Dünyanın en güçlü pasaportları sıralamasında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) zirvede yer alıyor. Endekse göre en güçlü on pasaporttan dokuzu Avrupa ülkeleri tarafından veriliyor.
Passport Index’in son güncellemesine göre, BAE vatandaşları 180 ülkeye vizesiz ya da ‘varışta vize’ ile seyahat edebiliyor.
Listenin sonundaki Afganistan’ın vatandaşları ise sadece 38 ülkeye benzer şekilde giriş yapabiliyor. Türkiye, Rusya ile birlikte 38. sırada bulunuyor.
Araştırmaya göre neredeyse her ülkenin pasaportu bu yıl daha güçlü hale geldi. Vanuatu dışındaki tüm ülkelerin seyahat özgürlüğü arttı.
Büyümenin kısmen Covid-19 kısıtlamalarının kaldırılmasından kaynaklandığı belirtiliyor. Ayrıca “dijital göçebe” olarak her yerden çalışmanın popüler olması da diğer bir etken olarak gösteriliyor.
En değerli pasaportlar hangi ülkelerde?
Genel büyümeye rağmen, farklı pasaport sahipleri arasında hala büyük bir ‘hareketlilik uçurumu’ bulunuyor. Endekse göre en güçlü on pasaporttan dokuzu Avrupa ülkeleri tarafından veriliyor.
1- Birleşik Arap Emirlikleri
Vizesiz: 121
Varışta vize: 59
2- Almanya
Vizesiz: 127
Varışta vize: 46
3- İsveç, Finlandiya, Lüksemburg, İspanya, Fransa, İtalya
Vizesiz: 126
Varışta vize: 47
4- Hollanda
Vizesiz: 125
Varışta vize: 48
5- İsviçre
Vizesiz: 123
Varışta vize: 50
Türkiye 38. sırada yer aldı
Passport Index’in değerlendirmesinde Türkiye, Rusya ile birlikte 38. basamakta yer alıyor. Türkiye pasaportu 67 ülkeye vizesiz giriş sağlayabiliyor. 50 ülke ise Türkiye’ye elektronik vize ya da girişte vize kolaylığı sağlıyor. Türk vatandaşları 75 ülkeye girmek için vize almak zorunda.
Hangi pasaportlar daha az güçlü?
Endekse göre İngiltere 2022’nin ‘kaybedenleri’ arasında gösteriliyor.
İngiltere’nin ‘küresel hareketlilik’ puanı yükselmiş olsa da, ülkenin Brexit sonrası Avrupa Birliği üye ülkeleriyle vize anlaşmaları yapma çabaları bu yükselişi yavaşlattı.
İngiltere 171 ülkeye vizesiz ya da varışta vize ile erişim sağlıyor. Bu rakamın 38 olduğu Afganistan listenin sonunda yer alıyor. Suriye, 39; Irak, 40; Pakistan, 44; Somali, 44 ile en kötü skora sahip ülkeler arasında.