Mutlu Yıllar 2024!

2024 savaşlar

Yeni yılda kendimizi izlediğimiz hayvanat bahçemize hoş geldiniz. Giriş ücretsiz. Hepimiz kafeste ya da dışındayız.

Mutlu olması temenni edilen yeni bir yıla daha girdik. Peki yeni yıl gerçekten maziden (2023) daha mutlu, sağlıklı ve huzurlu olabilir mi? Böyle bir şey mümkün mü? Enseyi karartmak istemem ama bu mümkünsüz.

Gelin çılgına dönmüş vaziyette atom savaşına evrilen dünyamıza yakından bakalım.


Kafkasya Cephesi

Karabağ azerbaycan

Ermenistan Azerbaycan krizi beklemede. Devletlerin statükosu ateşkes ama savaş devam ediyor. Yani bir sonraki ateş açılması bekleniyor sadece.

Balkan Cephesi

2024 Kosova Sırbistan

Balkan Cephesi Kafkasya’dan da karışık. Sırp yönetimi (Vuçiç) aşırı sağcı eğilimleri ile kendi ülkesinde kutuşlaşmayı tırmandırıyor. Ülkenin daha da karışması hatta ve hatta 2. bir 90’ların Balkan Savaşı’nın komşu ülkelere sıçraması mümkün.

Kosova Sırbistan gerginliği sınırda devam ediyor. Bölge yeni gerginliklere gebe.

Filistin Cephesi

Gazze 2024

Ben değil, ailesi Holokost kurbanı olan yazar Norman Finkelstein için bir toplama kampı Gazze. Giriş çıkışları kontrol edilen, keyfi olarak muamele gören ve katliamların yaşandığı bir toplama kampı. Ve büyük bir duyarsızlıkla bu toplama kampında olanları seyrediyoruz. Elan, 20.000’in üstünde insanın hayatını aldı son saldırı, neredeyse 60.000 yaralı.

Yemen Cephesi

Husiler kızıldeniz

Yetmez diyenler için Yemen iç savaşının dışında, Kızıldeniz girişi yeni cephe gibi görünüyor. Husiler lojistik gemilerini tehdit ediyor. Etmeye de devam edecekler gibi duruyor. Ama ilginç bir şekilde Birleşik Devletler bölgeye büyük bir askeri güç getiriyor saz arkadaşlarını da yanına alarak. Amacının ticari faaliyetlerin güvenliğini sağlamak olduğunu duyuruyor, söylediklerine inanabilecek olanlar için…

Ukrayna Cephesi

ukrayna cephesi

Savaşın başını bildiğini sananlar, sonunu da bilmiyor tabii. İnsan, ABD’nin maşası NATO’ya kolunu kaptırırsa, barış dışında her şeye hizmet edeceğini bilmiyordu, artık öğrendi. Zelenskiy, Putin’i bir hayvana benzetti ‘The Economist’e verdiği röportajda. Bir de Rusya’yı terörist ülke statüsüne koyuyor. Sadece kimilerinin bazılarını terörist ilan etme hakkına sahip olduğu eşitlikçi dünya!

Tarih öyle bir unutturma makinesi ki, insanlara neler yaptırdığını unutturuyor. 2. Dünya Savaşı’nın çıkış motiflerinden olan Yahudilerin ‘aşağılık ve her şeyden dolayı suçlu’ görülmesi hususu bugün Müslümanlar ve Ruslar için görülüyor. Müslümanların terörist konumuna konması NATO güdümlü medyanın başarısıydı. Ukrayna cephesi ile Ruslar da eklendi listeye. Welcome to the CLUB Moskoflar!

Tarihin cilvesine bakın ki, Müslümanlarla Ruslar şimdi hedef tahtası. Diğerlerinin işine gelmeyen en küçük hareketlerinde ‘terörist’ diye adlandırılabilirler artık. Zemin hazırlandı. 2. Dünya Savaşı’nda Ruslar çok çekti. Yahudilerin zaten dramını anlatmak için kitaplar yetmez. Ama büyük harpteki Yahudilerin yerini şimdi Müslümanlar aldı. Hem sayıları da 2. Dünya Savaşı öncesi Yahudilerin kemiyeti kadar Kıt’a Avrupası’nda. 

Uzakdoğu Cephesi

çin tayvan

Çin bilek güreşinde ABD’yi zorlamaya devam ediyor. Zorladıkça, ABD Ortadoğu’da azgınlaşıyor. Bilek güreşini kazanamayacağını anlayan olarak başka gayri ahlaki yollara başvuruyor. Devletler hayvanlar gibidir, insani değerleri bir kenara bırakırlarsa. Uzun zamandan beri hiç bu kadar değerleri alaşağı etmemişti devletler. Welcome to the Jungle! En saldırgan olan her zaman en kuvvetli olandır.


Çin’in Batısında örneğin Müslümanların tutulduğu toplama kampı var. Pek kimse ses çıkarmıyor. Yazık… Büyük bir insanlık dramı yaşanıyor orada Sincan denen bölgede. Dünya duyarsız. En büyük felaketler, ne yazık ki, insanlığın çok önemli bir bölümü duyarsızlaştığında peyda oluyor.

Bir de Tayvan meselesi var Çin’in. Orayı kendi parçası sayıyor. Son günlerde Çinli yetkililer, yakındaki Tayvan seçimlerinin Tayvan için önemli dönüm noktası olduğunu belirttiler. Seçim ile ilgili seçenekler, ‘Ya refah ya çöküş’ imiş. Çin ilhak için tarih de vermişti. 2027 yılına kadar ilhak edilecek. Yani sadece zaman meselesi. Tiktak, tiktak, saat durmuyor. İnsanlığın azgınlıkları da…

Muhtemel Afganistan-Pakistan Cephesi

Pakistan, kayıtsız göçmen statüsündeki 1.000.000 Afgan’ın ülkeyi terk etmesini salık verdi. Eylül’den beri 300.000’in üzerinde insan zorla göç etti. Ortalık karışık, bölge yeni gerilimlere açık.

Muhtemel Polonya Cephesi

polonya

Çok sağduyulu olduğu su götürür olan Polonya Dışişleri Bakanı, ‘Putin’e anladığı dilden karşılık vermek gerekir.’ mealinde bir demeç vermiş. 2. Cihan Harbi’nde Yahudilerden sonra en büyük zararı görmüş olan ve kısmen yer ile yeksan olan Polonya’nın bir devlet insanı kalkmış bugün bu duyarsız, sağduyusuz ve çivisi çıkmış açıklamayı yapabiliyor. Hem de bu karışık zamanlarda.

***

Cephelere ve muhtemel cephelere devam edeyim mi? Bence bu kadar yeter. Ya da yetmez ama evet devam et mi diyorsunuz? Bence bu kadar kafi.

***

Welcome to the Jungle!

Bana kalırsa dünyada ne sağduyu, ne akıl ne de müşterek zeminde diyaloğu sağlayacak bir irade kaldı. Birleşmiş Milletler’in yapısı kendini dinletmek için çırpınıp kendini hırpalıyor. İnsani değerleri rafa kaldırmış olan âdemoğlu salt ‘hayvanat’ olarak varlığını sürdürüyor.

Yeni yılda kendimizi izlediğimiz hayvanat bahçemize hoş geldiniz. Giriş ücretsiz. Hepimiz kafeste ya da dışındayız. Neresinin kafesin içi veya dışı olduğu artık önemsiz ve tartışılması gereksiz. Kimin kimin avı olacağına önümüzdeki 365 günde şahitlik edeceksiniz.


Hepinize Mutlu Yıllar!

Oppenheimer – Nükleer savaş kapıda!