Almanya kalifiye işçi göçmenlik yasası nedir?

Almanya Federal Meclisi’nin (Bundestag) göçmenlik yasa tasarısıyla ilgili reformu onaylaması, ülkeye daha fazla kalifiye işçi alımının önünü açtı. Ülkede federal hükümetleri bir araya getiren Bundesrat, gelecek haftalarda toplanıp yasayı oylayacak.

almanya göçmenlik

7 maddede Almanya kalifiye işçi göçmenlik yasası hakkında bilinmesi gerekenler:

1- Almanya kalifiye işçi göçmenlik yasası neden yapıldı?

Yasa, ülkede giderek artan nitelikli işçi sıkıntısı düşünülerek tasarlandı. Almanya’nın, işçi açığının kapatılması ve sosyal güvenlik için ödeme yapacak yeterli işçiye sahip olmaması bilenen bir gerçek. Alman Ekonomi Enstitüsü’nün (IW) nisan ayında yayınladığı bir raporda, işverenlerin geçen yıl sektörlerindeki yaklaşık 630 bin açık pozisyonu hala dolduramadığını ortaya koydu. Çalışma Bakanı Hubertus Heil, herhangi bir önlem alınmadığı takdirde 2035 yılına kadar yedi milyon işçi açığı olabileceği uyarısında bulundu.


Yasa öncelikle, Almanya’yı vasıflı işçiler için cazibe merkezi haline getirmeyi hedefliyor
Hükümet, uzun zamandır Almanya’yı AB üyesi olmayan ülkelerden gelen insanlar için daha çekici hale getirme konusunda etkili olmamakla suçlanıyor. Hükümet, vasıflı işçiler için fırsatları genişletmeyi ve ülkeyi yabancılar için daha cazip bir yer haline getirmeyi hedefliyor.

2- Puana dayalı göçmenlik sistemi nedir?

İlk olarak mart ayında başlatılan reformlar, “Mavi Kart” kurallarının gevşetilmesini ve puana dayalı bir göçmenlik sisteminin getirilmesini içeriyor. Koalisyon hükümeti ayrıca, çifte vatandaşlığa izin vermek ve vatandaşlığa geçişin önündeki bazı engelleri kaldırmak için vatandaşlık mevzuatında reform yapmak için çalışıyor. Hükümet, bununla aynı zamanda Almanya’yı yurt dışından gelen işçiler için yerleşme yeri olarak daha çekici hale getirmeyi umut ediyor.

3- Almanya’da daha fazla yabancı Mavi Kart alabilecek

Yeni vasıflı işçi yasasının kilit maddelerinden biri, 2012’den beri Almanya’da AB dışında ikamet eden ve üniversite mezunu olanlara sunulan Mavi Kart almak için gereken maaş sınırının düşürülmesi. Yeni yasa, vasıflı işçilerin herhangi bir nitelikli istihdam için daha fazla arayışlara ulaşma olanağı sağlıyor. Düzenleme, vasıflı işçilerin kendi orijinal niteliklerinin de dışında bir alanda çalışabilecekleri anlamına geliyor. Uygulama yabancı kalifiyeli işçilerin kendilerini daha fazla geliştirme ve iş imkanlarını artırmalarına da olanak sağlayacak.


4- Yeni bir puan vizesi ne anlama geliyor?

Reform kapsamında Almanya’ya gelenlere, “Fırsat Kartı” (Chancenkarte) adı verilen yeni bir iş arayanlar vizesi verilmesi planlanıyor. Buna göre, iş arayanların Almanya’ya gelmelerine ve geçimlerini sağlamaları koşuluyla bir yıl boyunca iş aramalarına izin verilecek. Puanlar için kriterler, Almanca dil yeterliliği, yaş ve Almanya ile bağlantı gibi faktörlere göre verilecek. Her şey planlandığı gibi giderse, bu vize 2024’ün ilk yarısında itibaren dağıtılmaya başlanacak.

5- AB dışından gelen çalışanlar için genel olarak daha az engel çıkarılacak

Nitelikli işçiler, sadece seçtikleri meslekte değil, aynı zamanda diğer benzer mesleklerde de nitelikleri resmi süreç içinde belgelenirken, Almanya’da çalışmaya başlama fırsatına sahip olacak. Ayrıca, yeni reform vasıflı işçilerin önceki dört yıllık gereklilik yerine üç yıl sonra daimi yerleşim izni (Niederlassungserlaubnis) almasına olanak sağlayacak.

6- Aile birleşimi süreleri uzatılacak

Reform kapsamında aile birleşimi olanakları genişletilecek. Buna göre, gelecekte Almanya’da onlara katılabilecek kişilerin sadece eşi ve çocukları değil, aynı zamanda ebeveynleri ve kayınvalidesi de yanlarına katılabilecek.

7- Sığınmacılar için iş fırsatları artacak

Değişiklikler kapsamında, prosedürleri devam eden sığınmacılar mesleki eğitime başlama veya bir işe girme fırsatına sahip olacak. Ancak hükümet, göç için “yanlış teşvikler” yaratmamak için bu konuda politika değişikliğinin yalnızca geriye dönük olarak mümkün olacağını ve yeni sığınmacılar için mümkün olmayacağını özellikle uyarıyor. Bunun için son tarih, 29 Mart 2023’ten önce Almanya’da bulunan sığınmacılar, bu haktan faydalanabilecek.


|| Bizi takip edin: Facebook, TwitterInstagramGoogle Haberler 

Almanya’da yeni göç yasası: Nitelikli iş gücü için esneklik


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.