Terminatör filmindeki şekil değiştirebilen robot gerçek oldu

Terminatör filmleri serisinde şekil değiştirebilen suikastçı robot T-1000, gerçek oldu. Bilim insanları sıvı haline gelebilen robot üretti.

şekil değiştirebilen robot

Hong Konglu bilim insanları, şekil değiştirebilen ve sıvıya dönüşebilen robotlar geliştirdi. İnsansı minyatür robotlar, engelleri şekil değiştirerek aşabiliyor. Deneyler sırasında robotlardan biri küçük bir hapishaneye konuldu. Robot, hapishanenin kafesinden kendisini eritip sıvıya dönüşüp kaçtı. Daha sonra hemen önceki şekline döndü. Manyetik olarak kontrol edilen robotlar, hendeklerin üzerinden atlayabildi, duvara tırmandı, ikiye bölünüp tekrar birleşebildi.

Hollywood ilhamı

Robotlar yapay bir mideden yabancı bir nesneyi çıkarıp daha sonra mideye ilaç koyma deneyini de başarıyla tamamladı. Elektrik devrelerine sızarak hem lehim hem iletken görevi görmeleri, kablosuz devre montajı ve onarımında çalışmaları amaçlanıyor. Uzmanlar, bu teknolojinin tıbbi ve mühendislik açısından sorunları çözmede devrim yaratmasını umuyor. Uzmanlar, Hollywood yapımlarından esinlendiklerini de itiraf etti. ‘Terminatör 2’ filminde android suikastçı T-1000 karakteri de böyle şekil değiştirebiliyordu.


Hong Kong Çin Üniversitesi‘nde mühendis olan, çalışmanın yürütücüsü Dr. Chengfeng Pan, “Halihazırda bu malzeme sistemini, çok spesifik bazı tıbbi ve teknik problemleri çözmek için daha pratik şekilde kullanmaya çalışıyoruz” diyor.

Örneğin araştırmacılar robotları kullanarak yapay bir mideden yabancı bir nesneyi çıkarıp daha sonra midenin içine ilaç koymayı test etti. Araştırmacılar robotların devrelere sızarak bunları monte edip onarma amacıyla da kullanılabileceğini ve bunun aynısını ulaşılması zor vidalar için de yapabileceklerini gösterdi.

Tıp ve biyomedikalde kullanılabilir

Çalışmaya katkıda bulunan Carnegie Mellon Üniversitesi‘nden Prof. Dr. Carmel Majidi, “Gelecekteki çalışmalar, bu robotların biyomedikal bağlamda nasıl kullanılabileceğine daha fazla ışık tutmalı” diyor.

Gösterdiğimiz şeyler, konsepti kanıtlamak adına yapılan bir defaya mahsus gösterilerdi fakat bunun aslında ilaç takviyesi veya yabancı cisimlerin çıkarılması amacıyla nasıl kullanılabileceğini araştırmak için çok daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.


Araştırma, Cell dergisi Matter’da yayımlanan “Magnetoactive Liquid-Solid Phase Transitional Matter” (Aktif Manyetik Sıvı-Katı Hal Değişimi Maddesi) adlı makalede açıklandı.

Esneyebilen robotlar, ‘insansı robot’ teknolojisinin geleceğini mümkün kılacak!

Yakın gelecekteki robotlar, Terminatör filminin eski versiyonlarındaki T-800 tipi robotlar yerine, T-1000 Model 101 tipi robotlara benzeyebilir: Massachussetts Institute of Technology’den (MIT) bir araştırma ekibi, mum yağı ve köpük kullanarak sert ve yumuşak yapılar arasında geçiş yapabilen bir malzeme ürettiler. Üretimi son derece basit ve ucuz olan bu malzeme, düşük maliyetli robotların yapı malzemesi olarak bile kullanılabilecek! Bu da, elektrik süpürgelerinin robot kiralık katillere dönüşebildiği bir geleceği mümkün kılabilir.

Malzemeyi üreten ekibin başında MIT Makina Mühendisliği ve Uygulamalı Matematik Bölümü’nden Prof. Dr. Anette Hosoi ve doktora öğrencisi Nadia Cheng bulunuyor. Bu malzemenin kullanım alanları arasında, sertliğini değiştirebilen ameliyat robotları da bulunuyor. İç organların, damarların ve vücudumuzun içerisindeki yolakların içerisinde robotik kollar, şekil değiştirebilmeleri sayesinde kolaylıkla hareket edebilir. Bugüne kadar bu tür ameliyatlardaki en büyük sıkıntı, robotların metal ve plastik parçalarının şekil değiştiremiyor oluşuydu. Ayrıca bu robotlar, deprem gibi doğal afetler sonucunda yıkılan binaların arasındaki açıklıklardan robotun rahatlıkla hareket etmesini sağlayabilir. Böylece arama kurtarma faaliyetleri çok daha kolay bir şekilde halledilebilir.

Şu anda proje, Google’ın robotik devi firması olan Boston Dynamics ile yürütülüyor. Aslen proje, ABD’nin savunma sanayi araştırma-geliştirme kuruluşu DARPA‘nın Kimyasal Robotlar programı için başlatılmıştı. Bu yarışmada amaç ahtapot benzeri robotlar yaparak dar alanlarda hareketi sağlayabilmekti. Fakat bu konudaki mühendislik problemi, hem şekil değiştirip, hem de cisimleri hareket ettirebilecek kadar sağlam yapılı bir malzeme üretebilmekti. Bunun için, yumuşak ve sert doku arası geçiş yapabilecek bir malzemenin geliştirilmesi gerekiyordu.


Bunu yapabilmek için, bu malzemeyi kullanan robotlar, içlerine gömülü kablolardan elektrik geçirerek mum yağının kolay işlenebilir hale gelmesini sağlıyor. Belli bir şekil alındıktan sonra tekrardan katılaşarak, gerekli basınç uygulanarak cisimlerin hareket etmesi sağlanabiliyor. Bu tür bir malzemenin bir diğer avantajı da, robotun bir parçasının kırılması ya da hasar görmesi sonucu, kendisini tamir edebilmesini sağlaması. Tıpkı bilimkurgu ürünü olan T1000 robotlarının yaptığı gibi, ağır hasarlardan kendilerini yenileyerek kurtulmaları mümkün olabilir!

Boston Dynamics, Atlas robotun yeni yeteneklerini paylaştı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.