo Dergisi’ni Facebook, Twitter, Instagram ve Telegram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.