Sahile vuran gizemli “cadı şişeleri” için uyarı geldi: Kesinlikle açmayın

cadı şişeleri

Teksas plajlarının kıyısına vurmaya başlayan “cadı şişeleri” gizemini korurken, uzmanlar bu şişelerin kesinlikle açılmaması konusunda uyarıyor.

Meksika Körfez Kıyısı’nda pek çok tuhaf cisim karaya vuruyor. Teksas’taki plajlarda alışılmadık içeriklere sahip çok sayıda mühürlü şişe bulundu. Ancak şişedeki mesajlarla ilgili romantik fikirlere dalmadan önce, bu örneklerin çok daha kötü niyetli olduğunu ve kesinlikle açılmaması gerektiğini belirtmekte fayda var.

Cadı şişeleri olarak adlandırılan bu tuhaf keşiflerin uzun bir geçmişi var. Bunlar, büyüleri ve büyülenmeyi savuşturmayı veya bozmayı amaçlayan eski bir halk büyüsü örnekleri. Ancak, bu şişeleri açmanın büyüyü bozacağı söylense de, açılmamalarının söylenmesinin sebebi büyülü cisimler olmaları değil. Bu şişeleri açmanız, fiziksel olarak tehlikeli olabilmelerinden kaynaklanmaktadır.


Bu koruyucu tılsımların içerisinde demir iğneler, dikiş iğneleri, paslı çiviler, insan saçı ve idrar gibi pek çok farklı şey bulunabiliyor. İdrar gibi bazı bileşenler, genellikle koruma arayan kişi tarafından sağlanırdı.

Cadı şişeleri 16. ve 17. yüzyıllarda büyük ilgi görüyordu

Neden bu kadar fazla ilgi gördüklerini anlamak için Erken Modern Dünya görüşünün bazı yönlerini incelemek gerekebilir. Dünyadaki doğaüstü güçlerin aktif varlığına inanan insanlar için cadılar gerçek bir endişe kaynağıydı. Herhangi bir kötü şans, ani hastalık veya talihsizlik, kötü niyetli büyücülüğün sonucu olarak görülebiliyordu ve bu nedenle insanların kendilerini korumanın ve büyüye karşı koymanın bir yoluna ihtiyacı vardı.

Ne yazık ki, yaygın dini öğretilerin ve liderlerin bu konuda sunabileceği pek bir şey yoktu. Kilise yetkilileri ya bir kişinin iddialarını basit bir batıl inanç olarak reddedebilir ya da müdahale etmesi için Tanrı’ya dua etmelerini önerebilirdi. Ancak halk gelenekleri, bireylere kendi sorunlarını çözmek için bir şans sunuyordu. Bu sayede, hayatlarını altüst eden gizemli güçlere karşı savaşabilirlerdi.


Bu yüzden cadı şişeleri oldukça popüler hale geldi. Eğer bir kişi bir cadı tarafından hedef alınmışsa, bu yöntem sadece kurbanı korumakla kalmayıp aynı zamanda cadıya da acı çektireceği umulan bir karşı büyüydü.

Kadim Geleneğin Mirasçıları: Cadılar ve Wiccanlar


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.