NASA, Satürn’ün Titan uydusunu araştıracak

2034’te başlaması beklenen Dragonfly görevi ile NASA, genel anlamda Dünya’ya en çok benzeyen Satürn gezegeninin Titan uydusuna doğru yolacak çıkacak.

satürn titan

Mars helikopteri Ingenuity’nin yakaladığı başarı ile birlikte yakında güneş sistemindeki uzak bölgeleri havadan gözlemleyen daha fazla robotik kaşif ile karşılaşacağız. Bu görevlerin ilki ise potansiyel olarak yaşanabilir olduğu düşünülen Satürn’ün uydusu Titan’a olacak.

NASA, Satürn’ün Titan uydusunu araştıracak

2034’te başlaması beklenen Dragonfly görevi ile NASA, genel anlamda Dünya’ya en çok benzeyen uyduya doğru yola çıkacak. Bildiğimiz anlamda bir atmosferi olan Titan’da Dünya’daki su ve oksijenin görevini metan alıyor.


Kalın bir atmosferi ve düşük yerçekimine sahip olması nedeniyle Titan keşif helikopterinin havada kalması ve keşif yapması için oldukça uygun koşullara sahip. Yeni görev ile birlikte uydunun hem atmosferi hem de yüzeyini incelenecek. Atmosferin kalınlığı nedeniyle yörüngeden incelenmesi zor olan Titan, Dragonfly görevi ile daha yakından gözlemlenerek uydunun yaşanabilirliği değerlendirilecek.

Dragonfly adı verilen araştırma aracı bu çalışmayı mümkün kılmak için Dragonfly Mass Spectrometer (DraMS) adlı bir cihaza sahip olacak. NASA yeni cihazı ve nasıl çalışacağı hakkında yakın zamanda daha fazla bilgi paylaşmış durumda.

dragonfly

NASA’nın Titan görevinde yer alacak olan araç, Mars yüzeyindeki sistemlere benzer şekilde donatılacak. Dragonfly sahip olduğu Drill for Acquisition of Complex Organics (DrACO) sistem ile Titan yüzeyindeki numuneleri analiz edebilecek.

draco darpa

Dünya’da çevre kirliliği ve iklim krizi yaşanırken, yeni yaşam alanları da aranmaya devam ediyor. Satürn’ün Titan uydusu ise bu konuda en ciddi aday olarak karşımıza çıkıyor.

Titan nasıl oluyor da Dünya’ya benziyor?

Gezegenler arasında Güneş’e yakınlığıyla altıncı sırada bulunan Satürn, sahip olduğu uydusu Titan ile dikkat çekiyor. Satürn’ün en büyük aylarından Titan, manzaralarıyla da Dünya’yı anımsatıyor. Gerek göller, gerek nehirlere bakıldığında Satürn’ün pek çok yanıyla gezegenimize benzediği aşikar.


titan
Titan uydusu (Kızılötesi görüntü)

Ancak Satürn’deki oluşumların farklı jeolojik malzemelerden yapıldığının altını çizmekte fayda var. Örneğin nehirlerden akan suyun yerine sıvı metan, kum tepelerine üfleyen rüzgarların ise aslında hidrokarbondan oluştuğu daha önce açıklanmıştı. Pek çok yanıyla Dünya’ya benzeyen manzaraların farklı bileşenlerle nasıl oluştuğu da, bilim insanlarının uzun yıllarca kafalarında soru işaretine neden oldu.

Satürn’ün en büyük ayı Titan, Dünya’ya benzerliğinden dolayı epey merak ediliyordu. Bir süredir üzerine çalışmalar yapılan konuyla ilgili, merak edilen sorular cevap buldu. Bilim insanları konuyla ilgili, ‘’Titan’ın çökeltilerinin katı organik bileşiklerden yapıldığı kuramsallaştırıldığından, Dünya’da bulunan silikat bazlı çökellerden çok daha kırılgan oluyorlar. Dolayısıyla nitrojen rüzgarı ve sıvı metan, Titan’ın tortularını, bu tür çeşitli yapıları destekleyemeyecek ince toza kadar aşındırıyor.

Araştırmacılar, Dünya’da bulunan ve Titan’a benzer bir bileşime sahip ooid isminde tortuyu araştırdılar. Ooidler, yapısı gereği çok ince taneler oluşturduğu tropik sularda bulunabiliyor. Aynı anda kimyasal çökeltme yoluyla malzeme biriktiren ve denizde aşınan ooid, bunun sonucunda tutarlı bir boyut sağlamakta. Bu bileşenden yola çıkan araştırmacılar, benzer bir durumun Titan’da olabileceğine de dikkat çektiler.

satürn uyduları

Araştırmacılardan Lapôtre, yaptığı açıklamada; “Rüzgarlar tahılları taşırken, komşu tanelerin bir araya kaynaşmasını içeren sinterlemenin aşınmayı dengeleyebileceğini varsaydık.” ifadelerini kullandı.

Buna ek olarak uzmanlar, kum tepelerinin gelişimi için en uygun koşulları sağlayan ayın ekvatorun da rüzgarların daha yaygın olduğunu keşfetti. Bu rüzgarlar, Dünya’da olduğu gibi sert kayayı aşındırarak daha ince tortulara dönüştürülüyor. Benzerliğin sebebi de işte tam olarak buradaki süreçte ortaya çıkıyor.


Kaynak: ShiftDelete.Net, Overview | Titan – NASA Solar System Exploration, NASA’s Dragonfly Mission to Titan Will Look for Origins, Signs of Life | NASA

Satürn’ün uydusu Titan’ın Dünya’ya benzeyen görseli


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.