Suudi Arabistan geleceğin şehri Neom’u inşa etmeye hazırlanıyor

Suudi Arabistan Prensi Muhammed bin Selman’ın yıllardır hayalini kurduğu çılgın projesi, Neom şehri yeniden gündeme oturdu. Bir çöl şehri olacak Neom’a inşa edilecek yapılarla ilgili bilgilerin paylaşıldığı açıklamada en dikkat çeken proje 120 kilometre genişliğindeki yatay çöl gökdelenleri oldu.

neom the line

Video aşağıda – Suudi Arabistan’ın Tebuk Bölgesi’nde planlanan bir şehir olan Neom, ilk olarak tam dört yıl önce Prens Muhammed bin Selman tarafından açıklanmıştı. Ülkenin kuzeybatısında Kızıldeniz’in ve Suudi Arabistan’ın Mısır ve Ürdün’e olan sınırları yakınlarında yer alması planlanıyor. Planlanan alanın 120 kilometrekarelik bir sahil şeridi boyunca uzanması ve çölü kapsayan şehrin inşasının 500 milyar dolara mal olması bekleniyor.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın yıllar önce paylaştığı rüya proje Neom şehri, yeniden gündeme geldi. 2024 yılında halka arz olacağı açıklanan projenin en dikkat çeken noktalarından bazıları arasında çölde bir kayak merkezi ve yüzey sanayi yer alıyor. Suudi Arabistan’ın en büyük hayallerinden biri olan ve sıfırdan inşa edilecek olan bu şehrin neredeyse Belçika kadar büyük olması bekleniyor.


Karbon ayak izi sıfır olan şehir Neom

Prens Selman’ın uzun zamandır hayalini kurduğu bu rüya şehrin konsept olarak stadyum, yat kulübü, yenilenebilir enerji ve gıda kaynakları gibi yaşayanların ihtiyaç duyacağı hemen hemen her şeyi içerecek bir şekilde ayarlandığı açıklandı.

Prens, şehirde hiçbir şekilde fosil yakıt kullanılmayacağını ve şehrin karbon ayak izinin sıfır olacağını belirtti. Neom’un emlak ve turizm gelirleri sayesinde ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlaması hedefleniyor. Aynı zamanda şehrin Silikon Vadisi benzeri bir teknoloji üssü olması ve dünyanın en önemli teknoloji şirketlerine de ev sahipliği yapması planlanıyor.

Yüzer organize sanayi bölgesi

yüzer sanayi

Neom’un bir diğer dikkat geçen projesi Oxagon adı verilen ve deniz üstünde yüzen bir sanayi bölgesi oldu. 40 kilometrekare büyüklüğünde olması planlanan bölgenin dünyanın en büyük sanayi sitesi olması bekleniyor. Türkçe anlamı “sekizgen” olan Oxagon, Kızıldenizi kıyısına inşa edilecek.


Dünyanın önde gelen konteyner terminallerinden biri olması hedeflenen Oxagon’un aynı zamanda Ortadoğu’nun teknoloji merkezi haline gelmesi de planlanıyor. Organize sanayi bölgesinin yeşil enerji üreten tesislere ve dev teknoloji şirketlerine ev sahipliği yapması bekleniyor. Aynı zamanda sanayi bölgesinin yakının Neom Uluslararası Havalimanı’nın da yer alacağı açıklandı.

120 kilometrelik alana yatay bina inşa edilecek

Neom’da inşa edilmesi planlanan ve en sıra dışı projelerinden birinin adı 120 kilometre uzunluğunda yan yana sıralanmış iki binadan oluşan The Line oldu. Bu yapının altından hızlı tren hattının geçmesi planlanıyor. Ayrıca bu dev binanın içerisinde konutlar, alışveriş ve kongre merkezleri, marina ve hatta bir futbol stadyumu da bulunması planlanıyor.

baraj

Yapıyı baştan sona kat edebilen hızlı tren hattı, şehirde yaşayan kişilerin bir uçtan bir uca gitmesi yalnızca 20 dakika sürecek. Aynı zamanda binaların içerisine yapılacak olan dikey tarım sistemi sayesinde şehir sakinleri için gerekli bütün yiyecekler üretilebilecek.

Neom’um ilgi çeken bir diğer projesi, Suudi Arabistan’ın en yüksek dağları olan 2.400 metrelik Sarawat Dağları’na kurulacak olacak kayak merkezi Trojena oldu.


Arabistan Çölü’ndeki ilk kayak merkezi olacak bu proje ve diğer projelerin 2030 yılına kadar tamamlanması hedefleniyor.

TikTok’ta ‘zaman yolcusu’ olduğunu iddia etti: 5 tarih paylaştı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.