El Nino gitmiyor: Bildiğiniz yağışları unutun! Eylül, Ekim, Kasım, Aralık…

Son yılların en sıcak yaz aylarının yaşandığı Türkiye, uzun bir süredir El Nino sıcak hava dalgasının etkisi altında. El Niño’nun ülkeyi ne zaman terk edeceği merak edilirken, Avrupa modeli üzerinden hesaplamalar yapan meteoroloji uzmanlarından Türkiye’yle ilgili gelen hava durumu tahminleri sel felaketlerinin süreceğine işaret etti.

El Nino

Önümüzdeki aylarda El Nino, Türkiye’yi nasıl etkileyecek? Temmuz ayından itibaren Türkiye’yi etkisi altına alan El Niño sıcakları, ülkede son yılların en sıcak ve kurak yaz ayının yaşanmasına neden oldu.

Havayı kızıştıran ve bölgelere göre nefes almayı dahi etkileyen El Niño sıcak hava dalgası, günlük hayatı da oldukça olumsuz etkiledi. Öyle ki uzmanlar sık sık 65 yaş üzeri, kronik hasta, hamile ve çocukları günün belirli saatlerinde dışarı çıkmamaları konusunda uyardı.


Ağustos ayının ortalarına geldiğimiz bu günlerde herkes sonbahar serinlikleri için gün sayarken, meteoroloji uzmanları korkutan haberi verdi. Avrupa meteoroloji uzmanları, El Nino’nun Ekim ayından itibaren başka modeliyle Türkiye’de kalmaya devam edeceğini belirtti.

Sıcak hava dalgasında olduğu gibi yağışlarda da gittiği bölgeleri etkileyen El Nino’nun yağışı ise hiçbir yağışa benzemiyor. Uzmanlar Türkiye’yi “Böylesini daha önce görmediniz” diyerek uyardı.

fırtına sel

El Nino Türkiye’den gitmiyor!

Meteoroloji uzmanları, El Nino hava olaylarının etkisiyle Ekim ayından itibaren havaların oldukça yağışlı geçeceğini ve bunların sel felaketlerine yol açacağı uyarısında bulunuyor.


Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde Meteoroloji Uzmanı Kerem Ökten, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Avrupa meteoroloji kaynaklarının üstüne basa basa Ekim, Kasım ve Aralık aylarından Türkiye’ye bol yağış verdiğini belirterek şu paylaşımı yaptı:

Dünya nüfusu 100 milyona düşebilir: Bilim insanından korkutan uyarı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.