Google Alışveriş hizmetinde üst sıraya çıkmanın püf noktaları

E-ticaret ağında yer alan firmalar, Google Alışveriş hizmetinde üst sıralarda yer almanın yollarını ararken, uzmanlar bu avantajı elde etmek için yapılması gerekenleri sıraladı.

google alışveriş

Alışveriş sonuçları nasıl optimize edilir? Google Alışveriş sekmesinde nasıl üst sıraya çıkılır? Konuyu ürün başlıklarının optimize edilmesinden reklam kampanyaları oluşturmasına kadar 7 başlık altında ele alan Kaplan, sürdürebilir bir e-ticaret ağı oluşturmak isteyen firmaların bu adımları dikkate almaları gerektiğinin altını çizdi.

Tüm dünyada en çok ziyaret edilen web sitesi konumunda bulunan Google, ‘Alışveriş’ hizmetiyle firmaların ürünlerini hızlı ve kolay bir şekilde müşterileriyle buluşturmalarına olanak tanıyor. Google Alışveriş reklamları üzerinden ürünlerin doğrudan kullanıcılara ulaşması, satış oranlarının yükselmesini sağlıyor. E-ticaret ağında yer alan firmalar bu avantajdan faydalanmak için site üzerindeki aramalarda üst sıralarda yer almanın yollarını arıyor. Dijital Pazarlama Okulu Kurucusu Yasin Kaplan da Google Alışveriş sonuçlarını optimize etmenin 7 yolunu anlattı.


Google Alışveriş’te üst sıralarda yer almanın ilk yolu olarak “Merchant center hesabı açma ve temel ayarların yapılması” olduğunu söyleyen Yasin Kaplan, “Öncelikle Google’da bir hesabın açılması ve bu hesaba temel ayarların yapılması gerekiyor. Bu temel ayarlarda belirtilen politikalara da uygun bir şekilde ürünlerin eklenmesi gerekiyor. Bunun dışında web sitenizin doğrulanması, yani bu domainin size ait olduğunu ispatlamanız önemli olacaktır” dedi.

Google Alışveriş hizmetinde üst sıraya çıkmanın püf noktaları:

Ürün feedi verilerinin Google politikalarına göre eklenmesi

Google’da ürünlerin belli standartlarının olması gerekiyor. Bu standartlarda özellikle ürünün başlığı yazılı olmalı. Ürünün görselinin linki, ürünün açılan sayfa linki, ürünün fiyatı gibi temel konular da Google’ın istediği veriler arasında. Bu verilerin Google Alışveriş’e yansımasıyla görünürlüğünüz artmaya başlayacaktır.


Ürün başlıklarının optimize edilmesi

Ürün başlıklarını optimize ederken dikkat edilmesi gereken temel konu, kullanıcıların Google’daki aradığı anahtar kelimeler. Bunun için bir anahtar kelime analizi yapmak gerekiyor. Yani kullanıcılar ürünleri arama şekline göre en çok arama hacmi olan anahtar kelimeler ürünlerin başlıklarında ve açıklamalarında yer almalı.

Ürün görsellerini optimize et ve test et

Ürün görsellerinin Google sonuçlarında nasıl çıktığı oldukça önemli. Kullanıcıların bu görsellerden etkilenerek sonuçlara tıklaması beklenir. Dolayısıyla ürünümüze eklediğimiz görselin hem çözünürlüğü hem de ürünü anlatıyor olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Aynı zamanda da görselin varyasyonlarını test edebilecek bir süreci yönetiyor olmalıyız.

Reklam kampanyaları oluşturması ve gruplara ayrılması

Google reklamlarıyla standart alışveriş ya da performans maksimum dediğimiz kampanya türlerini açıp bu kampanyaları reklam gruplarına göre ayırabiliriz. Bu gruplara özel teklifler de verebiliriz. Yani reklam tekliflerimizi bu gruplara özel verip bunların performanslarını artırabiliriz. Böylece kar getirmeyen, yüksek harcama yapıp geri dönüş almadığımız ürünleri hariç tutabiliriz ya da negatif diyebiliriz.

GTIN / MPN verilerinin feede yansıtılması

GTIN / MPN

Bu özelliği kullanarak ürünleriniz için oluşturduğunuz barkodun feed’de yer almasını sağlayabilirsiniz. Böylece Google’ın sizinle benzer barkod olan benzer ürünlerin karşılaştırılmasını sağlayacak ve sizin ürünlerinizi hem ücretsiz sonuçlarda hem de reklam sonuçlarında daha iyi optimize edip gösterecektir. Bu kodların center’a hatasız yansıtılması, ürünlerin taklit ürünlerden de ayrıştırıyor.

Promosyonlar ve fiyat verilerinin doğru yansıtılması


Ürün feedine eklediğimiz fiyatların web sitemizdeki ürünlerle eşleşiyor olması büyük önem taşıyor. Eğer bir üründe indirim varsa bunun siteye yansıtılması gerekir. Çünkü indirim yansıtıldığında, Google Alışveriş’te orijinal fiyatın üzeri çizilip onun yerine indirimli fiyatın yazması sağlanıyor. Bu da kullanıcının ürünü görüp satın alma olasılığını artırıyor.

E-ticaret girişimcileri için 8 maddelik yol haritası


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.