80 yıl önce kaybolan İngiliz denizaltısı HMS Triumph, Ege Denizi’nde bulunmuş olabilir

İngiliz denizaltı HMS Triumph’a ait olduğu düşünülen enkaz, Ege denizinde ortaya çıktı.

HMS Triumph

Tüm gözler Titanik’in enkazını ziyaret etmek isterken bir iç patlama sonucu patlayan küçük denizaltı Titan‘a çevrilmişken, 80 yılı aşkın bir süre önce kaybolan insanlı İngiliz denizaltısı HMS Triumph hakkında şaşırtıcı bir haber geldi: HMS Triumph’ın enkazı bulunmuş olabilir.

1942 yılında kayboldu

Dalgıçlar, kayıp denizaltıyı Ege Denizi’nde 203 metre derinlikte bulduklarına emin gözüküyor. Yaklaşık 85 metrelik denizaltı, Ocak 1942’de gizemli koşullar altında iz bırakmadan kaybolduğunda Yunanistan kıyılarında görev yapıyordu. O sırada denizaltında bulunan, tamamı İngiliz personelden oluşan 64 kişinin cesetlerinin hala denizaltının içinde olduğu düşünülüyor.


denizaltı
HMS TRIUMPH – SUN FEATURES , MIKE RIDLEY

Çarpıcı video görüntüleri, yeni keşfedilen ve henüz HMS Triumph olduğu kesin bir biçimde onaylanmayan batığın, Cape Sounion sahilinden onlarca kilometre açıkta olduğunu gösteriyor. Denizaltının gövdesindeki ayırt edici özellikler ve enkazın konumu, dalgıçların bunun “kesin olarak” Triumph olduğu sonucuna varmasına neden oldu, ancak daha fazla inceleme yapılıyor.

HMS Triumph’un hikayesini ilk kez 1998’de öğrenen deneyimli Yunan dalgıç Kostas Thoktaridis, kendi finanse ettiği bu görevi “hayatında üstlendiği en zor görev” olarak nitelendirdi.

HMS Triumph

Meslektaşlarıyla birlikte denizaltını arayan dalgıç, suyun içini “görmek” ve su altındaki nesneleri algılamak için ses dalgalarından yararlanan sonarlı uzaktan kumandalı bir araç (ROV) kullandı.


Kameralarla donatılan ROV daha sonra, denizaltının paslı arka kısmı, üst kapağı ve giriş delikleri gibi ayrıntıları yakalayarak enkazın rahatsız edici görüntülerini filme aldı.

batık enkazı

Batmasından bu yana 80 yıldan fazla zaman geçmesine ve midye ve diğer deniz canlılarıyla kaplı olmasına rağmen batık iyi korunmuş gibi gözüküyor.

Thoktaridis ve meslektaşları, daha önce de 1997’de HMS Perseus da dahil olmak üzere Yunan sularında dört denizaltının enkazını tespit etmişlerdi.

rov

Thoktaridis, “Triumph denizaltının tarihi çok boyutlu ve denizcilik tarihinde benzersizdir ve ulusal direnişle ve işgalin karanlık günlerinde hareket eden gizli servislerle ayrılmaz bir bütündür. Enkaz 64 kişilik ıslak bir mezar olduğu için saygıyla karşılanıyor” diyor.


Gemi enkazlarını rahatsız edilmeye ve bozulmaya karşı korumayı amaçlayan Yunan arkeoloji yasaları nedeniyle, HMS Triumph’ın tam konumu açıklanmayacak.

Astroloji: 26 Haziran – 2 Temmuz haftalık burç yorumları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.