Polimetre seçim ittifak analizi: En iyi ve en kötü senaryolar

Polimetre tarafından yapılan çalışmayla 9 farklı senaryoya göre partilerin ve ittifakların en iyi ve en kötü seçim senaryoları değerlendirildi.

polimetre anket

Polimetre’nin 19 Haziran’da yayımladığı son çalışması, “Bugün Seçim Olsa” siyasi partiler arasında yapılması muhtemel olan Ortak Listelerin, milletvekili dağılımına etkisini hesaplıyor. Buna göre dokuz senaryoya ve D’Hondt Sistemine göre İttifakların (Ortak Listelerin) ve partilerin her ilde kazanacakları milletvekili sayılarının hesaplanmasına yer verildi.

Polimetre analizine göre ittifakların çıkarabileceği en düşük ve en yüksek milletvekili sayıları:

Milletvekili Seçimi, “Yeni Yasaya Göre” yapılırsa:


  • “Cumhur İttifakı”: 222-293 arasında
  • HDP: 67-87 arasında
  • “Millet İttifakı”: 229-301 arasında milletvekilliği kazanıyor.

milletvekili sayıları

Gerçekleşme olasılıkları çok düşük olan, Muhalefet Partilerinin her birinin tek başına seçime girdiği (S8 ve S9) senaryolar hariç tutulduğunda, ittifakların çıkartacakları hesaplanan en az ve en çok milletvekili sayıları aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.

milletvekili

  • Cumhur İttifakı’nın 222-253
  • Millet İttifakının 271-301
  • HDP’nin 67-87 arasında milletvekili çıkartacağı hesaplanmaktadır.

Bugün seçim olsa partilerin oy oranları ve 2018 ile kıyaslaması:

anket polimetre

Tablo: 9 farkı senaryo

İttifak Analizleri Tablo 2’de detaylandırılan 9 senaryoya göre yapılmaktadır.

seçim senaryolar

İttifaklar için en iyi ve en kötü senaryolar:

Cumhur İttifakı için:

  • En iyi senaryo 293 milletvekili çıkartacağı S9
  • En kötü senaryo da 222 milletvekili çıkartacağı S11 Senaryosudur
  • S8 ve S9 Senaryolarının gerçekleşme olasılığının çok az olduğu dikkate alındığında, beklenen milletvekili sayısının 222-253 arasında değişeceği söylenebilir.

Millet İttifakı için:

  • En iyi senaryo 301 milletvekili çıkartacağı S7, “Eski Yasa Senaryosudur”.
  • En kötü senaryo da 229 milletvekili çıkartacağı S9
  • S8 ve S9 Senaryolarının gerçekleşme olasılığının çok az olduğu dikkate alındığında, beklenen milletvekili sayısının 271-301 arasında değişeceği söylenebilir.

HDP için:

  • En iyi senaryo 87 milletvekili çıkartacağı S13
  • En kötü senaryo 67 milletvekili çıkartacağı, “2018 Yasası Senaryosudur”

Partiler için en iyi ve en kötü senaryolar:

AKP+MHP için en iyi senaryo:Cumhur Ortak Listesi Karşısında, Diğer Partilerin Tek Başlarına Seçime Girdikleri (S9) Senaryosudur“. Bu senaryoda 293 milletvekili çıkartırlar.

AKP+MHP için en kötü senaryo:Cumhur Ortak Listesi Karşısında, 6’lı Millet İttifakını HDP’nin Desteklediği (S11) Senaryosudur“. Bu senaryoda 222 milletvekili çıkartabilirler.

Gerçekleşme olasılığı en yüksek senaryo: “Bazı İllerde HDP Tarafından Desteklenecek 5’li Millet Listesi Senaryosu (S13)” olduğu düşünülmektedir. Bu senaryoda AKP+MHP’nin çıkartacağı milletvekili sayısı 242 olarak hesaplanmaktadır.

CHP için iyi senaryolar: “6’lı veya 5’li, HDP Destekli veya Desteksiz Millet Listesi Senaryoları (S10-S11-S12- S13)” arasında önemli fark gözükmemektedir. Bu senaryolara göre CHP’nin 181-185 arasında milletvekili çıkartacağı hesaplanmaktadır.

CHP için kötü senaryolar: “HDP Destekli veya Desteksiz, 3’lü Millet Listesi Senaryolarıdır” (S14-S15). Bu senaryolarda çıkartabileceği milletvekili sayısı 169 olur.


İYİ Parti için iyi senaryolar: “HDP Destekli veya Desteksiz 6’lı Millet Listesi Senaryolarıdır” (S10-S11). Bu senaryolarda IYI’nin çıkartacağı milletvekili sayısı 78 olarak hesaplanmaktadır.

İYİ Parti için kötü senaryolar: “HDP Destekli veya Desteksiz, 3’lü Millet Listesi Senaryolarıdır” (S14-S15). Bu senaryolarda IYI’nin çıkartacağı milletvekili sayısı 56-57 olarak hesaplanmaktadır.

HDP için iyi senaryolar: Millet Listesiyle birlikte hareket ettiği senaryolardır (S11-S13). Bu senaryolarda 86-87 milletvekilliği kazanır. Gerçekleşme olasılığı azdır.

HDP için kötü senaryolar: Millet Listesiyle birlikte hareket etmediği senaryolardır (S10-S12). Bu senaryolarda 67-72 milletvekilliği kazanır.

DEVA için iyi senaryolar: GP ve SP ile Ortak Liste yaptığı senaryolardır (S14-S15). Bu senaryolarda 40-42 milletvekilliği kazanır.

DEVA için kötü senaryolar: Tek başına seçime girdiği senaryolardır (S12-S13). Bu senaryolarda 13-14 milletvekilliği kazanır.

Gelecek Partisi için hesaplanan milletvekili sayısı senaryoya bağlı olarak, 6-8 arasında değişmektedir.

Sonuç: Ortak Listeden ayrılmak, özellikle ayrılana zarar vermekte, rakip ittifaka fayda sağlamaktadır. Adeta “Sürüden Ayrılanı Kurt Kapar” atasözünü doğrulamaktadır.


Kaynak: M. Günal Ölçer. Polimetre.com “2022 İttifak Analizi” Yayın no: 500. (19 Haziran 2022)

Son anketler: AKP ile CHP başa baş, MHP baraj altı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.