Dijital cüzdan kullanımı hızla artıyor!

Dünyada dijital cüzdan ile ödemelerin payının yarı yarıya yaklaştığını belirten Akbank Bireysel Bankacılık ve Dijital Çözümler Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce, Türkiye’de de dijital cüzdan kullanımının hızlı artmasını beklediklerini söyledi.

Dijital cüzdan

Dijital cüzdan kullanımı hızla artıyor!

Akbank Bireysel Bankacılık ve Dijital Çözümler Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce, dijital ödemelerin günün bir ihtiyacı olduğunu ve artık her üç ödemeden birinin dijital olduğunu söyledi.


Bloomberg HT televizyonunda Sefer Yüksel’in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına konuk olan Yüce, “Bu ortamda dijital cüzdanlar bir ihtiyaç. Hem böylesine dijital bir ortamda güvenli alışveriş için hem de kolaylık bakımından önemli” dedi.
Dünyada dijital cüzdan ile ödemelerin payının yarı yarıya yaklaştığını ifade eden Yüce, Çin’de bu oranın yüzde 80’ler seviyesinde olduğunu kaydetti.

“Dünyanın gittiği yer belli; dijital ödemeler ve dijital cüzdanlar”

Türkiye’de de dijital cüzdan kullanımının hızlı artmasını beklediklerini kaydeden Yüce, “Dijital ödemeler öyle arttı ki, nihayetinde bunlar dijital cüzdanlarda konsolide olacak. Dünyanın gittiği yer belli; dijital ödemeler ve dijital cüzdanlar” diye konuştu.

Haziran ayında Türkiye’deki tüm banka ve kredi kartı kullanıcılarına açık bir ödeme platformu olan Juzdan’ı hayata geçirdiklerini belirten Yüce, kullanıcıların banka fark etmeksizin sahip oldukları tüm kartlarını bu dijital platforma kaydedebildiğini ve saklayabildiğini belirtti. Bu uygulamayı Akbank müşteri olmayanların da kullanabildiğini ifade eden Yüce, “E-ticaret alışverişlerinde kart bilgilerini işyerleri ile paylaşmadan, farklı ödeme araçlarını kullanarak güvenli hızlı bir şekilde yapmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Juzdan uygulamamız ile ödemelerde bariyerleri kaldırmayı vaat ediyor, ücretsiz, herkese açık, kolay, hızlı ve güvenilir yepyeni bir açılım getiriyoruz.


Juzdan’ı bir banka veya kredi kartı sahibi olan herkes kullanabiliyor. Juzdan ile kullanıcılar, alışverişlerinde kredi ve banka kartlarının yanı sıra vadesiz hesaplarındaki bakiyeleri ile veya ödeme anında kredi kullanarak da ödemelerini tamamlayabiliyorlar. Üstelik dileyen kullanıcılar tek bir ödemeyi farklı ödeme araçlarını birleştirerek de gerçekleştirebiliyor. Örneğin; vadesiz hesabınız ile ödeme yapmak istiyorsunuz fakat bakiyeniz yeterli değil, bu durumda artı para kullanarak veya hesap bakiyenizde eksik olan tutar için kredi kullanarak, ödemenizi yine hızlı bir şekilde yapabiliyorsunuz” diye konuştu.

‘Dijitalden 1 milyondan fazla müşteri edindik’

1 Mayıs 2021’de başlayan uzaktan müşteri ediniminin bankacılığı radikal biçimde değiştirdiğini ifade eden Yüce, o tarihten bu yana bu kanalla 1 milyonu aşkın kişinin Akbank müşteri olduğunu belirtti. 2022 yılında her 3 yeni müşteriden birini dijitalden kazandıklarını kaydeden Yüce, “Bu oranın son dönem de daha arttığını görüyoruz. Başvuru artış hızının daha da artması, sektör tarafından sunulan bu hizmetin bilinirliğinin arttığını ve hizmetin müşteriler tarafından sevildiğini gösteriyor” diye konuştu.

‘Servis bankacılığında öncü olmak istiyoruz’

Açık bankacılığı sektörün farklı platformlarla müşteri açısından geçişken bir deneyim kurgulaması için önemli bir araç olarak gördüklerini kaydeden Yüce; açık bankacılığı yıkıcı güç gibi değil, tam tersine yaratıcı bir güç olarak görmek gerektiğinin altını çizdi. BDDK’nın Servis Modeli Bankacılığı ile ortaya koyduğunu yapının son derece yenilikçi olduğunu vurgulayan Yüce, “Ben açıkçası bunun bankacılık sektörünün önünü önümüzdeki dönemde açacak, bankalarla bankaların birlikte müşteriye hizmet sunduğu diğer dijital platformlar arasında geçişkenliği, gömülü bankacılık hizmetlerinin müşteriye tekil bir deneyim halinde sunulmasını sağlayacak bir araç setini bize sağladığını düşünüyorum” dedi.

Açık bankacılık çalışmalarına 2015 yılında başladıklarını ve Akbank’ta olarak bu konuya biraz daha erken başlamanın avantajını yaşadıklarını ifade eden Yüce, sektörde ilk API portalini de 2016 yılında hayata geçirdiklerini vurguladı. Geçtiğimiz günlerde hem içerik hem de deneyim olarak yenilediklerini ifade eden Yüce, “Sadece portalı hazırlayıp bırakmak da yeterli değil. Aslında bu bir ekosistemin gelişimine hep beraber yatırım yapmamız gereken bir süreç. Kısacası, açık bankacılığın ülkemizdeki gelişimine önayak olmak için ekosistemimizle birlikte çalışmaya, aralıksız ve akışkan deneyimler yaratma hedefiyle iş birliklerimizi ve ekosistemi geliştirmeye her zaman olduğu gibi devam edeceğiz. Hem servis modeli bankacılığı tarafında iyi bir servis bankası olmak, güçlü, öncü bir oyuncu olmak istiyoruz. Bu konuda açıcığız, duvarlarımız yüksek değil. Bu duvarları açık bankacılık vasıtasıyla indirmek, bankacılık dışı platformlarda bankacılık hizmetleri sunmak için, iyi, etkili, güçlü, esnek bir servis bankacı olmak birinci hedefimiz” diye konuştu.

‘Onarıcı finans hackatonunda Avalanche ile hareket ediyoruz’


Bankanın inovasyon merkezi olan Akbank LAB’in her sene düzenlediği hackathonun “Onarıcı Finans” teması ile 30 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında yapılacağını kaydeden Yüce, hackaton için dünyanın en öncü platformlarından biri olan Avalanche ile birlikte hareket ettiklerini kaydetti. Yüce, “Bu Türkiye’de de bir ilk olacak. İlk defa bir banka bir blockchain platformu üzerinde hackaton düzenleyecek. Bizler bu seneki Hackhaton ile bu alanda ReFi Türkiye programı ile Web3 okuryazarlığını artırmak, Türkiye’deki ReFi ekosisteminin kurucusu olmak, ülkemizden çıkacak ReFi projelerine ivme kazandırmak ve Türkiye’yi ReFi konusunda bir merkez haline getirmek istiyoruz” dedi. Akbank ReFi Hackathon’a gelen başvuru sürecinin tamamlandığını ifade eden Yüce, “Başvurularda çoğunluğu, üniversite öğrencileri ve bu alanda projeler geliştiren genç profesyoneller oluşturdu. 7 şehirdeki, 23 farklı üniversiteden katılımcılar yer alacak. 19 takımdan oluşan toplam 80 kişi yeni bir ekonomi tasarlayacak, insanın ve dünyanın onarım sürecini başlatacak fikirlerini 48 saat içerisinde Avalance platformu üzerinde gerçekleştirecekler” diye konuştu. (Bloomberg HT)

Meta yöneticisi Derya Matraş: Metaverse ile 10 yıl içinde 3 trilyon dolarlık ekonomiye ulaşacağız


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.