Diyabet hastalığı göz tedavisinde güncel yöntemler

Diyabet hastalığı göz

Şeker hastalarının göz tedavisinde uygulanan güncel yöntemler neler? Türk Oftalmoloji Derneği diyabet hastalarının göz sağlığı ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Türk Oftalmoloji Derneği Tıbbi Retina Birimi Başkanı Prof. Dr. Nurten Ünlü, Türkiye’nin Avrupa’daki en yüksek diyabet görülen ülkeler arasında yer aldığına ve günümüzde diyabetten kaynaklı göz hastalıklarının tedavisinde önemli gelişmeler olduğuna işaret ederek, “Eskiden sadece lazer tedavileri yapılıyordu ve amaç mevcuttaki görmenin korunması şeklindeydi. Ancak şimdi gözün içine enjeksiyon şeklinde iğne tedavileri yapılıyor. Bunlarla görmeyi koruduğumuz, hatta görme keskinliklerini artırdığımız, önemli bir hasta oranı var.” dedi.

Diyabet kontrolü göz sağlığı için de önemli

Prof. Dr. Nurten Ünlü, “Diyabet göz açısından sinsi bir hastalık, gözün önden arkaya pek çok yapısını etkiliyor. Erken yaşta kataraktta yol açabiliyor. Göz sağlığı için de sağlıklı beslenme ve fiziksel aktiviteyi artırmak çok önemli. Diyabet önemli toplumsal sağlık sorunu, toplumun yüzde 15’inde diyabet görülüyor.” dedi.


Diyabetik retinopati nedir?

Diyabetik retinopati, şeker hastalarında görülen bir göz rahatsızlığıdır. Şeker hastalığı vücuttaki damar ve sinirleri etkileyen bir hastalıktır. Hastalığın seyri sırasında gözdeki damar ve sinirlerin en yoğun olduğu retina katmanında ortaya çıkan değişikliklere diyabetik retinopati denir.

Diyabetik retinopati belirtileri

Diyabette gözün etkilenmesini üç evreye ayırabiliriz. Birinci evrede kişide diyabet hastalığı başlamıştır, ancak göz etkilenmemiştir ve görme normaldir. İkinci evrede gözde muayene ile saptanan bulgular başlar, ancak görme halen normaldir. Üçüncü evrede ise yavaş yavaş görme azalması başlar. Bu evrede aniden ağır görme kayıpları da gelişebilir.

Diyabetik retinopati teşhisi, hastanın göz bebeğinden bakılarak göz arkasının değerlendirildiği göz dibi muayenesi ile konur. Hastalığın gözdeki yaygınlığını anlamak için ise Göz Anjiosu (FFA: Fundus Floressein Anjiografi) ve OKT (Optik Koherens Tomografi) testlerini yapmak gerekir.


Sık gözlük değiştirmek diyabet habercisi olabilir

Obezitenin artmasının, kötü beslenme ve fiziksel aktivitelerin azalmasının diyabeti artırdığına dikkati çeken Prof. Dr. Nurten Ünlü şunları söyledi:

“Ülkemizde diyabet önemli bir sorun. Kontrolsüz diyabette hastanın gözlük dereceleri hızla değişebiliyor. Yüksek miyopiye gidiş olabilir. Hasta üç-dört ayda gözlüğünü değiştirme ihtiyacı duyuyorsa uyanık olup, şekerini kontrol etmesi gerekiyor. Diyabet hiç bulgu vermeden gözde belirtiler yapabiliyor. Gözden diyabet tanısı bile koyabiliyoruz. Normal göz muayenesine geldiğinde göz bebeğini büyüterek gözün arkasına baktığımızda diyabete ait bulgular olup, hastaya ‘senin şekerin var mı’ dediğimizde hasta bunun farkında bile olmayabiliyor. Bu hastaları dahiliyeye yönlendirdiğimizde diyabet tanısı konulabiliyor. Şekere bağlı retinopati sinsi olduğu için son aşamada görmeyi azaltmadan da bulgu verebiliyor.”

Ünlü, diyabetin bazen gözde kanamalar yapabildiğini dile getirerek, bu tür durumların tedavisinde cerrahi ile oldukça başarılı sonuçlar aldıklarını vurguladı. Gözün arkasında diyabetik retinopati ve görme noktasında makula ödemi olduğunda görmenin ciddi şekilde azaldığını anlatan Ünlü, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Diabet, makula ödemine yol açtığında, artık biz aktif olarak gözün içine enjeksiyon tedavileri yaparak, gerekirse beraberinde lazer tedavileriyle bu görme kayıplarını önleyebiliyoruz. Diyabetin iyi kontrol edilmesi çok önemli. Beraberinde hastanın hipertansiyonu olabilir, lipitleri yüksek olabilir. Onun da kontrolü yine çok önemli.


Diyabet vücudumuzda böbreklerimizden, damarlarımıza, gözümüze, sinirlerimize kadar pek çok organı tutan bir hastalık. Onun için dikkatli olmalıyız. Göz sağlığı için sağlıklı beslenmek, diyetine uymak, dahiliye doktoruna düzenli gitmek, ilaçlarını ayarlamak, fiziksel aktivitesini iyi yapmak ve hiçbir şikayeti olmasa dahi mutlaka senede bir göz muayenesine gitmek gerekiyor.”

Sarı nokta hastalığında göz içi mercek tedavisi nedir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.