Cep telefonu ve bilgisayarlarda TRT bandrol ücreti artırıldı!

Cep telefonu ve bilgisayarlar gibi teknoloji ürünlerinde TRT bandrol ücreti artırıldı. Vergiler, elektronik aletlerin fiyatını aştı!

TRT bandrol ücreti

Elektronik cihazların fiyatı her geçen gün artıyor. Buna sebep olarak da başlıca enflasyon, dolar kuru ve alınan yüksek vergiler gösterilebilir. Türk Lirası’nın tekrar değer kaybetmeye başladığı bu günlerde, herkes teknolojik cihazlara zam gelebileceğini düşünüyordu. Fakat kur yükselişi fiyatlara yansımadan önce TRT bandrol ücreti zamlandı.

TRT bandrol ücreti arttı: Vergiler, cihazın fiyatını aştı!

Yasa gereği Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri çatısı altında alınan TRT bandrol ücreti üzerinde yapılan bir değişikliğin Resmi Gazete’de yayınlanması gerekiyor. Nitekim bu gece yapılan zam da bu şekilde fark edildi.


Neredeyse tüm teknolojik cihazlardan alınan bu ücret TV, kamera ve radyolarda yüzde 16, akıllı telefonlarda yüzde 10, akıllı saatlerde yüzde 8, bilgisayar ve tabletlerde ise yüzde 2 seviyesindeydi. Bu oranlar bu gece itibariyle güncellendi.


Yeni düzenlemeye göre TV, kamera ve radyolardan alınan yüzde 16’lık ücrette bir değişim olmayacak. Fakat akıllı telefonlarda yüzde 10 yerine yüzde 12, akıllı saatlerde yüzde 8 yerine yüzde 14, tablet ve bilgisayarlarda ise yüzde 2 yerine yüzde 4’lük bir tutar kesilecek.

Yapılan bu zam sonrasında bazı ürünlerden alınan vergiler miktarı asli fiyatını geçti. Bu durumun akıllı telefon fiyatlarına etkisini ise aşağıdaki örnekte görebilirsiniz.

iPhone 13 Pro 128 GB

Vergiler Eski fiyat Yeni fiyat
Vergisiz fiyatı 12 bin 712 TL 12 bin 712
Kültür Bakanlığı (yüzde 1) 127 TL 127 TL
TRT bandrolü (yüzde 10) 1.284 TL
TRT bandrolü (yüzde 12) 1.540 TL
ÖTV (yüzde 50) 7 bin 062 TL 7 bin 189 TL
KDV (yüzde 18) 3 bin 813 TL 3 bin 882 TL
Toplam vergi (yüzde 96.65) 12 bin 286 TL 12 bin 738 TL
Telefonun fiyatı 24 bin 999 TL 25 bin 450 TL

Burada verdiğimiz örnekte görebileceğiniz gibi, üst segment bir cihazın fiyatına 450 TL gibi bir fark direkt olarak yansıyor. Uygun fiyatlı modellerde bu tutar 100-150 TL’ye kadar düşebilir. Tabii satıcılar bu artışı sübvanse etmeyi tercih edebilir. Ancak önümüzdeki günlerde dolar kurundaki artışı fiyatlarına yansıtmaya karar verirlerse bu fark daha da yükselecektir. (Kaynak: SDN)

Fahiş ev kiraları için alınacak ilk tedbir: Şikayet hattı oluşturulacak


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.