İnsanlığın Mars’ta yaşaması için büyük adım: Oksijen fabrikası kurulacak

mars

Bilim insanları tarafından geliştirilen bir yapay zeka sayesinde Mars’ta insanların yaşayabilmesi için gerekli oksijeni üretmek için bir oksijen fabrikası kurulacak.

Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden (USTC) araştırmacılar, Mars gibi gezegenlerin uzun vadeli kolonizasyonunu mümkün kılabilecek yeni bir keşif yaptı. Özel olarak tasarlanmış bir yapay zeka (AI) olan “kimyager”ikullanarak, Kızıl Gezegen’deki buz birikintilerinden serbest oksijen üretmek için kullanılabilecek oksijen evrim reaksiyonu (OER) katalizörlerini hızla prototiplemenin ve sentezlemenin bir yolunu buldular. Yapay zeka sayesinde Mars’ta insan müdahalesine gerek kalmadan yaşanılabilir bir ortam oluşturabilecek.

Uzun zamandır yıldızlar arası seyahat ve başka gezegenlere yerleşme hayali, uzay yolculuğundaki önemli ilerlemeler ve Elon Musk ile SpaceX’in çabaları sayesinde daha önce hiç bu kadar yakın olmamıştı. Ancak, bu hayalin gerçekleşmesini engelleyen önemli engellerden biri, yabancı bir dünyada uzun süreli hayatta kalmayı sağlayacak temel kimyasalların, özellikle oksijenin eksikliği görülüyordu.


Çin Bilimler Akademisi(CAS) USTC’den Profesörler Lou YiJiang Jun ve Shang Weiwei liderliğindeki bir bilim ekibi, Mars meteoritlerinden OER katalizörlerini otomatik olarak sentezleyebilen ve optimize edebilen robotik “AI kimyager” sayesinde bu durum değişecek.

Ekip,AI kimyager’i kullanarak Mars materyalini OER katalizörü ile sentezlediklerini belirtti. Bu çığır açan teknoloji, katalizör optimizasyonu sorununu ele alıyor ve bu alanda gelecekte yapılacak araştırmalar için büyük bir potansiyele sahip.

oksijen fabrikası

Ekip, yapay zeka kimyageri aracılığıyla Mars’ın sıcaklığına benzer şekilde -34,6°F (-37°C) sıcaklıkta herhangi bir bozulma olmaksızın sürekli olarak oksijen üretebilen beş tür Mars meteoriti kullanarak bu katalizörü test etti. Testi başarılı ile tamaladıklarını belirten araştırmacılar Mars’ta oksijen fabrikası kurulması konusunda yapay zekanın başarılı olabileceğini açıkladılar.


Ekip, yapay zekâ kimyagerini çeşitli kimyasal sentezler için kullanılabilen çok yönlü bir deneysel platform olarak geliştirmek için çalışmalarına devam ediyor. Prof. Lou Yi, “Bu çığır açan teknoloji, bizi Mars’ta yaşama hayalimize bir adım daha yaklaştırıyor” dedi.

İlginç keşif: Dünya’nın çekirdeğine su sızıyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.