Kanser hastalığının yüzde 30 ila yüzde 50’si önlenebilir!

Kanser hakkında

Kanser hastalığının açıklanamayan kilo kaybı, halsizlik ve ağrı şikâyetleri ile ortaya çıkabileceğini belirten Onkoloji Uzmanları, “Günümüzde kanserin yüzde 30-50’si önlenebilir. Risk faktörlerinin değiştirilmesi veya önlenmesi, kanser yükünü önemli ölçüde azaltabilmektedir. Tütün kullanımı kanser için en önemli risk faktörüdür ve kanser ölümlerinin yaklaşık yüzde 22’sinden sorumludur” diyor.

Medical Park Tokat Hastanesi Onkoloji Uzmanı Dr. Mustafa Başak, kanser hastalığı hakkında bilgilendirmede bulundu.

Kanserin tanımını yapan Uzm. Dr. Başak, “Kanser vücuttaki normal hücrelerin çok aşamalı bir süreçte tümör hücrelerine dönüşerek kontrolsüz çoğalmasıyla oluşan bir hastalıktır. Sonraki aşamada kontrolsüz çoğalan bu hücreler çevre ve uzak organlara yayılabilir. Açıklanamayan kilo kaybı, halsizlik ve ağrı şikâyetleri ile ortaya çıkabilir. Kanser beraberinde taşıdığı fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra sosyal, maddi ve manevi yönleri ile mücadelesi zor bir hastalıktır” diye konuştu.


Dünya genelinde de kanser hastalığının yükünün her geçen gün artış gösterdiğini dile getiren Uzm. Dr. Başak, “21’inci yüzyılda kanser konusunda en önemli kontrol stratejisinin korunma ve erken teşhis olduğu bilinen bir gerçektir. Ülkemizde, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği üç kanser türünde tarama yapılmaktadır. Bunlar kolorektal (kalın bağırsak) kanser, meme kanseri ve serviks (rahim ağzı) kanseridir” şeklinde konuştu.

En sık görülen kanser türleri

Kanserin ölüm nedeni olarak kalp ve damar hastalıklarının hemen ardından geldiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Başak, şunları söyledi:

Türkiye’de en sık görülen kanser türleri:


Erkeklerde:

Kadınlarda:

Deri kanseri sıklığı her iki cinste de yüksektir.

Yüzde 90-95’i yaşam biçiminden kaynaklı

Kanserin nedenlerini anlatan Uzm. Dr. Başak, “Tüm kanser vakalarının sadece yüzde 5-10’u genetik kusurlara atfedilebilirken, geri kalan yüzde 90-95’inin kökleri çevreye ve yaşam biçimine dayandırılmaktadır. Günümüzde kanserin yüzde 30-50’si önlenebilir. Risk faktörlerinin değiştirilmesi veya önlenmesi, kanser yükünü önemli ölçüde azaltabilmektedir. Tütün kullanımı, kanser için en önemli risk faktörüdür ve kanser ölümlerinin yaklaşık yüzde 22’sinden sorumludur” dedi.

Kanserin risk faktörleri:

Uzm. Dr. Başak, kanserde risk faktörlerini şu şekilde sıraladı:

  • Sigara başta olmak üzere tütün ürünlerinin kullanımı,
  • Pasif içici olma (sigara başta olmak üzere tütün ürünlerinin dumanına maruziyet),
  • Fazla kilolu veya obez olma,
  • Düşük meyve ve sebze alımı, sağlıksız beslenme,
  • Yetersiz fiziksel aktivite,
  • Alkol kullanımı,
  • Cinsel yolla bulaşan İnsan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonu,
  • Hepatit B (HBV) veya diğer kanser yapıcı enfeksiyonlar,
  • İyonize ve ultraviyole radyasyon,
  • Kentsel hava kirliliği,
  • Katı yakıtların kullanımıyla oluşan kapalı alan dumanı,
  • Kansere neden olabilecek maddelere çalışma ortamlarında maruz kalmak.

Erken tanı neden önemli?


Kanserin tedavisinin güç olduğunu ve erken tanının önemli olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Başak, “Cerrahi ve radyoterapi lokal tedavi yöntemleri olup, bu yöntemlerden sonra kemoterapi ve immünoterapi gibi sistemik tedaviler uygulanabilmektedir. Kemoterapi sitotoksik ilaçlarla yapıldığı için özel bir ihtisas konusudur. Etkili dozlarda, fakat hastayı yan tesirlerden koruyarak yapılması gereklidir. Birçok kanserin iyileşme olasılığı, erken tanı konmuş ve uygun şekilde tedavi edilmişse yüksektir” dedi.

Bu yöntemler kanser ağrılarına iyi geliyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.