Paulo Wanchope: Dünya Kupası sihirli bir olaydır

Kosta Rika futbolunun unutulmaz santraforu Paulo Wanchope… Katar 2022’nin başlamasına günler kala FIFA.com ile kısa bir söyleşi yaptı.

Paulo Wanchope

Futbolun unutulmazları arasına girebilmenin en güzel yolu dünya kupalarının birinde forma giymektir. Kosta Rika ulusal takımı formasıyla oynadığı 73 maçta kaydettiği 45 gol ile ülkesinin ulusal futbol tarihine en golcü ikinci oyuncu olarak adını yazdıran Paulo Wanchope, futbol yaşamı boyunca Güney Kore-Japonya 2002 ve Almanya 2006 dünya kupalarında forma giymesinin yanısıra her iki kupada da gol atma başarısı göstermişti.

Fırsatçılığı, hızı ve fuleli adımlarıyla öne çıkan ‘La Cobra’ lakaplı siyahi santrafor futbol yaşamının büyük bölümünü geçirdiği İngiltere’de oynamaktayken West Ham United formasıyla UEFA Inter Toto Kupası şampiyonluğu gibi bir başarıya imza atmasının yanında aktif futbol yaşamına son vermesinin ardından Kosta Rika Ulusal Takımı’nın teknik direktörlüğünü de yaptı.


“Dünya Kupası, dünyayı durduran ve insanların dikkatini cezbeden bir etkinlik. Neden? Çünkü ırkımız, milliyetimiz veya kültürümüz ne olursa olsun hepimiz bir araya gelip takımımızı destekleyerek birlik oluyoruz. Bunun için yapabileceğim en iyi tanım; büyülü bir olay.”

dünya kupası

Ünlü santrafor Güney Kore-Japonya 2002 Dünya Kupası’nda Türkiye’ye karşı da forma giyen ünlü yıldız spor tarihinin en büyük turnuvasında yer almanın kendisine neler hissettirdiği sorulduğunda içten bir yanıt vermiş.

“O zamanlar kaygılarımız vardı çünkü Japonya ve Güney Kore futbola meraklı ülkeler olarak pek bilinmiyordu. Ancak Dünya Kupası’nın özü ve büyüsü bu… Bize yeni kültürler hakkında bilgi edinme, insanlarla tanışma fırsatı veriyor ve bu engeli yıkmanın özel olduğunu düşünüyorum.”

Paulo Wanchope, dünya kupasında forma giyme deneyimini yalnızca yeşil çimenlerin üzerinde yaşananlar ile sınırlı görmediğini belirterek ulusal futbolun geliştirici yönüne ilgi çekici sözlerle değiniyor.


“Yeni bir kültürle temasa geçmek bize hoşgörüyü öğretmeye yardımcı oluyor ve zihnimizi açıyor. Birey olarak büyümemize, saygılı olmamıza, hayatın bir ayrıcalık olduğunun farkına varmamıza ve dünyamızda var olan tüm sorunlara rağmen barış içinde yaşama fırsatına sahip olmamıza yardımcı olur.” 

dünya kupası

Siyahi yıldız dünya kupası kariyerindeki en önemli anın, Almanya 2006’nın açılış maçı olarak ev sahibi Almanya’ya karşı oynadıkları maç olduğunu aktarıyor. Bu unutulmaz maç Almanya’nın 4-2 galibiyetiyle sona ermiş, Kosta Rika adına gollerin ikisini de Wanchope atmıştı.

“Dünya Kupası’ndan önce Kosta Rika medyanın ilgisini çekmişti aslında. Bir dünya kupasını açılışını yapmak çok özel bir andır. Herkesin sahip olamayacağı bir ayrıcalıktır. Biz bu ayrıcalığa sahip olduk ve açılış maçında iki gol attık. Almanya’da, Almanya’ya karşı oynadık. Bu maçı kalbimde tutuyorum. Ve ülkemizin birçok farklı duyguyla bu maçı anımsadığını biliyorum… Maçtan önceki günleri, antrenmanları, yüksek yoğunluklu stratejimizi hatırlıyorum. Maçın başladığı anın gelmesini bekleyemiyordum. Stadyumdaki Kosta Rikalı taraftarları görünce çok etkilenmiştik. Tribünlerin bir bölümü tamamen kırmızıydı. Adrenalini, golleri, geleneksel favorilerden birine karşı oynadığımızı ve onlara gol atma fırsatı yakaladığımızı anımsıyorum. Bunlar asla unutamayacağınız şeyler.”

Katar 2022’de E Grubu’nda İspanya, Almanya ve Japonya’ya karşı savaşım verecek olan Latin Amerika temsilcisi Kosta Rika’nın neler başaracağını merakla bekleniyor. Kosta Rika ulusal takımından Wanchope ayarında yeni bir yıldız parlayacak mı, hep beraber göreceğiz…


Kaynak: Paulo Wanchope: “The World Cup is a magical event” (14 November 2022) https://www.fifa.com/social-impact/campaigns/football-unites-the-world/news/paulo-wanchope-the-world-cup-is-a-magical-event

Avrupa Şampiyonları Raporu 2022


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.