İstifa etmek için en uygun zaman hangisi?

istifa ne zaman

Yeni işiniz kadar eski işinizden ne şekilde ayrıldığınız da kariyerinizi etkiliyor. Forbes, işten ayrılmadan önce dikkat edilmesi gerekenleri ve doğru istifa kararına dair ipuçlarını yazdı.

İşinizden ayrılmayı düşünüyorsanız, zamanlamayı akıllıca yapmalısınız. Çünkü ne zaman ayrılacağınız, neden ayrılmayı seçtiğiniz kadar önemli olabilir. Sağlıksız bir şirket kültürüne veya kötü bir lidere razı olmak zorunda değilsiniz ve mevcut işinizin ötesinde daha hızlı kariyer gelişimi veya daha fazla başarı için müthiş fırsatlar bulabilirsiniz. Ancak bir dizi faktöre bağlı olarak istifa etmek için en uygun zamanı seçmek isteyeceksiniz. Ayrılışınızı bilinçli bir şekilde düzenlediğinizde güvenilirliğinizi, dürüstlüğünüzü ve ilişkilerinizi koruyacağınızdan ve köprüleri yakmaktan kaçınacağınızdan emin olabilirsiniz. İyi bir zamanlama, finansal ve duygusal sağlığınız bozulmadan bir sonraki rolünüze verimli bir geçiş yapabilmenize de yardımcı olacaktır.

Dikkatli olun

Fırsatları yakalamak için harika bir zaman. Employ verilerine göre, iş piyasası sıkışık ve işe alım yapan yöneticilerin yüzde 81’i pozisyonları doldurmakta zorlandıklarını söylüyor. Buna ek olarak, insanlar işten ayrıldıklarında, başka işler bulma konusunda iyi deneyimler yaşıyorlar. Revelio Labs‘a konuşanların yüzde 70’i üç ay içinde yeni bir iş bulduklarını belirtiyor.


Ancak ufukta bu kadar çok şey varken, çok hızlı veya yanlış bir fırsata atlamamak için de dikkatli olmak isteyeceksinizdir. Aslında, Monster tarafından yapılan bir ankete göre işlerinden ayrılanların yüzde 72’si bu değişikliği yaptığına pişman oluyor. Ayrıca, The Muse’un verilerine göre, insanların yüzde 72’si yeni işlerinde beklentilerine kıyasla hayal kırıklığına uğrama eğilimindeler.

Sakin olduğunuzda istifa edin

İşten ayrılırken dikkat edilmesi gereken ilk hususlardan biri, karar verirken ve işten ayrıldığınızı bildirirken sakin olmanızı sağlamaktır. Öfkeliyseniz veya henüz yeni olmuş bir olayın içindeyseniz, muhtemelen elinizden gelenin en iyisini yapmayacaksınız. Bir şey sizi tetiklediğinde, beyniniz savaş ya da kaç moduna geçmiştir ve amigdalanız kontrolü ele almıştır. Amigdala kaçağı olarak adlandırılan bu durum, beyninizin otomatik tepkiye geçtiği ve daha rasyonelmantıklı düşünceleri gölgede bıraktığı zamandır. Kelimenin tam anlamıyla doğru düşünemeyebilirsiniz ve sonuç olarak bu durumda aldığınız kararlardan pişmanlık duyabilirsiniz.

Üzücü, kabul edilemez veya kötü bir iş deneyiminde bardağı taşıran son damla olan bir şey olursa, yine de istifa etmeyi seçebilirsiniz sadece kontrolü tekrar ele alma şansınız olduğunda bunu yaptığınızdan emin olun. Derin nefesler alın, güvendiğiniz bir arkadaşınızla konuşun ve vermeyi seçtiğiniz karardan sonra uyuyun. Böylece tamamen duygusal bir tepkiden ziyade mantıklı düşünmeye dayalı olarak harekete geçmiş olursunuz.

Yılın doğru zamanında istifa edin

İnsanlar düzenli olarak “İstifa etmek için yılın en iyi zamanı ne zamandır?” diye soruyor. İstatistiklere göre, Ocak ve Şubat ayları en fazla  ilanının olduğu ve aynı zamanda en fazla kişinin bu ilanlara başvurduğu aylardır. Sonuç olarak, yıl başındaki bu hareketlilikten yararlanmak için işinizden zamanında ayrılmanız sizin için en iyisi olabilir.


İşten ayrılmayı planlıyorsanız, bir sonraki işinizin büyük olasılıkla nerede olacağı konusunda da ev ödevinizi yapmalısınız. Hangi sektörlerde en çok açık  olduğunu ve hangilerinin en hızlı büyümeyi yaşadığını göz önünde bulundurarak,  piyasasının eğilim gösterdiği fırsatları arayın.

Mesleğiniz için doğru zaman ne zaman?

Mesleğiniz için doğru zamanın ne zaman olduğunu da düşünmelisiniz. Bu, özellikle daha döngüsel olan alanlar için geçerlidir. Örneğin, finans veya muhasebe alanında yeni bir iş arıyorsanız, vergi sezonunu dikkate almak isteyeceksiniz. Muhtemelen işe alımlar bu dönemden önce daha yoğun olacak ve alandaki insanlar yılın en yoğun dönemini yaşarken azalacaktır.

Ayrıca ekibinizin benzersiz ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurmak isteyeceksiniz. İş arkadaşlarınızı veya şirketinizi zor durumda bırakacak bir zamanda işten ayrılmaktan kaçının. Her Haziran ayında dev bir ticaret fuarınız varsa, tam da fuar öncesinde işlerin en yoğun olduğu dönemde istifa etmekten kaçının.

Hangi gün?

İşten ayrılma konusunda sıkça sorulan sorulardan biri de “Haftanın hangi günü veya günün hangi saatinde istifa etmeliyim?” sorusudur. Bir sonraki fırsatınız için proaktif adımlar atabileceğiniz zaman istifa etmek akıllıca olacaktır; bu nedenle genellikle en iyisi hafta başında ve günün erken saatlerinde işten ayrılmaktır. Bu size iş durumunuz hakkında insanları bilgilendirmek, veda mesajları paylaşmak ve iş arayışınızda ilerlemek için haftanın ve günün daha büyük bir bölümünü verir. Tüm bunlar, Cuma günü işten ayrılıp Pazartesi gününe kadar engellenmekten daha güçlendiricidir. Haftanın ve günün erken saatlerinde ayrılmak genellikle duygusal açıdan da daha kolaydır, yani bir gün boyunca ayrılmayı planladığınızı bilerek koşuşturmazsınız.

Etkili iletişim


Ayrıca, kararınızı zarafet ve profesyonellikle iletebileceğiniz bir zamanda işten ayrıldığınızdan emin olun. Patronunuza canlı olarak haber verebileceğiniz bir zaman bulun, yüz yüze ya da görüntülü arama ile. Ve mümkün olduğunda, haberi iş arkadaşlarınızla yapıcı bir şekilde paylaşabileceğiniz bir zamanda istifa edin. Kararınız konusunda uygun bir şekilde açık olduğunuzda, iyi şartlarda ayrılmanızı ve ilişkilerinizi sağlam bir zeminde tutmanızı sağlarsınız. Ve tabii ki, yeterli bir süre önceden haber verin. İki hafta hala temel kural, ancak ekibinizin siz olmadan özellikle zorlanacağını biliyorsanız ve gitmeden önce bu desteği sağlamaya istekliyseniz daha önceden bildirimde bulunmayı tercih edebilirsiniz.

Büyük istifa dalgası: Çalışan devriminin Türkiye’ye etkileri


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.