Hyperloop teknolojisinde Türk imzası: Uçaktan daha hızlı, daha çevreci!

hyperloop

Türkiye’de uygulandığında Hyperloop ile İstanbul’daki işyerinizden çıkıp Ankara’daki ya da İzmir’deki evinize 30 dakika gibi bir sürede varmak ve tüm bu yolculuk boyunca hem sağlığınızı hem de gezegenimizi korumanız çok yakın bir gelecekte mümkün olabilecek. 

Sürdürülebilir yaşama geçiş için enerji, su ve hammadde tüketiminin az olduğu, yenilenebilir enerji kaynakları ile çalışan toplu ve bireysel ulaşım çözümlerine yönelik yatırımlar hızla artıyor. Hyperloop da bu teknolojilerden biri.

Sürdürülebilirliği temel bir değer olarak benimseyen Erciyas, uzak mesafeler arasında hızlı ve çevre dostu ulaşımı destekleyecek Ar-Ge yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor.


Uçaktan daha hızlı, daha çevreci

Dünyanın önde gelen yatırımcıları arasında olan Tesla ve SpaceX in CEO’su Elon Musk, 2013 yılında yazdığı 58 sayfalık bir vizyon dokümanı ile Hyperloop ulaşım konseptini tüm dünyada popüler haline getirmişti. Hyperloop, sürtünmesizlik ve vakum ortamı yaratılan boru hatları içerisinde saatte 1.200 km’ye kadar yükselen hızlarda yük ve yolcu taşımayı öngören bir konsept. Hyperloop, bir uçak kadar hızlı olmasının yanı sıra güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir teknolojilere dayalı altyapısıyla sıfır karbon salınımlı ulaşım imkânı sunabilecek.

hyperloop tt

“Hyperloop dünyanın yeşil dönüşümüne katkıda bulunacak”

Tüm insanlığa heyecan veren bu yenilikçi anlayışın altında bir Türk şirketinin de imzası var. Türkiye’nin en önemli yatırım grupları arasında yer alan Erciyas Holding, 30 yılı aşkın süredir hat boru, demiryolu, mobilite ve enerji olmak üzere dört ana sektörde faaliyet gösteriyor. Holdingin endüstriyel kolu olan Erciyas Çelik Boru, Hyperloop teknolojisi ile yolcu ve kargo taşımacılığı projesi geliştiren Hyperloop Transportation Technologies’in (HyperloopTT) yatırımcısı ve tedarikçisi olarak stratejik ortakları arasında yer aldı.


2017 yılından bu yana HyperloopTT ile işbirliği yapan Erciyas Çelik Boru, 2022 yılı başında, 5 km’lik tamamen işlevsel, yolculu ve gerçek boyutlu Hyperloop prototip hattının realize edilmesi çalışmaları için anlaşma imzaladı. HyperloopTT şirketi ile birlikte, dünyada bir ilk niteliği taşıyan projenin prototipinde kullanılacak çelik borular için kapsamlı Ar-Ge çalışmaları yürüttüklerini belirten Erciyas Holding İcra Kurulu Başkanı Emre Erciyas,  “Hyperloop konsepti gerek kullanılan teknoloji gerekse sürdürülebilir bir geleceğe yapacağı katkı doğrultusunda dünyanın yeşil dönüşümüne önemli katkılarda bulunacak. Hyperloop ekosisteminin ülkemizde ve bölgemizde geliştirilmesinde öncü bir rol oynuyoruz. En başından beri bu konseptin içinde olan Hyperloop Yöneticimiz Mehmet Örgen’le dünyadaki hemen hemen bütün Hyperloop Şirketleri, tedarikçiler, kurumlar ve Üniversiteler ile irtibatta olup Türkiyedeki kurumlar ve  üniversiteler  arasında iletişimi ve ilişkiyi sağlıyor, en büyük 7 Hyperloop şirketinin kurduğu “Hyperloop Association” ile yakın çalışıyoruz” diyor.

emre erciyas
Erciyas Holding İcra Kurulu Başkanı Emre Erciyas

Hyperloop için spiral kaynaklı seri üretim yapabilen tek firma

HyperloopTT ile geliştirdiğimiz Proje kapsamında 4 metre çapında çelik borulara ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Emre Erciyas, “Dünyada halihazırda çelik boru üreten firmalar arasında “4 metre çapında, spiral kaynaklı, seri üretim” yapabilen tek firmayız diyebiliriz. Yaptığımız işbirliği anlaşması sonrasında Hyperloop TT’nin projesindeki çelik boru üretimini üstleneceğiz. Ülkemizde de bu konseptin gelişmesi için  TÜBİTAK, TCDD ve Üniversiteler gibi paydaşlarla birlikte Hyperloop geliştirme çalışmalarını yürütüyoruz” diye belirtiyor.

Hyperloop konseptinin 2030’lu yıllarda dünyanın belirli bölgelerinde işlevsel olmaya başlaması öngörülüyor. Sürdürülebilir ulaşımın bu önemli konseptinin ticarileşmesinin ise 2050’li yıllarda gerçekleşmesi bekleniyor. Erciyas Holding İcra Kurulu Başkanı Emre Erciyas, “Havacılığın 100 yılda ticarileştiğini düşündüğümüzde Hyperloop’lu bir gelecek bizim için aslında çok da uzak değil. 2050’lerde dünya genelinde 185 bin kilometrelik Hyperloop ağı olacak. Hyperloop pazarının ise 5 ila 6 trilyon avro büyüklüğünde olacağı öngörülüyor. Sürdürülebilir bir geleceğe her zamankinden yakın olduğumuzu düşünüyor, yatırımlarımızı bu vizyon dahilinde yapıyoruz” diye ekliyor.

“DNA’nızda sürdürülebilirlik yoksa sürdürülebilir bir geleceği şekillendiremezsiniz”


Sürdürülebilirlik, kuruluşumuzdan bu yana Erciyas ailesinin temel değeri ve yatırım stratejisi olmaya devam ediyor. Geleceği şekillendiren öncü grupların arasında yer alarak, insanların yaşamlarını zenginleştirmek, çevre ile dost, yenilikçi ürünler ve hizmetler sunma vizyonumuzu gerçekleştirmemiz için en başta kendimiz sorumluluk almamız gerektiğine inanıyoruz. Bu doğrultuda tükettiğimiz doğal kaynak ve enerjiyi her yıl yüzde 1 oranında azaltmayı, 2030 yılına kadar yüzde 50 oranında enerji tasarrufu yapmayı ve karbon salınımımızı yüzde 50 oranında azaltmayı hedefliyoruz.

Kod adı: ‘Q Star’ OpenAI çalışanları Yapay Genel Zeka (AGI) modeli yüzünden alarma geçti!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.