Fransa’da bazı okullar ısınmak için doğalgaz yerine odun kullanmaya başlayacak

Rusya, Avrupa’ya giden ana doğalgaz boru hattını kapatırken Avrupa’da önlemler alınmaya başladı. Fransa’nın Normandiya bölgesindeki bazı okulların ısınmak için gaz yerine odun kullanmaya başlayacağı belirtildi. Dünyadaki enerji krizi büyürken doğalgaz fiyatları uçuşa geçti.

doğalgaz

Rusya’nın Avrupa’ya gaz akışının büyük bölümünü sağladığı Kuzey Akım 1 doğalgaz boru hattındaki gazı kesmesinin ardından Avrupa doğalgaz fiyatlarında büyük sıçrayış yaşandı. Uzmanlar enerji krizinin bölgedeki büyük ekonomileri durgunluğa itebileceği görüşünde.

Fransa hükümeti, elektrik ve doğal gaz destek paketini açıklarken şehirlerde karartma uygulamasına başladı.


Normandiya bölgesinde bazı okullar ısınma için doğal gaz tasarrufu sağlamak adına odun yakmaya başlayacak.

Bunlarla birlikte iş yerlerine ve vatandaşlara, “karneyle elektrik dağıtma” yoluna gidilmemesi için tasarruf çağrısı yapıldı. Gece ışıkları yanan reklam panoları kapatılacak, insanlar işlerine ortak bir otomobil kullanarak gidecek.

Avrupa’da kış sert geçecek. Hükümetler, Rus gazına bağımlılıklarını azaltmak ve bitirmek için bir geçiş süreci içinde.

Rusya vanayı kapadı, doğalgaz fiyatları uçuşa geçti!

Avrupa’da spot piyasada doğalgaz fiyatları Rusya’nın Kuzey Akım 1 boru hattındaki akışı kesmesinin ardından yüzde 35 arttı.

Rusya’nın Avrupa’ya gaz akışının büyük bölümünü sağladığı Kuzey Akım 1 doğalgaz boru hattındaki gazı kesmesinin ardından Avrupa doğalgaz fiyatlarında büyük sıçrayış yaşandı. Uzmanlar enerji krizinin bölgedeki büyük ekonomileri durgunluğa itebileceği görüşünde.

Gazprom’un cuma günü geç saatlerde açıkladığı kararla birlikte haftanın ilk gününde Avrupa doğalgazı için gösterge fiyat olan Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF’de işlem gören en yakın vadeli doğalgazın fiyatı yüzde 35 arttı.


Gazprom’un duyurusundan önce cuma günü bu fiyat yüzde 12 düşüşle 1000 metreküp başına 2 bin 283,344 Euro’ya kadar gerilemişti. Haber sonrası ilk işlem saatlerinde vadeli kontratlar tekrar 1000 metreküp başına 3 bin 85 Euro seviyesine çıktı.

RUSYA GAZI DURDURDU

Cuma günü Gazprom’dan yapılan yazılı açıklamada, 31 Ağustos’ta bakıma alınan ve yarın tekrar faaliyete geçmesi beklenen Kuzey Akım’daki bir türbinde arızaların tespit edildiği belirtilmişti. Rus şirket arıza nedeniyle akışı durduğunu söylese de açıklamanın G7 ülkelerinin Rus petrolüne fiyat tavanı uygulayacağı haberlerinin ardından gelmesi dikkat çekti.

Önceki gün G7 ülkeleri Rusya’nın petrol ihracatına bir fiyat sınırlaması mekanizması uygulamayı kabul etmişti. G7 ülkeleri bu hamle ile Kremlin’in Ukrayna’daki savaşı finanse etme kabiliyetini azaltmayı ve yükselen enerji fiyatları karşısında tüketicileri korumayı amaçlıyordu.

KRİTİK TOPLANTI CUMA GÜNÜ

Avrupalı ​​enerji bakanları, bu cuma yapacakları özel bir toplantıda, doğalgaz fiyatlarında üst sınır ve enerji türevleri ticaretinin askıya alınması da dahil olmak üzere, elektrik fiyatlarını düşürmeye yönelik radikal önerileri tartışacak.

Öte yandan Avrupa Birliği, Rusya’dan gelecek bir kesinti ihtimaline hazırlanmak amacıyla gaz stoklarını artırmaya başlamıştı. Uzmanlar en azından kışın doğacak ihtiyacın bir kısmını karşılayacak kadar doğalgaz depolandığı görüşünde. Ancak havaların soğuk gitmesi durumunda kış sezonunun sonuna doğru durum kötüleşebilir.

“Kesintiler gündeme gelebilir”

JPMorgan analistleri konu ile ilgili kaleme aldıkları bir notta, “Gaz arzı sıkışıklığı göz önüne alındığında, zorunlu olmayan endüstriler için gaz kesintileri gündeme gelebilir” dedi. Goldman Sachs ise analizinde Avrupa gaz fiyatlarının Rusya’nın hamlesinin ardından ağustos ayında kaydedilen yüksek seviyelere meydan okuyabileceğini belirtti.


Kaynak: The New York Times

Elektrik ve doğalgaz zamları son bir yılda konutta yüzde 180’i, sanayide yüzde 430’u aştı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.