TÜBİTAK Güneş Tutulması’nın ilk görüntülerini paylaştı

Bugün yılın son güneş tutulması, 12.40-15.05 saatlerinde görülecek ve Türkiye’nin birçok şehrinde güneşin yüzde 50’si ay tarafından örtünecek şekilde görülecek. Bir sonraki güneş tutulması 2 Ağustos 2027 tarihinde parçalı tutulma olarak Türkiye’den gözlenebilecek ve güneşin yaklaşık %80’i kaplanacak.

güneş tutulması
TÜBİTAK da Güneş tutulması görüntülerini paylaştı.

Canlı yayın video aşağıda – Yılın ikinci ve son güneş tutulması 25 Ekim günü gerçekleşecek. Güneş tutulması, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çoğu Avrupa ülkesinden, kuzeydoğu Afrika, Orta Doğu ve Batı Asya’nın bazı bölgelerinde görülecek. Güneş tutulması, 2022’nin son güneş tutulması ancak genel olarak son tutulma olmayacak. 8 Kasım’da ay, Asya, Avustralya, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve kuzey ve doğu Avrupa’nın bazı bölgelerinden görülebilecek bir tam ay tutulmasında Dünya’nın gölgesinden geçecek.

Güneş tutulması ne zaman olacak?

Bu yıl ilk güneş tutulması 22 Nisan günü yaşanmıştı. Gökyüzü, 25 Ekim günü yılın son güneş tutulmasına sahne olacak.


TUBİTAK verilerine göre Türkiye’de Güneş’in yaklaşık yüzde 50’si Ay tarafından örtülecek ve tüm tutulma yaklaşık 3 saat sürecek.

Türkiye saati ile 12.40 – 15.05 arasında meydana gelecek olan bu tutulmanın maksimum evresi saat 13.50’de meydana gelecek ve Güneş diskinin yaklaşık yüzde 50’si örtülmüş olacak.

Türkiye’den güneş tutulması görülecek mi?

Bazı illerimize göre 25 Ekim 2022 Güneş tutulması için saatler ve örtülme oranları şu şekilde olacak;

25 Ekim’de merkezi tutulma noktası, güneşin %82’sinin tutulacağı kuzey kutbunun üzerinden geçecek. Rusya’dan güneşin %80’e kadarı tutulacak, bu oran Çin’de %70’e, Norveç’te %63’e ve Finlandiya’da %62’ye düşüyor.


Güneş tutulması nasıl izlenir?

Güneşe asla özel koruma olmadan dürbün, teleskop veya çıplak gözünüzle bakmayın. Astrofotoğrafçılar ve gökbilimciler, güneş tutulmaları veya diğer güneş olayları sırasında güneşi güvenli bir şekilde gözlemlemek için özel filtreler kullanırlar.

Güneşi gözlemlerken normal güneş gözlüklerini kullanmak yeterli değildir. Tutulmayı izlemeyi uman gözlemciler güneş gözlemi veya tutulma gözlüğü kullanmalıdır. Bunlar mevcut değilse, güneş ışığını bir yüzeye yansıtmak için iğne deliği projektörü kullanmak gibi başka bir dolaylı görüntüleme yöntemi kullanabilirler.

ankara tutulma
Güneş tutulması, Ankara’dan böyle görüntülendi.

Türkiye Uzay Ajansı’ndan bugünkü Güneş tutulması hakkında vatandaşlara uyarı!

Türkiye Uzay Ajansı, bugün gerçekleşecek Güneş tutulmasının sağlık üzerindeki etkisi hakkında açıklama yaptı. Tutulmayı çıplak gözle seyreden kişilerde kalıcı hasar olulabileceğine vurgu yapıldı.

TUA: “Çıplak gözle seyretmek kalıcı hasara neden olabilir”

Türkiye Uzay Ajansı, Güneş tutulmasını seyrederken retinada kalıcı hasarlar olabileceğini belirterek şunları söyledi:

“Güneş tutulmasını doğrudan çıplak gözle izlemek göz retinasına (gözün doğrudan görmeden sorumlu kısmı) zarar verebilir ve en kötü durumda körlüğe bile yol açabilir. Güneşten gelen yoğun ışığa sadece birkaç saniye bile bakmak retinada kalıcı hasara neden olabilir. Güneş tutulması izlenirken bunun için tasarlanmış özel güneş tutulması gözlükleri kullanılmalıdır. Birçok insan güneş gözlüğü veya fotoğraf negatifleri kullanır ancak bunlar hiç etkili değildir. Profesyonel astronomlar teleskoplara takılan h-alfa filtreleri ile gözlem yapacaklardır.


Güneş tutulması doğal bir olay olmasına rağmen insansan sağlığı üzerinde (hamilelerin etkilenebileceği, sindirim bozukluğu yaşanabileceği vb.) bazı olumsuz etkileri olabileceğine inanılmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki bu inançların hiçbiri doğru değildir ve bilimsel dayanağı yoktur. Doğru olan tek şey, tutulmaya çıplak gözle bakmamanız gerektiğidir.”

Astroloji: 25 Ekim Akrep burcunda Güneş Tutulması burç yorumları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.