Anadolu Fest iptal edildi, Eskişehir Valiliği’nin 15 günlük yasağına tepki

Eskişehir Valiliği’nin kentte 15 gün süreyle açık alanlardaki etkinliklerin yasaklaması nedeniyle 12-15 Mayıs tarihlerinde yapılması planlanan şehrin en büyük festivali olan Anadolu Fest’in iptal edilmesi tepkilere neden oldu.

Anadolu Fest

Sosyal medyada da Eskişehir’deki yasak gündem olurken, siyasiler, sanatçılar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar karara tepki gösterdi. Gelen tepkiler arasında iktidara eleştiriler yer alırken, söz konusu uygulamanın yaşam tarzına müdahale olduğu ve gençlerin eğlenmesinin önüne geçmek için özel olarak çıkarılan bir karar olduğu savunuldu.

Eskişehir Valiliği tarafından dün yapılan duyuru ile açık alanlarda yapılması düşünülen her türlü yürüyüş, oturma eylemi, stant, çadır kurma, afiş, pankart asma, konser, şenlik ve festival gibi etkinliklerin 15 gün süreyle yasaklaması Eskişehir’de olduğu kadar Türkiye genelinde tepkilere neden oldu. Eskişehir Valiliği’nin resmi internet sitesinden yaptığı duyuru ile, jandarma bölgesi dahil olmak üzere kentte, resmi kurumların yapacağı programlar dışındaki tüm etkinliklerin 15 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.


Valiliğin aldığı karar ile birlikte, Eskişehir’de 12-15 Mayıs tarihleri arasında yapılması planlanan ve şehrin en büyük festivali olan Anadolu Fest festivali de iptal edildi. Binlerce üniversite öğrencisinin katılması planlanan ve biletleri aylar öncesinde satışa sunulan festivalde, Levent Yüksel, Haluk Levent, Teoman, Hayko Cepkin, Sagopa Kajmer, Yeni Türkü gibi birçok isim de sahne alacaktı.

Anadolu Fest’ten açıklama: Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz edeceğiz

Eskişehir Valiliği’nin etkinlikleri 15 gün süreyle yasaklaması kentte 12-15 Mayıs tarihleri arasında yapılması planlanan müzik festivalini de etkiledi. Festivalin Organizasyon sorumlusu Serdar Can, İdare Mahkemesi’ne itiraz edeceklerini, şu ana kadar yaklaşık 10 bin bilet satıldığını belirtti.

Can, yaşanan durumla ilgili, “Festivalimizde aralarında Teoman, Can Bonomo, Haluk Levent, Levent Yüksel, Emre Aydın, Hayko Cepkin, Gazapizm, Yeni Türkü gibi sanatçıların olduğu etkinlik akşam 17.00 ile 24.00 saatleri arasında yapılacak. Günlük minimum 13-14 bin kişinin katılacağını ön gördüğümüz bir organizasyon. Zaten şu anda 10 bine yakın bir bilet satışı yapıldı. Sektör itibariyle pandemiden kaynaklı en fazla etkilenen sektör olduğumuz için bu yıl insanların ilgisi de çok fazla var. Valiliğin yasaklama kararında kamu güvenliğine dikkat çekilmiş. Müzik festivalinde 200’ün üzerinde özel güvenlik personeli görev alacaktı. 13-14 bin bilinçli genç, müzikseverin kamu düzenini bozacağını düşünmüyorum. Organizasyon tarafının çok ciddi bir harcaması var. Biz de doğal olarak bu noktada hukuku çiğnemeyecek düzeyde hakkımızı arayacağız. Biz bu işi yapmakla ilgili çok ciddi efor sarf ettik” şeklinde konuştu.

Sosyal medyada tepki yağdı

Sosyal medyada, Eskişehir valiliğinin yasağı #FestivalimeDokunma başlığı ile gündem olurken, siyasi parti temsilcileri, sanatçılar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar karara tepki gösterdi. Tepkilerden bir kısmında şu ifadeler yer aldı:

“Eskişehir Valiliği, bu kararını gözden geçirmelidir”

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel: Eskişehir Valiliği’nin etkinliklere yönelik aldığı 15 günlük yasak kararı gençliğe, sanata, kültüre düşmanca yaklaşımın bir yansımasıdır. Eskişehir Valiliği, bu kararını gözden geçirmelidir.

“Saray iktidarının yarattığı bu düzene teslim olmayacağız”

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır: Valiliğin, Eskişehir’de düzenlenecek olan festivale sebepsiz yere yasak getirmesi akıl alacak bir durum değildir! Sanata, sanatçıya, kendi anlayışına uymayan herkese, her kesime düşman saray iktidarının yarattığı bu düzene teslim olmayacağız.

“Gençliğe, sanata ve kültürel faaliyetlere düşmanlık bir AKP geleneği oldu”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: Eskişehir Valiliği 15 günlük etkinlik yasağı ile aylarca festival için emek harcayanlara ve gençlerin sanata olan ilgisine düşmanca bir tavır almıştır. Gençliğe, sanata ve kültürel faaliyetlere düşmanlık bir AKP geleneği oldu. Valilik bu kararını geri alsın!


“Kabul edilemez”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer: Kültür, sanat, öğrenci şehri Eskişehir’imizde valilik kararınca alınan 15 günlük genel etkinlik yasağı kabul edilemez.

“Gençlere ve sanata karşı doğru olmayan bir yaklaşımdır”

Memleket Partisi Genel Başkan Vekili ve Parti Sözcüsü Prof. Dr. Gaye Usluer: Eskişehir Valiliğinin planlamış ve biletleri satılmış festival dahil etkinlikleri 15 gün yasaklama kararının haklı nedeni yoktur. Gençlere ve sanata karşı doğru olmayan bir yaklaşımdır. Eskişehir Valiliğini bu kararlarını düzeltmeye davet ediyoruz.

“Yaşam tarzına müdahaledir”

CHP’li Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt: Eskişehir Valiliğinin çıkardığı ‘Yasaklama Kararı’ yaşam tarzına müdahaledir. Gençlerin eğlenmesinin önüne geçmek için özel olarak çıkarılmış bir karardır. Pandeminin başından beri zor durumda kalan müzik sektörüne yeni bir darbedir.

“Anadolu Fest konserlerini iptal etmek şehrimize yakışmıyor”

CHP Eskişehir İl Başkanı Revep Taşel: Eskişehir Valiliği aldığı kararı tekrardan gözden geçirmelidir. Ekonomik ve sosyal olarak zor günlerden geçtiğimiz bu süreçte müziğin ruhun gıdası olduğunu tekrar hatırlatmak isteriz. Anadolu Fest konserlerini iptal etmek şehrimize yakışmıyor.

“Şimdi hemen yetkililerle görüşeceğim”

Haluk Levent: Ben de bu festivalde konser verecektim perşembe günü. Az önce haber aldım izin verilmediğini. Şimdi hemen yetkililerle görüşeceğim. Keşke böyle bir durum için yetkililerle görüşmek zorunda kalmasak.

Enver Gezmiş (öğrenci): Ortada hiçbir şey yokken “Yasaklama Kararı” alan Valiliğimiz ‘temel hak ve özgürlüklerimizi’ korumak için bu kararı aldığını iddia ediyor. Bir vatandaş olarak merak ediyorum: İnsanların temel hak ve özgürlüklerini kısıtlayarak, nasıl koruyorsunuz?

Zehra Gümüş (öğrenci): Festival festival gezeceğimiz yaşta kimimiz bursundan, kimimiz ailesinin gönderdiği azıcık miktar paradan kenara ayırıp diğer günler nasıl geçineceğini düşünerek bir tane festivale gitmeye çalışıyor onu da elimizden alıyorsunuz.


İrem Deniz (öğrenci): Hiçbir sosyal aktivitemiz, hiçbir eğlencemiz olmasın diye elinizden geleni yapıyorsunuz. Müziği ve konseri ahlaksızlık olarak gösterip bunu bir marifetmiş gibi görüyorsunuz ama artık yeter bizi rahat bırakın!

Lübnan, 1,5 milyon Suriyeli sığınmacı için 30 milyar dolar tazminat istedi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.