26 yıl önce dondurulmuş sperm ile dünyaya gelen mucize bebek

26 yıl önce dondurulmuş sperm ile dünyaya gelen ‘mucize bebek’ yeni bir tartışmayı gündeme getirdi: “Olası bir durumda asırlık sperm de kullanılabilir mi?”

dondurulmuş sperm

Britanya’da, yaz aylarında yapılan bir yasa değişikliğiyle beraber, 50 yıl öncesine kadar donmuş spermlerden kullanılarak daha fazla bebeğin dünyaya gelmesinin önü açıldı. Uzmanlar, 1996 yılında dondurulmuş spermle bir bebeğin doğması üzerine, ‘asırlık’ spermin de olası bir durumda kullanıp kullanılamayacağı üzerinde tartışmaya başladı.

The Guardian’da yer alan habere göre; Peter Hickles, 1996 yılında kendisine ‘Hodgkin lenfoma’ teşhisi konulmasının ardından spermlerini dondurdu. Hickles’ın donmuş spermi kullanılarak, bir erkek çocuğu dünyaya geldi. Spermi dondurulduğunda, bunun yalnızca 10 yıl kullanılabileceğini düşünen babası Peter Hickles tarafından bir ‘mucize’ olarak tanımlanan bebek, spermin toplandığı tarih ile doğum arasında geçen en uzun süre rekorunu elinde tutmaya yakın.


Uzmanlar, sperm dondurma teknolojisinin onlarca yıldır var olduğunu söylüyor, ancak yaz aylarında yapılan yasa değişikliğinden önce, bazı doğurganlık sorunları olan kişiler için uygulanan istisnalar dışında, sperm ve yumurtalar yalnızca 10 yıl saklanabiliyordu.

sperm dondurma

Yasa değişikliğiyle, bu süre şimdi 55 yıla uzatıldı, ancak Sheffield Üniversitesi’nde androloji profesörü olan Allan Pacey, bu sınır için tıbbi bir neden olmadığını söyledi. Pacey, “Yasal olan 55 yıllık sınırın spermin raf ömrüyle veya başka bilimsel nedenlerle hiçbir ilgisi yok. Daha çok parlamenterlerin toplum için doğru olduğunu düşündükleri şeylerle ilgili. Donmuş spermlerin aktifliği bulunmadığından, bir kez dondurulan spermlerin neden yüzlerce yıl saklanamadıklarına anlam veremiyorum” dedi.

Sığır yetiştiriciliği endüstrisi dışında uzun vadeli çalışmalar olmamasına rağmen, daha eski spermleri kullanmanın herhangi bir sağlık riski olduğuna inanılmadığını söyleyen Pacey, “Ödüllü boğalardan elde edilen spermler, bariz bir sorun olmadan, normalde insan spermlerini tuttuğumuzdan çok daha uzun süre depoda tutulur” ifadelerini kullandı.

Pacey, eski spermlerin kullanılmasının verebileceği muhtemel zararların kanıtı olmadığından, bu tür çalışmaların finansman bulmakta zorlanacağını ve Hickles’ınki gibi vakaların hala nadir olması nedeniyle küresel ölçekte olmaları gerektiğini söyledi.


sperm bankası

Spermi on yıllarca muhafaza etmek, teorik olarak bebeklerin artık yaşamayan insanlardan doğmasını sağlayabilirken, yasanın sperm pazarının oluşmasını engellemesi ve kullanımını donör başına 10 aile ile sınırlaması nedeniyle Britanya’da henüz mümkün değil.

Manchester Üniversitesi’nde biyoetik uzmanı olan Dr. Lucy Frith ise, yasa değişikliğinin kuşak farklılıklarına yol açabileceğini söyledi. Frith, “Dondurulmuş sperm eğer bağışlanmışsa, dünyaya gelen çocuklar artık hayatta olmayan biyolojik babalarını aramaya da çalışabilirler” dedi.

Oxford Üniversitesi’nde etik profesörü olan Julian Savulescu da artık hayatta olmayan bir biyolojik babaya sahip olmanın duygusal etkisi ve genel sağlık da dahil olmak üzere, daha eski sperm kullanımının yaygın hale gelmesi için uzun vadeli refah çalışmalarına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Savulescu, “Gerçekten bir deney yapıyoruz ve ben bunlardan yanayım, ancak bilgi üretmek ve sonuçlara göre uygulamayı değiştirmek için ahlaki bir yükümlülüğünüz var” dedi.


Ayrıca Savulescu, “Spermin dondurulmasının ancak 1950’lerde başladığı düşünüldüğünde, bunlar ‘bilim kurgu endişeleri’ olarak kalsa da, örneğin 250 yıl öncesinden çok eski sperm kullanılmışsa, bunun etik soruları gündeme getirebilir. Çünkü toplum ve insanların genomları kökten değişmiş olabilir” diye konuştu.

Zombi güvercin salgını: Kanatları var ama uçamıyorlar!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.