Fatih Altaylı ‘henüz kimseyle paylaşılmayan anketi’ yazdı: Erdoğan’ı geçebilen tek kişi var

Fatih Altaylı, “Dün Türkiye’nin önemli kamuoyu araştırma şirketlerinden birinin başkanı aradı” diyerek henüz kimseyle paylaşılmadığını belirttiği son seçim anketinin sonuçlarını aktardı.

Fatih Altaylı

Fatih Altaylı ‘henüz kimseyle paylaşılmayan anketi’ yazdı: Erdoğan’ı geçebilen tek kişi var

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, bugünkü köşesinde “Dün Türkiye’nin önemli kamuoyu araştırma şirketlerinden birinin başkanı aradı” diyerek henüz kimseyle paylaşılmadığını belirttiği son seçim anketinin sonuçlarını aktardı.


“Mansur Yavaş”

• Cumhurbaşkanı aşağıdakilerden hangisi olmalı sorusuna verilen yanıtlarda yüzde 50 oranını geçebilen tek bir kişi vardı. Mansur Yavaş.

• Onu takip eden isim mevcut Cumhurbaşkanı idi. Ancak yüzde 50’ye yaklaşamıyordu bile” diye yazdı.

‘Siyasi partilerin sıralaması ise ilginçti’ diyen Fatih Altaylı, şunları söyledi:

“Birkaç ay önce 26’ya kadar gerileyen Ak Parti yaz aylarını iyi değerlendirmiş ve gerek dış politikada verilen fotoğraflar gerekse sosyal konut projesi gibi işlerle kısa sürede 8 puana yakın artış sağlamıştı. ‘AK Parti’nin başarısından çok muhalefetin başarısızlığı demek lazım’ diye yorumladı bu durumu anketçi dostum.

Muhalefete yapılan ‘Erken havaya girdiniz’ uyarıları haklıydı

• CHP yüzde 25’in az üzerinde idi.

• İyi Parti ise sağlam bir gerileme yaşamış, 6 puandan fazla kaybetmişti. Yüzde 13’e yakın bir oyu vardı.

• HDP eski seçim kanununa göre bile baraj sorunu yaşamıyordu.

• MHP ise yeni seçim sistemine göre barajı kıl payı da olsa geçiyordu. MHP’yi takip eden parti ise Zafer Partisi ya da Ümit Özdağ idi. Tek söylemle yüzde 4’ün üzerinde bir orana çıkmıştı.


• DEVA gerilemiş, Memleket Partisi yükselmişti. Yakın oy oranları vardı. Yeniden Refah’ın yükselişi durmuş, istatistiki bir anlama sahip olmasa da oy kaybetmişti.

• Gelecek Partisi de çok ama çok düşük bir noktaya gerilemişti.

• Bu sonuncuların oylarını AK Parti’ye kaptırdığı varsayılmalıydı. Yani anlayacağınız muhalefete yapılan ‘Erken havaya girdiniz’ uyarıları haklıydı.

“AKP, 7 ankette yüzde 30’un altında”

Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk’ün sorularını yanıtlayan MAK Araştırma Şirketi’nin sahibi Mehmet Ali Kulat, 2022 yılında yaptıkları 8 ankete ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

2022’de yaptığımız 8 araştırmanın 7’sinde AK Parti‘yi yüzde 30’un altında gördük. Hatta yüzde 26,5’a kadar indiği oldu. Son ankette konut, EYT’nin (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) çözüleceği gibi, 3600 vesaire. Bunlar şu anda AK Parti’nin oy oranını yüzde 31’e kadar çıkardı.

Aynı şekilde MHP‘de de çok küçük bir toparlanma gözlemleniyor. Bunda da hem ittifakın ortağı olmasının hem de Devlet Bahçeli’nin peş peşe mitinglerinin etkisi var. Bu seçmende bir moral ve motivasyon oluşturur. 6,5-7’de oy oranı gözüken MHP, belki önümüzdeki süreçte bu trend devam ederse daha yukarıya doğru çıkabileceğini gösteriyor.

CHP‘nin oy oranı yüzde 25-26 bandında seyrediyor. Bu bazı aylarda 27’ye kadar çıktı.

İYİ Parti‘de istikrarlı bir yükseliş var. 8 araştırmamızda hiç 15’in altına düşmedi. 17’ye çıktığı, 16’ya indiği oluyor ama böyle bir bantta seyrediyor. Bulundukları ittifakın hükümet olma umudu oluşursa orada bir yükseliş olur.

Millet İttifakı’nın adayı, Cumhuriyet Halk Partisi’nin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olursa, CHP için yüzde 30’u bekleyebiliriz. Ama yine bir günde olmaz bir zaman diliminde olur. Gittikçe yukarıya doğru bir trend yakalar.


Her iki ittifakın da HDP oylarına ihtiyacı var. HDP’nin oy oranı da 12-13’e kadar çıktı. Şu anda barajın üstünde görünüyor. Barajın altında gördüğümüz de oluyor. Nedeni de kendisini AK Parti içinde kamufle eden 1-2 puanlık bir seçmen var.

MetroPOLL’den dikkat çeken anket: AKP 10 puan farkla birinci parti


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.