Bilim insanları, galaksimizdeki ‘çığır açıcı’ olarak tanımladıkları keşfin beklendiği gibi süper kütleli karadelik olduğunu açıkladı. Galaksimizdeki süper kütleli karadelik ilk kez canlı olarak görüntülendi.
Galaksimizde bulunan ve bugün ilk görüntüsü yayımlanan süper kütleli karadelik, 1974 yılında keşfedilen ve Dünya’ya 27 bin ışık yılı uzaklıkta olan Sagittarius A* isimli karadelik idi. İlk kez görüntülenen Sagittarius A*, Güneş’ten 4 milyon kat daha büyük kütleye sahip.
karadelik, Dünya’dan yaklaşık 27 bin ışık yılı uzaklıkta bulunduğu için, gökyüzündeki boyutları bize Ay üzerinde bulunan bir çörekle aynı görünüyor.
Görüntü, toplamda sekiz radyo gözlemevinin bir araya gelerek ‘Dünya boyutlarında’ tek bir sanal teleskop olan Olay Ufku Teleskobu (EHT) tarafından elde edildi. Görüntüde ortada yer alan siyah bölge ‘gölge’ olarak adlandırılırken, etrafındaki yüzük benzeri parlak yapı gazlardan oluşuyor.
Olay Ufku Teleskobu’yla (EHT) yakalanan görüntü, yine aynı teleskopla yakalanan Messier 87 galaksisinin merkezindeki kara deliği andırıyor. Samanyolu’nun merkezindeki kara deliğinin Güneş’ten 4 milyon kat daha büyük olduğu da biliniyor.
Buna karşın Samanyolu’ndaki karadelik, ilk karadelik fotoğrafı olan M87*’den bin kez daha küçük ve daha hafif olsa da iki karadelik önemli biçimde benzer görünüyor.
Çalışma EHT iş birliğini meydana getiren dünya genelindeki 80 merkezden 300’ün üzerindeki araştırmacının gayreti ile mümkün oldu.
Bilim insanları sonunda farklı boyutlardaki iki kara deliğin görüntüsüne sahip oldukları için oldukça heyecanlılar, bu sayede kıyas ve karşılaştırma imkânı bulmuş oldular.