Sokakta, markette, büyük küçük alışverişlerde yeni bir dönem başlıyor. Kredi kartı komisyonlarının 7 kat artmasından sonra günlük alışverişte yavaş yavaş yerini İBAN üzerinden alışverişe bırakmaya başladı.
Kredi kartı komisyon oranlarının 7 kat zamlanmasıyla birlikte, oran yüzde 0.49’dan yüzde 3.5’e çıktı. Bankalar, kart komisyonlarını artırarak yüzde 0.49’dan yüzde 3,5’e çıkardı.
Oranın neredeyse 7 kat yükselmesiyle beraber esnafın şikayetlerini de beraberinde getirdi. Kredi kartıyla olan ödemelerdeki kesintiden şikayet eden esnaf, paramız yok oluyor diye yakınıyor.
Artık kimse cebinde para taşımıyor!
Türkiye’de 2023 yılı itibariyle aktif kullanılan kredi kartı sayısı 108 milyon 300 bine yükseldi. Özellikle pandemiden sonra kimse cebinde nakit para taşımamaya başladı. Hal böyle olunca bankalar önemli bir karar alarak, komisyon oranını yaklaşık 7 kat arttırdı.
“Kredi kartları geçersizdir” ibareleri görülmeye başlandı
Alışverişte IBAN kullanımı yaygınlaşıyor. Esnaf, yüksek komisyonlar ve uzun geri ödeme süreleri nedeniyle kredi kartını tercih etmiyor.
Kredi kartlarına gelen yüksek komisyon esnafı isyan ettiriyor. Bazı dükkanlara “kredi kartı geçersizdir” ibaresi asıldı.
Aynı zamanda ibanla ödeme dönemi başladı diyebiliriz. Müşterisine kredi kartı kullandırmak istemeyen esnaf, müşteriye IBAN vererek parayı hesabına göndermesini istiyor.
Dolandırılma riski
Son dönemde nakit yanında bir başka tercih de, IBAN üzerinden para yollayarak ödeme yapılması. Ancak bu yöntemin tüketiciler için bazı riskleri var.
TÜKONFED (Tüketici Konfederasyonu) Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, “Tüketicilerimiz dükkanlarında fiilen mal ve hizmeti aldıklarında eğer IBAN ver diyorlarsa parayı rahatlıkla gönderebilirler dolandırılma riski ile karşı karşıya değildirler. Ama özellikle sanal ortamda IBAN’lara para göndermelerini hiçbir şekilde önermiyorum.” uyarısında bulundu.
Vergi kaybına neden olabilir
Pek çok esnaf işyerine IBAN’ların olduğu karekodlu tabela koymaya başladı.
Müşteri, karekodu okuttuğunda IBAN numarası anında telefona yükleniyor. Ödeme birkaç saniye içerisinde gerçekleşiyor.
Ancak POS yerine IBAN kullanılması vergi kaybına neden olabilir.
Ölmez, “Kredi kartı ile alışveriş yaparsanız onun fiş ve faturasını kesmek zorundadır ama bu vergi kaçağında pek akıllı işler yaptıklarını sanmıyorum çünkü IBAN’a giden parayı da maliyenin kontrol etmesi olanağı vardır. Havalenin açıklama kısmına alınan mal ve hizmetin nereden alındığını yazmasında yarar var.” dedi.