Kısa boylu erkek sendromu gerçek çıktı!

Bilim insanları, erkeklerde boy ile içinde narsisizm, makyavelizm, psikopatiyi barındıran ve psikolojide “karanlık üçlü” olarak adlandırılan kişilik özelliklerinin bağlantısını araştırdı.

Kısa boylu erkek

Kısa boylu erkek sendromu gerçek çıktı!

Polonya’daki Wrocław Üniversitesi’nde yürütülen araştırmada, bilim insanları, daha kısa boylu erkeklerin psikopatik ve narsist eğilimleri olduğunu ve boylarının kısa olmasına rağmen bunun daha güçlü görünmelerine yardımcı olduğunu ortaya koydu.


Araştırmanın başındaki isim Monika Kozłowska, “İnsanlar fiziksel olarak güçlü olamayınca, bunun yerine psikolojik olarak baskın olabiliyorlar.”

“Psikopati gibi özelliklere sahip daha kısa insanlar, bu özellikleri saygı talep etmek, başkalarına bedel yüklemek ve aralarında aşk ilişkisi olan partnerlerini etkilemek için kullanabilirler.”

“Daha güçlü görünmek, diğer insanların onları gerçekte olduğundan daha uzun olarak algılamasına neden olabilir.” dedi.

Napolyon Kompleksi

Personality and Individual Differences’ta yayınlanan çalışma için Kozłowska, “Napolyon Kompleksi”ni araştırdı. Daha kısa insanların boyundaki eksikliklerini telafi etmek için sergilediği otoriter veya saldırgan bir tavra verilen bu isim, adını Fransız Devrimi sırasında İngiliz gazeteleri tarafından boyuyla alay edilen Fransız lider Napolyon Bonapart’tan aldı. Resmi kayıtlarda Napolyon’un boyu 1,68 cm olarak geçerken yaşadığı dönem için normal kabul ediliyor.


Araştırmacılar, 367 erkek ve kadınla “karanlık üçlü” kişilik özelliklerini kullanarak anket yaptı ve burada katılımcılara “İstediğimi elde etmek için başkalarını manipüle etme eğilimindeyim” gibi ifadelere ne kadar katıldıklarını sordu.


Karanlık üçlü nedir? Karanlık üçlü psikolojide narsisizm, makyavelizm ve psikopatinin kişilik özelliklerini ifade eder. Kötü niyetli nitelikleri nedeniyle bunlara “karanlık” denir.


Araştırma sonuçları, her iki cinsiyetten daha uzun olmak isteyip de daha kısa olan katılımcıların, karanlık üçlü özelliklerinin tümü için daha yüksek puan alma eğiliminde olduğunu gösterdi.

Bununla birlikte, bu kategorideki erkek katılımcılarda narsisizm özellikle güçlüyken, bu eğilim kadınlar için mevcut değildi. Araştırmacılar, uzun boylu olmak isteyen kısa boylu kadınlarda da hile ve kandırma özelliklerinin daha güçlü olabileceğini tespit etti.



Kaynak: Monika A. Kozłowska, Daniel Talbot, Peter K. Jonason. The Napoleon complex revisited: Those high on the Dark Triad traits are dissatisfied with their height and are short. Personality and Individual Differences. Volume 203, 2023, 111990, ISSN 0191-8869. https://doi.org/10.1016/j.paid.2022.111990

Yaşam süresi kan örneği ile tespit edilebilecek


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.