Meta büyük kayıpta: Metaverse hayal kırıklığı mı oldu?

Meta firmasına bağlı sosyal ağ uygulamaları belirli miktarda kullanıcı kazanmaya devam etse de bunları gelire dönüştüremiyor. Üstelik metaverse projesi sürekli kan kaybediyor.

Meta

Meta büyük kayıpta: Metaverse hayal kırıklığı mı oldu?

Global ekonomik durgunluk ile birlikte 10 yıl kesintisiz büyüyen Meta da tökezlemeye başladı. Sosyal ağların kullanıcı sayısındaki artış azalınca gelirler de düşüyor. Metaverse bölümü ise tam bir facia oldu.


Metaverse büyük darbe vuruyor

Donanım Haber’in aktardığına göre Meta firmasının elde ettiği toplam gelir 27.71 milyar dolar olurken yıl bazında yüzde 4 düşüş yaşandı. Toplam harcama 22 milyar dolar ile tüm zamanların rekorunu kırarken net kârın yüzde 50 azalarak 4.39 milyar dolar olmasına sebebiyet verdi.

Metaverse rüyası Meta’ya yıllık neredeyse 10 milyar dolarlık bir zarar oluşturacak

Bu denli büyük harcamanın sebebi ise Reality Labs. Zuckerberg’in Metaverse hayalini gerçekleştirmek için kurulan Reality Labs sadece 285 milyon gelir getirirken 3.67 milyar dolar zarar etti. Geçen yıl aynı dönemde de 2.63 milyar dolarlık zarar oluşmuştu. Yani metaverse rüyası Meta’ya yıllık neredeyse 10 milyar dolarlık bir zarar oluşturacak. Firma 2023 yılında da büyük kayıplar bekliyor.

Kullanıcı sayısı açısından Facebook aylık aktif kullanıcı 2.96 milyar ile yüzde 2 arttı. Günlük aktif kullanıcı ise yüzde 3 artışla 1.98 milyar oldu. Meta sosyal ağların toplamı ise yüzde 4 artışla 2.93 milyar günlük aktif kullanıcıya ve 3.71 milyar aylık aktif kullanıcıya ulaştı. Pandemi döneminde bu rakamlar yüzde 10 artıyordu.

Yılın son çeyreğinde firma gelirlerde bir miktar artış bekliyor. Ayrıca büyük işten çıkarma hamlesi ve her alanda harcamaların kısılması ile net kârda bir denge sağlamak amaçlanıyor. Açıklama sonrasında Meta hisseleri yüzde 7 değer kaybetti.


Metaverse hayal kırıklığı mı oldu?

metaverse

Geçtiğimiz günlerde Decentraland sanal evren platformlarının günlük 38 kişi tarafından ziyaret edildiği gündeme gelmişti. Benzer konu Meta firmasının evreni Horizon Worlds için de yaşanıyor. Bir türlü istenen hareketlilik yaşanamıyor.

Şirket içerisinden elde edilen dokümanlara göre Horizon Worlds aylık 200 bin kullanıcıya bile ulaşamadı. Mark Zuckerberg ilk günlerde hedefini aylık 500 bin kullanıcı olarak belirlerken sonrasında bunu 250 bine çekti. Belgeler Horizon Worlds’ü boş bir dünya olarak tanımlıyor.

Horizon Worlds geliştiricilerin kendi dünyasını kurduğu ve sunduğu eğlenceler karşılığında ziyaretçilerden belirli bir gelir elde ettiği bir metaverse evreni. Bu dünyaların her birisinin 50 ziyaretçiyi bile aşamadığı belirtiliyor.

En önemli neden: Sanal gerçeklik gözlükleri şimdilik çok pahalı

sanal gerçeklik

Bunun en büyük sebebi elbette sanal gerçeklik kasklarının halen çok pahalı olması. Bu yüzden daha büyük bir kitleye ulaşılamıyor.


Mark Zuckerberg bugüne kadar 10 milyar dolarlık harcama yaptı ancak insanların yüzlerce veya binlerce dolar vererek sanal gözlük satın almasının bir sebebi yok. Zuckerberg projenin benimsenmesinin yıllar alabileceğini belirtmişti ancak görünen o ki tüketici tarafında halen bir ilgi uyanmış değil.

Metaverse arsa satışı hakkında en çok merak edilenler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.