Ana Sayfa Ekonomi Türkiye’nin en büyük 500 şirketi: Capital500 açıklandı

Türkiye’nin en büyük 500 şirketi: Capital500 açıklandı

Bu yıl Capital500 ligine 128 yeni şirket katılırken, ilk 10 büyük şirket listesinde de önemli değişimler yaşandı. Capital500’ün ilk sırasında Tüpraş yer alırken, Türk Hava Yolları ikinci, Petrol Ofisi ise üçüncü oldu.

capital 500

Türkiye’nin En Büyük 500 Özel Şirketi Araştırması Capital500’ün birincisi geçen yıl olduğu gibi yine Tüpraş olurken, Türk Hava Yolları ikinci, Petrol Ofisi ise üçüncü sırada yer aldı.

Geçen yıl yine ikinci olan Türk Havayolları yerini korumuş olurken; geçen yıl üçüncü sırada yer alan Ahlatcı Kuyumculuk yerini bir önceki sene olduğu gibi Petrol Ofisi’ne bıraktı.

Capital500 listesinde enerji-petrol şirketlerinin ilk 10’daki tırmanışı da dikkat çekti. 2021’de 8’inci sıradaki Petrol Ofisi 5 basamak atlayarak 3’üncülüğe, 10’uncu sıradaki Star Rafineri 6 basamak atlayarak 4’üncülüğe, 9’uncu sıradaki Opet 4 basamak atlayarak 5’inciliğe, 11’inci sıradaki Shell&Turcass da 4 basamak atlayarak 7’nciliğe çıktı.

Sıralamada ilk 10’da yer alan şirketler kârlılıklarıyla da dikkat çekiyor. Capital500’ün kârlılık şampiyonu THY, geçtiğimiz yıl yüzde 220 büyümesinin yanında 51 milyar 403 milyon TL kâr elde etti. Zirvenin lideri Tüpraş da 39 milyar 876 milyon TL’lik kârıyla listenin ikinci en kârlı şirketi oldu.

2021’de reelde yüzde 23’lük büyüme yaşayan Capital500 cirosu, geçtiğimiz yıl yüzde 10,7 büyüdü. Hiç kuşkusuz enflasyondaki yükseliş şirketlerin cirosal büyümelerini doğrudan etkiledi. Üç haneli büyüme gerçekleştiren şirket sayısı 2020’de 11’ken 2021’de 103’e ulaşmıştı. 2022 yılındaysa bu sayı rekor bir artışla 285’e çıktı.

en büyük şirketi

Enflasyonla birlikte milyar TL’lik kulübün üye sayısı da hızla genişlemeye devam ediyor. Capital500 listesinde 10 milyar TL barajını geçen şirket sayısı 2021’de 81 iken 2022’de bu sayı 162 oldu. Listede 50 milyar TL barajını yakalayan şirket sayısıysa 11’den 31’e çıktı.

TL’DEKİ KAYIP ETKİSİ

Capital500’e giriş bariyeri Türk iş dünyasının cirosal büyüklüğü noktasında da önemli mesajlar veriyor. TL’nin dolar karşısındaki değer kaybıyla bu yıl listeye giriş bariyeri düştü. 2021 yılında devler ligine girmek için gerekli olan ciro bariyeri 188,5 milyon dolarken 2022 yılında bariyer dolar cinsinden 164,4 milyon dolara geriledi.

|| Bizi takip edin: Facebook, Twitter, Instagram, Google Haberler 

Ekonomi – Kripto paralar için ülke rehberi

Editor
İndigo Dergisi Editör – Haber Merkezi, 2005 yılından bu yana yayında olan bağımsız dijital medya kuruluşu İndigo Dergisi'nin (indigodergisi.com) haber ve güncel içerik ekibidir. İstanbul merkezli ekip, gündem, ekonomi, sağlık, bilim, teknoloji ve yaşam alanlarında araştırmaya dayalı haberler, açıklayıcı içerikler ve rehberler hazırlar. "Editör" imzasıyla bugüne kadar 26.500’ü aşkın içerik yayımlanmıştır. "Editör" imzası tek bir kişiyi değil, İndigo Dergisi Yazı İşleri bünyesinde çalışan editör ekibini temsil eder. Bu imzayla yayımlanan her içerik araştırma, yazım, doğrulama ve editoryal kontrol aşamalarından geçer ve ortak bir ekip çalışmasının ürünüdür. Ekip, Yönetici Editör ve yayın yönetimi altında çalışır. Editör – Haber Merkezi, okurun kararlarını doğrudan etkileyebilecek sağlık, beslenme ve finans konularında ek özen gösterir. Bu alanlardaki içerikler güncel bilimsel verilere ve resmi kaynaklara dayanır. İndigo Dergisi hiçbir siyasi parti, ideoloji, dini oluşum ya da çıkar grubuyla bağlantılı değildir. Editör Masası, Basın Konseyi'nin Basın Meslek İlkeleri'ne uymayı taahhüt eder. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ni ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni benimser. Irk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi görüş, köken ya da ekonomik durum gözetmeksizin herkesin eşitliğini esas alır. Ayrımcı ve yanıltıcı içeriğe yer vermez. Köşe yazılarındaki görüşler yazarlarına aittir; Editör Masası habere ve bilgiye dayalı içeriklerden sorumludur.