Ghosting nedir? Psikolojik şiddet yaratıyor!

İkili ilişkilerde gündemde olan ‘ghosting’in, bir anda tüm iletişim kaynaklarını kesme ve karşı tarafı yok sayma hali olduğunu belirten uzmanlar, ghosting yapan kişilerde sorumluluk duygusunun gelişmediğini, empati yeteneğinin düşük olduğunu söylüyor.

Ghosting nedir

Ghosting nedir? Psikolojik şiddet yaratıyor!

Bir bireyi, duygularını ve iletişimi yok saymanın çok ciddi bir duygusal istismar olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, psikolojik şiddetin fiziksel şiddet kadar yıkıcı olabileceğinin altını çiziyor. Bu durumun maruz kalan kişinin davranışlarıyla ilgili olmadığını belirten Taşkın, günlük işlevselliği etkileyen noktaya gelindiyse psikoterapi desteği alınmasını öneriyor.


Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, son zamanlarda en çok konuşulan terimler arasında olan ghosting hakkında açıklama yaptı.

İletişimi yok saymak ciddi bir duygusal istismar

Son dönemlerde kadın-erkek ilişkilerinde oldukça sık gündeme gelen ‘ghosting’in, ilişkide bir anda tüm iletişim kaynaklarını kesme ve karşı tarafı yok sayma hali olduğunu ifade eden Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Taraflardan biri yaşanan tüm iletişimi yok saymış ve ilişkiden çekilmiş olur.” dedi.

Bir bireyi, duygularını ve aradaki iletişimi yok saymanın çok ciddi bir duygusal istismar olduğunu belirten Taşkın, “Psikolojik şiddet başlığı altına alınabilir. Şiddet sadece fiziksel olmak zorunda değil.” diye konuştu.

Sorumluluk duygusu gelişmemiş, empati yeteneği düşük kişiler ghostinge başvuruyor

Ghosting yapan kişilerde genellikle sorumluluk duygusunun gelişmediği, empati yeteneğinin düşük olduğunun tespit edildiğine dikkat çeken Taşkın, “Kişi, iletişimi bitirecek konuşmayı yapabilecek kadar ilişkiye değer vermemiş gibi gösteriyor kendisini. Aslında bu değer vermemesinden çok özgüvensizliğinden kaynaklanabiliyor. Fakat iletişimi birden kesilen kişi kendisini değersiz, yetersiz hissedebiliyor. Durumun kendisi ile ilgili olmadığını anlaması uzun zaman alabiliyor.” ifadelerini kullandı.


Maruz kalan kişinin davranışlarıyla alakalı değil

Ghostingi yapan kişinin, kişiler arası iletişim becerisinin düşük olacağının altını çizen Taşkın, “Bu kişi ile ilişkiye başlamış bile olsanız, romantik ilişki ve ihtiyacınız olduğunda güvenli liman olma açısından beklentinizin çok altında bireylerdir.” dedi.

Ghosting uygulanan kişinin de ilişkide güven algısını tamamen kaybetmiş olabileceğine değinen Taşkın, “Kişi karşı tarafın tüm bu yaptıklarının kendisinden kaynaklandığını düşünebilir. ‘Ben onun gitmesine sebep oldum, suçluyum’ gibi düşüncelere kapılabilir. Aslında durum, maruz kalan bireyin davranışlarıyla tamamen alakasızdır. Kişilerin güven algılarının zedelenmesi ve bir sonraki ilişkileri için duygusal yatırım yapmaktan kaçınmasına sebep olabilir.” diye konuştu.

Ghosting: Flört şiddeti

Ghosting davranışlarının, mesajları görmezden gelme, aramalara kayıtsız kalma, plan günü ortadan kaybolma, ilişkiye dair kişiyi ortada bırakma, net olmama, sosyal medyadan aniden çıkarma gibi davranışlar olabileceğini belirten Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, tüm bu davranışların flört şiddeti olduğunu söyledi.

Ghosting uygulayan kişilerde özgüven problemleri, duygusal zeka düşüklüğü, bağlanma sorunları, sorumluluk alamama, empati eksikliği gibi bir çok durum olabileceğine dikkat çeken Taşkın, sözlerini şöyle tamamladı:


“Bu duruma maruz kaldıysanız, durumun sizinle değil karşınızdaki kişi ile ilgili olduğunu anlamanız zaman alabilir. Öz güven düşüklüğünüz, yetersizlik ve değersizlik duygularınız tetiklenebilir. Psikolojik şiddet fiziksel şiddet kadar yıkıcıdır. Bu durum uyku, yeme, çalışma düzeni gibi günlük işlevselliğinizi bozuyorsa mutlaka psikoterapi desteği almalısınız.”

Yalnız hisseden kişilerin beyinleri farklı çalışıyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.