10 Kasım 1938’de dünya gazetelerinde manşetler: Bir milleti ayağa kaldıran kahraman

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 10 Kasım 1938’de ebediyete intikali sadece Türk medyasının değil, dünyanın da gündemindeydi. O dönem dünyanın dört bir yanında neler yazıldı?

atatürk 10 kasım

10 Kasım 1938’de dünya gazetelerinde manşetler:

10 Kasım 1938’de, Türkiye’nin kurucusunu, Ata’sını, kaybetmesi ardından gazeteler, “Babamızı Kaybettik”, “Büyük Matemimiz” gibi başlıklarla çıktı. Fakat matem sadece Türkiye ile sınırlı değildi. Son posta gazetesinin dediği gibi, “Onun arkasından yalnız Türk yurdu değil, bütün dünya ağladı.”


“MUCİZEVİ BİR ADAMDI”

ataturk est mort

Fransız gazetesi Le Figaro bu kaybı birinci sayfadan duyuruyor, “Andre Pogni” imzalı haber Atatürk’e özel yer ayırıyordu. “Doğu’nun güzel ışıklarına çelik grisi gözlerini kapatan ne mucizevi bir adamdı” denilen yazıda, Atatürk’ün diktatör olmadığı vurgulanıyordu. Atatürk’ün adının, Türkiye’nin gerçek babası olduğu için kendisine verildiğini belirten gazeteye göre, Yeni Türkiye’nin yaratıcısı diktatör değil, halkının öğretmeniydi.

Gazetede, Atatürk’ün askeri başarılarından övgüyle söz ediliyor, son olarak İskenderun Sancağı yani Hatay için Paris ile yaşanan krizin de sona erdiği vurgulanıyordu. Makalenin sonunda bir vurgu vardı: “Ebediyete intikal eden bu büyük insanın halefleri, hayata geçirilen bu işin devamını getirebilecek mi? İşte en büyük sorun bu.”


“MODERN TÜRKİYE’NİN KURUCUSU”

excelsior atatürk

Bir başka Fransız gazetesi Excelsior ise “Modern Türkiye’nin kurucusu Kemal Atatürk, dün sabah vefat etti” başlıklı haberinde, dört cumhurbaşkanı adayı olduğunu yazıyordu. Bu isimlerin ilki Eski Başbakan İsmet İnönü, ikincisi Milli Mücadele’yi yeniden organize edenlerden Mareşal Fevzi Çakmak, üçüncüsü Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Fethi Okyar ve dördüncüsü ise mevcut Başbakan Celal Bayar’dı.

“ASKERİ KAHRAMAN”

nyt 10 kasım

ABD’den New York Times da Atatürk’ün vefat haberine ilk sayfada yer veriyordu. Haberle birlikte yayınlanan yorum yazısının başlığı, “Atatürk, bir milleti ayağa kaldıran askeri kahramandı.” Gazete, Atatürk’ün yenilen ve parçalanan Osmanlı İmparatorluğu’nun arta kalanlarından 1923’te silahlanmış, sanayileşmiş bir cumhuriyet ve güçlü bir ulus yarattığını yazıyordu. Yazıda kadın haklarına verdiği değerden övgüyle bahsedilen Atatürk için, “Lozan Anlaşması’nı kazanması, 200 yıl sonra yaşlı Asya’nın Avrupa karşısındaki ilk zaferi olmuştu” deniliyor ve şöyle devam ediyordu:


“Başarıları, O’nun büyük bir askeri lider ve devlet insanı olduğunu kanıtlıyordu.” New York Times, Atatürk’ün vefatının tüm Türkiye’ye, 14 milyonluk halka bir darbe gibi indiğini, yas ilan edildiğini yazıyordu.

sunday times 10 kasım 1938 atatürk'ün ölümü hindustan times

10 Kasım: Mustafa Kemal Atatürk’e bir minnet mektubu


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.