TikTok’ta uyku trendi: Canlı yayında uyuyarak 400 bin dolar kazanıyorlar!

Yatarak para kazanmanın gerçek olduğu bir dünya: Video paylaşım platformu TikTok, bazı kişiler için aynı zamanda gelir kapısı. Kimi kullanıcılar, uygulamada gönderilen hediyelerle geçimini sağlıyor. Bunlar arasında uykularını canlı yayınla sunan kullanıcılar da var. Bu kişilerin gelirleri yılda 400 bin dolara ulaşabiliyor.

TikTok'ta uyku

Bunlardan biri olan Avustralyalı Jakey Boehm, 380 dolar karşılığında yatak odasındaki her cihazın 5 dakikalığına açıldığını belirtti. Bu ödeme ayrıca bütün izleyicilere uyarı gönderiyor. Uyku yayıncısı, “Ne kadar kaos o kadar iyi. İzleyici kaosu seviyor,” diyor.

Independent Türkçe’nin aktardığı habere göre; The Wall Street Journal (WSJ), TikTok’ta uyku yayını yapan kişilerle görüştü.


Ayda 35 bin dolar kazanıyor!

1 milyondan fazla takipçiye sahip Jakey Boehm, bunlardan biri. Her akşam saat 22.00’da pijamalarını giyip yatağa giren Boehm’in dünyanın dört bir yanından izleyicileri var. 28 yaşındaki yayıncı, ayda ortalama 35 bin dolar kazandığını söyledi.

Avustralya’da yaşayan Boehm’in uykusu, kullanıcıların sanal hediyeleriyle bölünebiliyor. Zira izleyiciler bu hediyelerle, yatak odasındaki sesleri veya ışıkları çalıştırabiliyor. Böylece yayıncı uykusundan uyanıyor.

“İzleyici kaosu seviyor”

Boehm, 380 dolar karşılığında yatak odasındaki her cihazın 5 dakikalığına açıldığını belirtti. Bu ödeme ayrıca bütün izleyicilere uyarı gönderiyor. Uyku yayıncısı şöyle konuştu:

“Ne kadar kaos o kadar iyi. İzleyici kaosu seviyor.”

WSJ, uyku yayınlarını izlemeyi seven Catalina Calderon’la da görüştü. 43 yaşındaki Houstonlı şu ifadeleri kullandı:

“Bu çok rahatlatıcı geliyor. Tuhaf bir şekilde neredeyse arkadaşlık gibi diyebilirim. Asalında kendimi uykuya hazırlamak için izliyorum.”

TV yapımcısı Kyle Hirshon ise yayınları sabah işe hazırlanırken izlediğini söyledi:


“Yatağında uyuyan ve yanında bir monitör olan bu adamı buldum. İnsanlar onu uyandırmak için rahatsız ediyordu. Ben de ‘Ah, kulağa eğlenceli geliyor’ dedim.”

Hirshon, yayıncı Boehm’e ara sıra hediye gönderdiğini söyledi. Bunlar arasında 2 dolarlık sanal güneş gözlüğü var.

ABD’nin New York kentinde yaşayan bir başka uyku yayıncısı Duane Olson ise platformdaki dolandırıcı tehlikesine dikkat çekti. Olson, bazı kişilerin yayınlarda kendisi adına bağış istediğini ancak başkasına ait bir hesap numarası gönderdiğini belirtti.

YouTuber Patrick Moore, bazı dolandırıcıların uyku yayınlarının görüntülerini kaydedip daha sonra kendileriymiş gibi videoyu paylaştığını ve böylece bağış topladığını söyledi. Moore, kötü yayın kalitesi ve gönderilen hediyelerin ekranda gözükmemesinin, dolandırıcıları ele verebileceğini vurguladı.

WSJ, uyku yayınlarının canlı yayın hizmeti Twitch’le şahlandığını ve geçen yıl itibarıyla TikTok’ta da yayıldığını yazdı. Çinli teknoloji devi ByteDance’a ait platform, yayıncılara gönderilen sanal hediyelere harcanan paradan pay alıyor. Ancak ne kadar yüzde alındığı bilinmiyor.

Yatarak para kazanmanın gerçek olduğu bir dünya

uyku süresi

Brian Hector adında 18 yaşındaki bir TikTok kullanıcısı. Brian’ın 348.000 takipçisi var ve geceleri TikTok’ta canlı yayına başlıyor. Canlı yayında telefonunu komodininin üzerine yerleştiriyor ve kullanıcıların onu gece uyurken izlemesine izin veriyor. Çok mu saçma? Aslında hayır: kullanıcılar ona, dijital paralarını kullanarak veya PayPal aracılığıyla gerçek nakit olarak kullanabileceği hediyeler göndererek, uykusunu izlemek için ödeme yapıyor.

İnsanlar viral olmak için gerçekten garip şeyler yapabiliyor. Denediği çılgın şeyler sayesinde sosyal ağ platformlarında popülerlik kazanabiliyor. Bu örnekte olduğu gibi uyurken TikTok’ta canlı yayın yaparak takipçiler ediniyor ve hatta para bile kazanıyorlar.


Ancak TikTok, bu tür uyku yayıncılarına sahip tek sosyal ağ uygulaması değil. E- ticaret devi Amazon’a ait Twitch’de de benzer bir trend ortaya çıkmış ve inanılmaz yüksek bağışlar yapılıyor. Ne diyelim? Yata yata para kazanmanın gerçek olduğu bir dünyada yaşıyoruz sanırım.

25 yaşındaki genç ‘küçük ev’ otelinden bir yılda 500 bin dolar kazandı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.