UEFA Saygı Raporu: Futbolda Sürdürülebilirlik Stratejisi

Futbolda Sürdürülebilirlik Stratejisi

UEFA Saygı Raporu, Avrupa futbolunun yönetim organının Avrupa futbolu için nasıl daha sürdürülebilir bir gelecek inşa ettiğine dair yıllık kapsamlı bir bilgi sağlıyor.

UEFA faaliyetlerini hızlandırdı ve Futbol Sürdürülebilirlik Stratejisi 2030’u gerçekleştirmeye devam etme çabalarını iki katına çıkardı.

UEFA Başkanı Aleksander Čeferin raporun önsözünde şu ifadelere yer verdi:


Sürdürülebilirlik ruhu, Avrupa futbolunun kalbinde güçlü bir şekilde atıyor ve UEFA’nın, daha sağlam sosyal ve çevresel politikalar ve uygulamalarla bir geleceği beslemek için kolektif çabaların öneminin farkında olan değişim yaratanlar topluluğuna ilham verme ve onları güçlendirme konusundaki kararlılığını yansıtıyor.”

UEFA Raporu okumak için 5 nedeni şöyle sıralamaktadır:

  1. Nasıl ve neden olduğunu keşfedin, sürdürülebilirliği Avrupa futbolunun başarısına yönelik uzun vadeli bir yatırım olarak konumlandırıyor.
  2. Nasıl olduğunu öğrenin, sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik etrafında olumlu değişiklikleri hayata geçirme stratejisini nasıl hızlandırdı.
  3. Avrupa’nın hızla büyüyen futbol sürdürülebilirliği profesyonelleri topluluğu genelinde işbirlikçi eylemlerin büyümesi hakkında bilgi edinin.
  4. UEFA ile futbol paydaşları arasındaki iş birliğinin gerçek hayattaki etkisine ilişkin hikayeleri okuyun.
  5. Sürdürülebilirlik politikalarının benimsenmesini hızlandırmak için UEFA tarafından geliştirilen kaynakları bulun ve araç kitlerini bulun.

UEFA’nın çabaları, üye federasyonları kendi özel stratejilerini geliştirmeye teşvik ederek Avrupa futbolunun büyüyen sürdürülebilirlik topluluğunu beslemeye yönelik önemli bir adımı da içermektedir. Bu kapsamda UEFA bünyesinde bulunan toplamda 55 dernekten 46’sı bu hedefe ulaştı.

Sezon sonunda UEFA, 2022/23 hedefinin 18’ine de ulaştı. Sürdürülebilirlik faaliyetlerine yapılan toplam mali yatırım, önceki 12 aya göre neredeyse dörtte bir artışla 12,5 milyon Euro’ya ulaştı; Bunun yaklaşık üçte ikisi UEFA stratejilerinden sosyal politikalarını desteklerken, üçte biri çevresel girişimleri destekledi.

UEFA’nın Hızlandırma Çalışmaları, tüm futbol ekosistemini temsil eden ortaklar ve paydaşlarla kapsamlı iş birliğini gerektirdi. Avrupa Kulüpler Birliği (ECA) ve Avrupa Ligleri ile mevcut ortaklıklardan yararlanarak, üyelerinin sosyal ve çevresel sürdürülebilirliğe yönelik daha stratejik yaklaşımlar geliştirmelerine yardımcı oldu.

UEFA, finansal, operasyonel, itibara ilişkin ve stratejik faaliyetler genelinde potansiyel riskleri tespit ederek ve önlemleri hafifleterek sürdürülebilirliğe yönelik dahili taahhüdünü güçlendirdi. Ayrıca düzenlemeleri ve politikaları da gözden geçirerek, kapsayıcı dil yönergelerimizi güncelledi, Nyon genel merkezinde erişilebilirliği geliştirdi ve işyeri eşitliğine öncelik vermeye devam etti. UEFA ilk kez tüm elit yarışma finallerimiz için engellilik ve erişim görevlilerini de atadı.


Azaltmak için bir sürücü olarak futbol

UEFA, Avrupa futbolunun, hem sporumuzun çevre üzerindeki etkisini ölçülebilir şekilde azaltarak hem de farkındalığı artırmak ve çözümleri teşvik etmek için popülerliğini ve görünürlüğünü kullanarak küresel sürdürülebilirlik sorunlarının çözümünde katalizör bir rol oynayabileceğine inanmaktadır. UEFA’nın Çevresel faaliyetleri, iklim eylemi ve savunuculuğu, döngüsel ekonomiyi, etkinlik sürdürülebilirliğini ve sürdürülebilir altyapıyı kapsayan dört politikaya ve hedeflenen eylemlere dayanmaktadır.

UEFA 2022/23 sezonunda, çevresel sürdürülebilirlik uygulamalarının futbol ekosistemine yerleştirilmesini teşvik etmek, desteklemek ve öncülük etmek için çok çeşitli politikalara, araçlara ve ortaklıklara odaklandı.

Birleştirici bir güç olarak futbol

UEFA, Futbol sevgisi farklı kökenden, yaştan ve milletten insanları bir araya getirdiğini vurgulayarak, Toplumun tamamını etkileyen ayrımcılık saha içinde ve saha dışında kaçınılmaz olarak etkisini gösterirken, sporumuz engelleri yıkma ve toplulukları birleştirme potansiyeline sahip olduğunu ifade etmektedir.

UEFA’nın yedi özel sürdürülebilirlik politikası, futbolla ilgilenen herkesin saygılı davranılması ve eşit hak ve fırsatlardan yararlanması gerektiğini kabul etmektedir. Ayrıca bu alanda geçtiğimiz sezon, sosyal değer sağlayan, hakları koruyan ve Avrupa futbolunda ayrımcılıkla mücadeleye yardımcı olan programların oluşturulduğu, destekleyici araç takımlarının ve işbirlikçi çabaların oluşturulduğu görüldü.

2022/23 sezonunda sürdürülebilirlik alanında yaptığımız tüm aksiyonların detayları UEFA’nın  Saygı Raporu‘nda yer almaktadır.



Kaynaklar:

Sporun yolsuzluktan korunması