Bazı doktorlar neden yaz saati uygulamasının sona ermesini istiyor?

Yaz saati

ABD’de bazı doktorlar yaz saatinden kaynaklanabilecek potansiyel zararları gerekçe göstererek uygulamanın kaldırılması çağrısında bulundu.

Yaz saati uygulaması genel olarak güneş ışığından daha uzun süre yararlanmak için Mart ayının ikinci Pazar gününden itibaren saatlerin bir saat ileri alınması uygulamasına deniyor. Kış geldiğinde ise saatler bir saat geri alınıyor.

Uygulamaya ilişkin farklı görüşler var. Independent’ın aktardığı habere göre Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi’nden (AASM) doktorlar, yaz saati uygulamasına geçiş ve değişiklik nedeniyle ortaya çıkabilecek potansiyel zararları gerekçe göstererek uygulamaya son verilmesi çağrısında bulundu. Habere göre bu doktorlar sonbaharda saatlerin kalıcı olarak geri alındığı saat olan standart saatin ayarlanmasından yanalar.


“Kalıcı standart saat, sağlık ve güvenlik için en uygun seçimdir”

Bu görüşü aktaran doktorlar kalıcı bir standart zamanın, insan vücudunun doğal iç saatiyle en iyi şekilde uyum sağladığını söylüyor.

Habere göre AASM Kamu Güvenliği Komitesi Başkanı Adeel Rishi yaptığı açıklamada “Yaz saati uygulaması, insan vücudunun saatinin doğal çevreyle uyumsuz hale gelmesine neden olarak fiziksel ve ruhsal sağlığımız; kamu güvenliğimiz açısından riskleri artırmaktadır. Kalıcı standart saat, sağlık ve güvenlik için en uygun seçimdir” diyor.


AASM 2020’de yaptığı bir çalışma ise Yaz Saati Uygulamasının (DST), insanlar uygulamayı benimsemek için her yıl “ileriye doğru atıldıkça” “motorlu taşıt kazaları, kardiyovasküler olaylar ve ruh hali bozuklukları riskinin artmasıyla” bağlantılı olduğunu göstermiş.

Makaleye göre bu tutum tutum, Ulusal Uyku Vakfı ve Amerikan Tabipler Birliği gibi kuruluşlar tarafından benimsenen önceki açıklamalarla da destekleniyor.
AASM Başkanı James A Rowley, “Kalıcı standart zaman, vücut saatinin güneşin doğuşu ve batışıyla senkronize edilmesine yardımcı olur. Bu doğal senkronizasyon, sağlıklı uyku için idealdir ve uyku, sağlık, ruh hali, performans ve güvenlik için gereklidir” diyor.

ABD Senatosu, Mart 2022’de ABD yaz saati uygulamasını kalıcı hale getirecek olan Güneş Işığını Koruma Yasasını kabul etti. Ancak bu tasarının yasalaşması için Temsilciler Meclisi ve Başkan Joe Biden’ın onayı gerekiyor.

Türkiye’de 2016’dan beri uygulanmıyor


Avrupa’yla birlikte Türkiye’nin de uyguladığı kış saati uygulaması geçtiğimiz yıllarda Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte kaldırılmıştı. Türkiye’de güneş ışığından daha fazla faydalanmak ve enerji tasarrufu sağlamak için 2016’dan bu yana yaz saati uygulaması devam ediyor.

“La Nina kışı geliyor” haberlerine uzmanından açıklama: Doğru değil!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.